"עלייה של 17% בחיפוש עבודות זמניות; חצי מהארגונים לא יעלו שכר השנה"
"עלייה של 17% בחיפוש עבודות זמניות; חצי מהארגונים לא יעלו שכר השנה"
סקר: בשל המלחמה מרבית המעסיקים מאפשרים גמישות רבה יותר לעובדים - 55% מאפשרים עבודה מחו"ל ול-19% מהעובדים מותר לא להגיע למשרדים; לצד זאת, 56% מהחברות הקפיאו גיוסים; "אנשים רוצים למצוא תעסוקה, גם אם היא זמנית כדי לעבור את התקופה הזו"
המלחמה הובילה לכך שמאות אלפי עובדים לא נמצאים בעבודה עקב מילואים, טיפול בילדים שאינם במסגרות החינוך או שפונו מבתיהם. המעסיקים, אשר מנסים מצד אחד לשמור על המשכיות עסקית ומצד שני להתחשב ולשמר את העובדים מגלים גמישות רבה יותר עקב המצב.
79% מהעובדים מעידים שישנה התחשבות מצד המעסיקים - בעיקר גמישות בשעות ועבודה מהבית, כך לפי סקר שערכה מחלקת המחקר של AllJobs בו השתתפו 629 עובדים. הגמישות מתבטאת באפשרות לעבוד מהבית בחלק מימי השבוע, כאשר חמישית מהעובדים מעידים כי מתאפשר להם לעבוד במשך כל השבוע מהבית ו-28% מאפשרים גמישות גדולה יותר בשעות העבודה. בסקר שנערך בקרב מעסיקים נמצא ש-74% נותנים גמישות לעובדים להחליט אם להגיע למשרד או לעבוד מהבית. יותר מכך, לפי סקר שערכו HRD בקרב 260 ארגונים, 55% מהמעסיקים מאפשרים לעובדים לטוס ולעבוד מחו"ל. 2% אף מאפשרים זאת על חשבון החברה.
"ראינו שבאחוזים מאוד גדולים אנשים שעובדים מעידים על כך שהמעסיק מתגמש איתם בכל מני פתרונות: עבודה היברידית, גמישות בשעות, או עבודה מהבית. אנחנו נמצאים בתקופה שהיא לא רגילה. אם מסתכלים מ-2019 קצת לפני הקורונה, סבבי בחירות, יציאה מהקורונה ואחר כך חוסר יציבות פוליטית וכלכלית, החקיקה, שלא נדבר על זה שהילדים סיימו ללמוד ביוני והמלחמה פרצה ממש לפני החזרה לשיגרה, רואים שאנחנו על קרקע שהיא לא יציבה כבר לא מעט שנים. בתוך כך, העובדים מנסים לשמור על קרקע יציבה. הם מאוד חוששים שיוציאו אותם לחל"ת, ואף מנסים למצוא הסדרי תעסוקה גמישים יותר", אומרת ליאת בן תורה שושן, מנהלת תחום קריירה ב-AllJobs.
"ככל שנתקדם לחיות לצד שיגרת חירום מעניין יהיה לראות אם ישמרו על הגמישות הזאת. לדעתי, היא קריטית כי בשונה מהקורונה יש עובדים שאינם במשרדים, מוסדות החינוך לא חזרו לשגרה והיא קריטית על מנת לשמור על מערכת היחסים עם העובדים וההמשכניות העסקית. לגייס עובדים זו משימה לא פשוטה ועולה הרבה כסף, המעסיקים רוצים לשמור על העובדים שלהם וגם על הקרקע היציבה ככל שניתן".
גמישות במיקום ובשעות לצד הקפאת שכר וגיוסים
עם הגמישות, גם המעסיקים נאלצים לעובד עם כח אדם מצומצם ועם תפוקה מצומצמת. 47% מהמעסיקים ו-51% מהעובדים בהייטק אמרו כי לא יתנו השנה העלאות שכר, כאשר מבין אלו שכן יתנו העלאות שכר ברובם מדובר בהעלאות נמוכות יחסית של 1-4%. החברות גם צמצמו או הקפיאו לחלוטין גיוסים של עובדים חדשים כאשר רק 42% מהחברות העידו כי הן ממשיכות לגייס כמו לפני המלחמה.
ב-AllJobs מזהים שהעובדים ומחפשי העבודה נכונים גם הם להתגמש על מנת לשמור על איזושהי יציבות. הם זיהו עלייה של 17% בהגשה של קורות חיים למשרות זמניות. "אנשים רוצים למצוא תעסוקה גם אם היא זמנית כדי לעבור את התקופה הזו. הביקוש לעבודות מהבית הולך ועולה בטח בזמן שאין עוד מתווה כלכלי מצד המדינה", אומרת בן תורה שושן.
למרות הקושי רק 7% מהמעסיקים הוציאו עובדים לחל"ת בתקופת המלחמה ו-6% נוספים מתכננים להוציא עובדים לחופשה ללא תשלום. "בסקר ראינו שחוסן ושמירה על המשך הפעילות העסקית הם שני האתגרים המרכזיים עבור ארגונים. ארגונים מנסים לצייד את המנהלים בכלים שיאפשרו להם להתמודד עם אתגרי הניהול בתקופה הזו ומדברים הרבה על חוסן ועל פסיכולוגיה חיובית. זו מגמה שמאוד מזכירה את תקופת הסגר הראשון על רקע מגפת הקורונה. נכון לאז, הרבה מאוד מנהלים התמודדו לראשונה עם אתגרי הניהול והעבודה מרחוק. עם זאת, החדשות המעודדות בהשוואה לקורונה, נכון לנקודת הזמן הזו, ארגונים רבים מנסים להימנע מהוצאה לחל"ת", אומרת ויקי גרונר, יועצת ומרצה בעולמות הגיוס ומיתוג המעסיק בחברת HRD, ומנהלת קהילת הגיוס והסורסינג של ישראל עם יעקב רוזן. "נתון מעודד נוסף הוא ש77% מחברות ההייטק מגייסות גם בתקופה הזו, 42% מתוכן מדווחות שהן מגייסות כמו לפני המלחמה".