סגור
כוורת כוורות דבש
כוורת (עמית שעל)

המחירים יירדו? גם התקנים ליבוא דבש ושמן זית - יבוטלו

ועדת המזון קבעה כי תקנים מקומיים ל-18 מוצרים שעמדו במרכז המחלוקת עם משרד הבריאות, יבוטלו בהליך חקיקה; שישה תקנים נוספים יבוטלו באופן מיידי; ותקנים של 13 מוצרים אחרים, בהם בשר טחון - יישארו על כנם

יבוא 18 מוצרים נוספים, בהם שימורים, קפה, שמן זית ודבש, יתבסס, לאחר הליך חקיקה, על התקן האירופי - במקום הישראלי. כך החליטה היום הוועדה לתקני מזון. כמו כן הוחלט כי תקנים של עוד שישה מוצרים יבוטלו ב-1 בינואר 2023 - בניגוד לעמדת מנכ"ל משרד הבריאות; ותקנים של 13 מוצרים אחרים, בהם בשר טחון - יישארו על כנם.
בישראל היו קיימים 127 תקני מזון רשמיים שפגעו בתחרות והביאו לצמצום המגוון בסופרמרקטים. חוק ההסדרים האחרון קבע כי כל התקנים יבוטלו באופן אוטומטי, למעט התקנים אשר מנכ"ל משרד הבריאות יבקש להשאיר, וועדת תקני המזון תסכים לבקשתו.
משרד הבריאות הסכים כבר בתחילת הדרך לוותר על 90 תקנים (מהם 30 תקנים שיבוטלו ליצרנים המקומיים רק ב-2024 או 2026), ובהמשך הסכים להוסיף עוד שישה תקנים.
הוויכוח נסוב סביב 37 תקנים למוצרים שמשרד הבריאות התעקש כי יש להשאיר לגביהם רגולציה כלשהי. הבעיה היתה שוועדת תקני המזון לא מוסמכת לאמץ רגולציה אחרת, ולכן אם היה מוחלט על ביטול התקן הישראלי, הרי שהמוצר היה נשאר ללא שום אסדרה, ולכך משרד הבריאות לא הסכים.
לכן הוחלט כי הוועדה תמליץ לשרי הכלכלה והבריאות להוסיף את המוצרים הללו לחוק הקובע כי ניתן לייבאם על בסיס רגולציה אירופאית מקבילה (תיקון לחוק המזון או תוספת רביעית לחוק התקנים החדש, ש"ט). משרד הבריאות אף הצהיר כי מבחינתו אין שום מניעה בריאותית לאמץ רגולציה אירופאית.
ההסכמות לגבי 18 התקנים שבמחלוקת הן מורכבות. עבור 13 התקנים שנוגעים לתחום השימורים, משרד הבריאות התחייב לשנות את החוק כך שיהיה ניתן להסתמך על רגולציה אירופאית. עבור שמן זית, הוחלט גם ללכת במסלול של תיקון החוק, אישור ועדת כלכלה, ותיקון תוספת שנייה לחוק המזון. שני מסלולים אלו דורשים חקיקה ראשית, וייתכן שהם יתעכבו זמן רב.
לגבי תקני הדבש, קפה נמס וקפה קלוי - הוחלט להוסיף אותם לרשימת המוצרים בתוספת הרביעית בחוק התקנים החדש, תוספת המאפשרת להסתמך על תקינה אירופאית או אמריקאית. אך גם מהלך זה ידרוש אישור של ועדת הבריאות וועדת הכלכלה בכנסת.
יואל בריס, שעמד בראש הוועדה, אמר לכלכליסט: "זה הישג אדיר, ביטלנו אוטומטית את כל מה שהיה אפשר להכניס, כל מה שהיה ספק מקצועי הלכנו לכיוון הביטול, רק לגבי מה שהשתכנענו שגורם לנזק אמיתי - הלכנו עם מנכ"ל משרד הבריאות, וגם שם הלכנו למתווה של ביטול במהלך השנים".
שר הבריאות ניצן הורוביץ אמר: "אחרי הרבה שנים שמנסים לקדם זאת, מוביל כעת משרד הבריאות את המהלך החשוב שיביא להורדת מחירים, וזה יורגש בכיס של כל אזרח. אנו בוחנים גם אימוץ רגולציות בינלאומיות נוספות לצד ביטול רשמיות של תקני מזון נוספים".