הממשלה מקדמת הקלות על המילואימניקים ותיקון הכשל שניפח את ההחזרים
הממשלה מקדמת הקלות על המילואימניקים ותיקון הכשל שניפח את ההחזרים
תיקון לחוק הביטוח הלאומי שפורסם להערות הציבור מאריך את התגמול המוגדל שמילואימניקים מקבלים (310 שקל ליום במקום 222 שקל) ויקל על עצמאים. בנוסף, החוק יתקן את מנגנון ניפוח השכר שנחשף בכלכליסט, ואת האפשרות לגרור החזרים על שכר גבוה ולא אקטואלי שנים ארוכות
אתמול בלילה פורסמה להערות הציבור חבילת חוקים שנועדה ליצור שינוי במנגנון התשלום למילואימניקים. מדובר בתיקון לחוק הביטוח הלאומי המכיל 4 סעיפים, שבין היתר מאריכים את התגמול המוגדל שמילואימניקים מקבלים (310 שקל ליום במקום 222 שקל ליום) ומיועדים להקל על מילואימניקים עצמאים. בנוסף, חבילת החוקים מבקשת לתקן כשלים מבניים במנגנון התשלום למילואימניקים, ביניהם את מנגנון ניפוח השכר שנחשף בכלכליסט, ואת האפשרות "לגרור" החזרים על שכר גבוה ולא אקטואלי במשך שנים ארוכות.
התיקון לחוק הביטוח הלאומי מוצע תחת הכותרת "תגמולי מילואים בתקופת חירום והוראות שעה", ולאחר שהוגש על כל סעיפיו להערות הציבור, הוא יעלה לאישור הממשלה ולאחר מכן יהיה צורך להצביע עליו גם בשלוש קריאות בכנסת. ניתן להגיש הערות ציבור לחוק עד ה-10 לדצמבר.
לפי נוסח המופיע באתר החקיקה הממשלתי, החוק מקודם "מתוך הוקרה רבה לחיילי המילואים וכן במטרה לייעל את תשלום תגמולי המילואים" וזאת על רקע הלחימה הממושכת בגזרות השונות ופרקי הזמן הארוכים והתכופים שחיילי מילואים גויסו לשירות מילואים. החוק מכיל ארבעה סעיפים שונים שכולם קשורים לעולמות התגמול למשרתי המילואים.
יבוטל הכשל המבני שהוביל לניפוח השכר
הסעיף הראשון עוסק באופן חישוב ההכנסה לטובת עניין תשלום תגמולי המילואים במקרים של זימון בצו שמונה (שירות מילואים בתקופת חירום). סעיף זה מציע כי חישוב תגמולי המילואים של עובד יהיה על בסיס רבע השנה שקדם ל-1 בחודש בו החל שירות המילואים בתקופת החירום, ואם הוא עבד פחות מ-60 ימים ברבע השנה האמור - שלושת החודשים שבחר לעצמו מתוך ששת החודשים שקדמו ל-1 בחודש בו החל שירות המילואים הראשון בתקופת החירום. כמו כן, התיקון לחוק יוביל לכך שאם בין שירות מילואים לשירות מילואים עברו יותר מ-90 יום אז הבסיס לחישוב התגמולים מביטוח לאומי יחושב מחדש, וזאת לעומת תקופה של 60 יום שהייתה לפני כן.
בנוסף, מוצע לקבוע כי במקרה בו הייתה עלייה בהכנסה בין תקופת בסיס השכר לבין התקופה שהייתה מובאת בחשבון אלמלא תיקון זה, יחושבו תגמולי המילואים באופן שמביא בחשבון גם עלייה בהכנסה של עד 20%, ככל שהייתה כזו. במקרים בהם ההכנסה עלתה ביותר מ-20%, הביטוח הלאומי ישלם את התוספת רק במקרה בו ישנה הוכחה שתוספת ההכנסה נובעת מההכנסה מהעבודה של משרת המילואים אילולא שירת במילואים. לצורך העניין הוכחה תהיה חוזה העסקה חדש או תוספת שכר מצד המעסיק. תיקון זה נועד למנוע את מנגנון ניפוח השכר האוטומטי של משרתי המילואים שעבדו במקביל לשירותם כאשר אצל חלקם הדבר הוביל להכפלה ושילוש של ההחזרים שקיבלו מהמדינה, כשל מבני במנגנון התשלומים שנחשף ב"כלכליסט". התיקונים הללו צפויים להיכנס לתוקף במרץ 2025.
עוצרים את החגיגה של הטייסים
הסעיף השני עוסק בכשל אחר במנגנון התשלומים, שאיפשר למשרתים "לגרור" משכורת גבוהה מהעבר שאינה זכאים לה כיום ולהחשיב אותה בתור השכר שעליו הם אמורים לקבל החזר מהמילואים. עד היום, במקרה שבו חלפו פחות מ-60 ימים בין סיום תקופת שירות מילואים אחד לתחילת שירות מילואים אחר, תגמול המילואים היה מחושב על בסיס ההכנסה הגבוהה מבין הכנסתו של משרת המילואים בתקופה שקדמה לשירותו במילואים האחרון לבין בסיס הכנסתו בתקופה שקדמה לתקופת שירותו במילואים הראשונה ממנה לא הייתה לו הפסקה של 60 ימים. הטבה זו אינה מוגבלת בזמן ובדברי ההסבר לחוק צוין כי "ישנם מצבים בהם אין כבר קשר בין הכנסתו הנוכחית של משרת המילואים ובין ההכנסה לפיה משולמים לו תגמולי המילואים".
מי שבמשך שנים "נהנו" מההטבה הזו הם אנשי צוות אוויר ואחרים שנקראים לשירות מילואים באופן תדיר, ולכלכליסט הגיעו עדויות על כך שהיו מי שדאגו שהמעסיק שלהם יעניק להם שכר חריג (לצורך העניין בונוסים) בתקופה מצומצמת ואז במשך שנים השתמשו בשכר הנקודתי הגבוה כדי לקבל עליו החזר. בהצעת החוק נכתב כי "במטרה למנוע את הניתוק שנוצר בין הכנסתו של משרת המילואים קודם תקופת שירותו במילואים לתגמול שהוא מקבל בעד תקופה זו ובמטרה להקטין את העלות שנוצרת כתוצאה משימוש במנגנון... מוצע לקבוע כי הוראה זו לא תתקיים לגבי שירות מילואים בתקופת חירום ותבוטל החל משנת 2027". לצד זאת, מוצע לקבוע הוראת מעבר בנוגע למי שנהנה ממנגנון זה לפני יום 7 באוקטובר 2023.
התגמול המוגדל יימשך גם ב-2025
הסעיף השלישי מאריך את התקופה בה משרתי מילואים שאינם עובדים יהיו זכאים לתגמולי מילואים מוגדלים. מאז ה-7 באוקטובר מילואימניקים זכאים לתגמול מינימלי חודשי של כ-9,316 שקל לחודש ו-310 שקל ליום, ואילו לפני המלחמה התגמול החודשי המינמלי עמד על 6,668 שקל ו-222 שקל ליום. סעיף זה מבקש להאריך את הגדלת התגמול עד לסוף שנת 2025.
הסעיף האחרון מתייחס למילואימניקים עצמאיים, וזה מבקש לקבוע כי עד סוף שנת 2025, תקבע הכנסתו הממוצעת של העצמאי לעניין תגמולי המילואים על פי השומה הסופית או על פי ההכנסה האחרונה ששימשה יסוד לתשלום מקדמות על חשבון דמי ביטוח לאומי, ביחס לתקופה שנקבע לגביה עבור כל שנה, לפי הגבוהה מבניהן.