סגור

תחקיר NSO והמשטרה
"הממצאים מעידים שיש לבצע תיקונים ולבחון את הנהלים"

יו"ר ועדת החוקה יכנס את הוועדה בשבוע הבא כדי לדון בהכנסת התייחסות בחוק האזנות סתר לשימוש בתוכנות רוגלה בעקבות חשיפת כלכליסט

יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט ח"כ גלעד קריב (עבודה) יכנס בשבוע הבא את הוועדה לדיון בהכנסת תיקונים בחוק למניעת האזנות סתר, על מנת שיכלול התייחסות לשימוש בתוכנות רוגלה, כמו פגסוס של NSO.
בתשובה לשאלת "כלכליסט" אמר אתמול קריב כי "ללא קשר לבדיקה המתקיימת כעת (על ידי צוות בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עמית מררי. צ"ז), הממצאים שכן התגלו מעידים כאלף עדים על כך שיש לבצע תיקוני חקיקה משמעותיים בתחום האזנות הסתר והשימוש בהן, ולבחון לעומק את הנהלים הקיימים בכל רשויות החקירה ביחס לשימוש בכלי מעקב מתקדמים".

2 צפייה בגלריה
‍ועידת התחזיות 2022 גדעון סער שר המשפטים
‍ועידת התחזיות 2022 גדעון סער שר המשפטים
שר המשפטים גדעון סער. "מי שפגע צריך לתת את הדין"
(צילום: יריב כץ)

קריב הוסיף כי "ראוי שיוקם צוות בדיקה ממשלתי או צוות חקירה ממלכתי לצורך העניין. לצד ההתקדמות בבדיקות נפעל בוועדת החוקה לתיקוני החקיקה ולעדכונם, בדמות חקיקה פרטית וממשלתית, ככל שתוצג". לפני שלושה שבועות הודיע קריב כי יגיש הצעת חוק פרטית שתתייחס לעניין ובכנסת מעריכים שתיתכן יוזמה משותפת של ועדת החוקה והוועדה לביטחון פנים בסוגיה.

"ויכוח משפטי אם מדובר בפעולות שלא לפי החוק"

הדברים באים יממה לאחר שהמדינה הודתה רשמית בשימוש בתוכנת רוגלה של NSO. ההודאה בקיומן של תוכנות ריגול בשירות המשטרה הגיעה במסגרת התשובה שהגישו התובעים במשפטו של בנימין נתניהו, לשאלות פרקליטיו לגבי השימוש בתוכנות כאלה על עדים ונאשמים בתיקי האלפים. עם פרסום התחקיר ב"כלכליסט" ב־18 בינואר 2022, הכחישה המשטרה את השימוש בתוכנות רוגלה לצורכי מעקב ללא צווים וללא פיקוח, ושבועיים לאחר מכן (ב־1.2), לראשונה הודתה כי ביצעה "פעולות החורגות מסמכויותיה, בעת הפעלת האזנת סתר באמצעות אמצעים טכנולוגיים המאפשרים קליטת תקשורת בין מחשבים". ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה, יואב תלם, ציין גם הוא באותו יום בדיון אליו הוזמן בכנסת כי "מצאנו בבירורים שגם בעבר היו אנומליות טכנולוגיות אוטומטיות של חומרים, שיש לגביהם ויכוח משפטי אם מדובר בפעולות שלא לפי החוק".
כמו כן קיימת אפשרות שתוגש הצעת חוק ממשלתית שתקודם במהירות, אך נראה שבינתיים בממשלה לא ממהרים לפעול בעניין ומעדיפים להמתין לתוצאות הבדיקה של צוות מררי, אף שהן אינן קשורות לצורך בשינויי החקיקה האמורים. "כלכליסט" פנה אתמול אל משרדי המשפטים, ביטחון פנים, והשב"כ ושאל אם לנוכח ממצאי התחקיר, לפיהם חדירה סמויה לטלפונים ניידים ושאיבת מידע אחורה אסורה על פי החוק, הם פועלים לקידום תיקוני חקיקה כלשהם בחוק האזנת סתר או בחוק המחשב, שיאפשרו להם לעשות זאת. במשרד לביטחון פנים ובלשכת השר לביטחון פנים עמר בר לב סירבו להגיב.
ממשרד המשפטים נמסר כי "בעבר, עוד לפני הפרסומים בתקשורת, גובשו על ידי משרד המשפטים תיקונים בהקשרים שונים לחוק האזנות סתר, קידום הצעות חוק אלו יימשך. בכל הנוגע לתיקוני חקיקה בנושאים הנוגעים לטענות שהועלו בפרסומים בתקשורת, הרי שטרם מוצתה הבדיקה בנוגע לטענות המועלות, ועם סיומה יבחן אופן תיקון החוק על בסיס ממצאי הבדיקה". במשרד המשפטים סירבו לפרט באילו תיקונים מדובר. מהשב"כ לא נמסרה תגובה.
היום תקיים ועדת החוקה דיון בתיקון מספר 14 לחוק הגנת הפרטיות שבו מוצע לערוך תיקון מקיף בחוק ובין היתר להרחיב את סמכויות הפיקוח והאכיפה של רשם מאגרי המידע ברשות להגנת הפרטיות ולהקנות לו סמכויות מינהליות חלופיות לנקיטת הליכים פליליים.

2 צפייה בגלריה
גלעד קריב ח"כ מטעם מפלגת העבודה
גלעד קריב ח"כ מטעם מפלגת העבודה
ח"כ קריב: "ראוי שיוקם צוות בדיקה ממשלתי או צוות חקירה ממלכתי לצורך העניין. לצד ההתקדמות בבדיקות נפעל בוועדת החוקה לתיקוני החקיקה"
( צילום: יואב דודקביץ)

בר לב בעצמו אמר לפני כשלושה שבועות בדיון בוועדה המשותפת בכנסת לוועדת החוקה, חוק ומשפט ולוועדת חוץ וביטחון, כי "יש הצדקה לתיקון של חוק האזנות סתר, והתאמתו לחקיקה של המאה ה־21. ההסדרים המשפטיים הקיימים בכל הנוגע להאזנת סתר וביצוע פעולות חיפוש במסגרת פעולות אכיפה של המשטרה הם ישנים".
רה"מ נפתלי בנט אמר בשבוע שעבר כי "הכלי הזה (פגסוס) וכלים דומים הם כלים חשובים מאוד במאבק נגד הטרור וגם במאבק נגד פשיעה חמורה אבל הם לא נועדו ל'פישינג' רחב בקרב אזרחי ישראל או בקרב אנשי ציבור, ולכן אנחנו צריכים להבין בדיוק מה קרה...קרו פה לכאורה דברים חמורים מאוד". ואילו שר המשפטים גדעון סער אמר בשבוע שעבר כי "על רשויות אכיפת החוק להקפיד על זכויותיהם של האזרחים בחרדת קודש ולבצע את תפקידיהם במסגרת החוק. מי שפגע בלא סמכות בזכויות אלה צריך לתת על כך את הדין".