סגור
Dun's 100

לביאות עם משכנתה: אתגרים העומדים בפני נשות עסקים גרושות במלחמת "חרבות ברזל"

המלחמה יצרה קשיים עצומים לכל חלקי החברה הישראלית, ובכלל זה לנשים גרושות בעלות עסק משלהן. אלו נאלצות להתמודד לא רק עם הפגיעה הכלכלית שהמלחמה הביאה בחובה, אלא במקרים רבים גם עם הצורך לטפל בילדים ללא עזרה של בן הזוג לשעבר שגויס למילואים וכן למול יחס מפלה מצד המדינה

לא קל להיות בעל עסק במדינת ישראל. במיוחד לא קל להיות בעל עסק אם את אישה גרושה בזמן מלחמה. במצב כזה, נראה שכל הצרות נוחתות בבת אחת: לא רק שהמשבר הכלכלי עקב המלחמה פוגע בהכנסות מהעסק, המהווה במקרים רבים מקור ההכנסה העיקרי, אלא ההיעדרות הממושכת של בן הזוג לשעבר עקב שירות מילואים מעבירה את נטל גידול הילדים בעיקר אל כתפי האישה ומגדילה באופן משמעותי את ההוצאות.

עסק של אישה אחת

רוב העסקים בישראל נפגעו במידה כזו או אחרת בתקופת המלחמה ובעלי עסקים נדרשו להשקיע זמן ומאמצים נוספים לא רק בפיתוח העסק אלא פשוט בשמירה על הקיים. למרבה הצער, דווקא בשעה קריטית שכזו עבור העסק, האישה, שבן זוגה או בן זוגה לשעבר משרתים במילואים, נאלצת במקרים רבים לקחת למעשה הפסקה מהעסק שבנתה בעשר אצבעות ולטפל בילדים.
כאשר האישה היא העובדת היחידה בעסק שבבעלותה, "פסק הזמן" לצורך טיפול בילדים במשרה מלאה עשוי בהחלט להיות הרסני עבור העסק. בהמשך לכך, אין זה מפתיע כי בהתאם למחקר של עמותת "יוזמות עתיד", במהלך חודש 02/2024, כלומר ארבעה חודשים לאחר פרוץ המלחמה, כ – 40% מבעלות העסקים הזעירים והקטנים דיווחו על ירידה של יותר מ- 50% בהכנסותיהן מאז תחילת המלחמה. עם זאת, המחקר מביא גם נתון מעודד: למרות הירידה המסיבית בהכנסות, רוב בעלות העסקים (58%) נחושות להמשיך ולהפעיל את העסק.
לא למותר לציין, כי למרות שכוח המילואים מורכב כמעט כולו מגברים, על פי נתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת, ישנן כ- 230 נשים גרושות עם ילדים וכ- 190 נשים גרושות ללא ילדים ששירותו ומשרתות בתקופת המלחמה בשירות מילואים פעיל. סביר להניח כי לחלק נכבד מהן יש גם עסק אותו נאלצו לזנוח מאחור בשעה שהן משרתות את המדינה.

נשים גרושות מקבלות פחות

עצוב לציין, כי נשים גרושות של משרתי מילואים לא מקבלות את מלוא הטבות שמקבלות בנות זוג של משרתי מילואים. זאת, גם במקרים שבהם לבני הזוג לשעבר יש ילדים ושני ההורים ביחד הם בעלי משמורת משותפת.
1 צפייה בגלריה
טל איטקין
טל איטקין
טל איטקין
(צילום: איליה מלניקוב)
יתרה מכך, המענקים וההטבות המשולמים על ידי המדינה עוברים ברוב הגדול של המקרים לחשבון הבנק של הגרוש המשרת במילואים. דבר זה יוצר פעמים רבות מתח כלכלי בין בני הזוג לשעבר, שכן העברת המענק או חלקו לגרושה תלויה ברצונו הטוב. כך למשל, משרת מילואים שיש לו ילד מתחת גיל 14 זכאי ל "מענק משפחה". המענק מועבר אוטומטית לחשבון משרת המילואים. בהמשך לכך, ישנן נשים גרושות שלא נהנו מהמענק למרות שטיפלו בילדים והוציאו הוצאות גבוהות מהרגיל. כמו כן, עקב השירות במילואים, במקרים רבים בן הזוג לשעבר אינו זמין, דבר היוצר עיכוב בהעברת התשלומים על ידו לגרושתו.

מומלץ לערוך הסכם שלוקח בחשבון גם מצבי חירום

הטרגדיה של ה- 7.10 והמלחמה הנוראית שמלווה אותנו מאז אותו יום, גורמים לדברים רבים להראות קטנים יותר וחסרי חשיבות. עם זאת, למרות האובדן והסבל הרב, בסופו של דבר, על החיים להמשיך להתנהל, במיוחד כאשר קיימים בתמונה גם ילדים קטנים.
בהמשך לכך, מומלץ לערוך הסכם גירושים, או לתקן הסכם קיים, כך שיכלול התייחסות מיוחדת לסוגיות משפטיות הכרוכות לשעת מלחמה, ולאשר אותו בבית משפט לענייני משפחה או בבית דין הרבני. כך למשל, כדאי לכלול בהסכם התייחסות ספציפית למענקים והטבות המשולמות לבן הזוג במהלך שירות המילואים. עוד כדאי שההסכם יכלול התייחסות למציאות המשתנה של תקופת המלחמה והשפעתה על סכום המזונות (התנודתיות בהכנסות, הוצאות מיוחדות, גמישות במועדי התשלום ועוד). ניתן אף לקבוע כי מדובר במזונות זמניים אשר יבחנו מחדש לאחר תום המלחמה. כמו כן, יש להתייחס לקביעת הסדרי שהות בעתות מלחמה ובכלל זה לפרט ביחס לשינויים אפשריים במועדים, תקשורת עם הילדים, הימצאות הילדים באזורי סיכון, מיגון ועוד. יצוין, כי לאור הבעייתיות הרבה בהערכת שווי נכסים מסוימים בעתות מלחמה, מומלץ במקרים המתאימים לדחות איזון משאבים וחלוקת רכוש לאחריה.
במידה ואין לצדדים זמן, יכולת או רצון להגיע להסכמות קבועות בתקופת המלחמה, ניתן לגבש הסכמות זמניות וגמישות שיעמדו בתוקף עד לתום המלחמה או לכל פרק זמן אחר שיחליטו.
תשומת ליבכם, שאין האמור במאמר זה כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי. כמו כן, יצוין כי המאמר מנוסח בלשון נקבה, אך מיועד לגברים ונשים כאחד.
מאת עו"ד טל איטקין, מייסדת, טל איטקין משרד עורכי דין
d&b – לדעת להחליט