סגור
שר האוצר אביגדור ליברמן ומפכ"ל המשטרה קובי שבתאי
שר האוצר אביגדור ליברמן ומפכ"ל המשטרה קובי שבתאי (צילומים: טל שחר, אלעד גרשגון)

המשטרה והאוצר חוזרים לסיכומים המקוריים: 70 מיליון שקל למענקים תמורת פיטורי שוטרים

במסגרת ההסכמות, המשטרה תפטר כבר השנה 37 שוטרים כדי לעמוד במתווה אליו התחייבה ב"הסכם גג שכר" מ-2021, והאוצר "ישחרר" לה את המענקים שכבר אושרו לה על סך 34.5 מיליון שקל בשנה למשך שנתיים עבור 4,200 שוטרים בתפקידים שוחקים. המחלוקת העיקרית סביב דרישת המשטרה להעלות את שכרם של השוטרים המתחילים טרם נפתרה

אחרי הפיצוץ בין משטרת ישראל למשרד האוצר, בסוף השבוע הגיעו שני הגופים, בתיווך המשרד לביטחון פנים, להסכם פשרה באחת המחלוקות שעמדו במרכז המו"מ בין הצדדים: מצד אחד האוצר "ישחרר" למשטרה מענקים שכבר סוכמו ואושרו לה בעבר בסך של קרוב ל-70 מיליון שקל, ומנגד המשטרה תמשיך לקיים את מתווה פיטורי השוטרים אליו התחייבה ב"הסכם גג שכר" בספטמבר 2021. המחלוקת העיקרית סביב דרישת המשטרה להעלות שכר באופן קבוע לשוטרים מתחילים ובדרגות נמוכות במטרה להילחם בגל ההתפטרויות מהמשטרה - דרישה שזוכה להתנגדות תקיפה מצד האוצר - בעינה עומדת.
בפועל, כפי שנודע ל"כלכליסט", בין הצדדים סוכם במסגרת המו"מ כי כבר השנה המשטרה תצטרך לפטר 37 שוטרים כדי לעמוד במתווה, מתוכם גם כאלה שהתחילו כבר בתהליך עזיבה. כמו כן המשטרה תצטרך להמשיך ולפטר מדי שנה 8% מכוח האדם של מחזור הגיוס מלפני חמש שנים, כפי שהתחייבה לבצע בעבר. זאת כדי לטייב את כוח האדם במשטרה על פי מודל שסוכם מול האוצר, ומבוסס על מודל שקיים בצה"ל, במטרה שלא כל המשרתים "יסחבו" עד גיל הפנסיה, מה שיוצר עומס פיננסי כבד על המשטרה.
מנגד, המשטרה תקבל כ-34.5 מיליון שקל כבר השנה עבור מענקים לכ-4,200 שוטרים ושוטרות המשרתים ביחידות ובתפקידים שוחקים וקשים במיוחד, וסכום דומה בשנה הבאה. על פי הסיכום שנחתם בסוף השבוע ואשרר את סיכומי העבר, המשטרה תקבל את הסכום הזה - כ-70 מיליון שקל בשנתיים – עבור תשלום המענקים למי שמשרת במקומות שקשה לגייס אליהם שוטרים או לשמר את כוח האדם הקיים. בין השאר מדובר בשוטרים ושוטרות בתחנות המשטרה בחברה הערבית, באזור אגן העיר העתיקה בירושלים (בפרט ביחידת המקומות הקדושים), אופנוענים (תנועה, סיור ויס"מ), חוקרים ומוקדנים במוקד 100.
המענקים יעמדו על סכום של בין 2,500 שקל ל-12 אלף שקל בשנה לשוטר, זאת בהתאם לוותק ולאופי התפקיד. הצדדים אף הגיעו לסיכומים מפורטים לגבי אילו שוטרים יהיו זכאים לקבלת המענקים.
בהודעה משותפת של המשטרה, המשרד לביטחון פנים ומשרד האוצר הוסבר כי "המענקים ישמשו כלי לשימור ותגמול שוטרים מצטיינים באוכלוסיות שיוגדרו זכאיות במטרה לאפשר למשטרת ישראל לנהל את המשאב האנושי באופן מיטבי, בדגש על מערכים שנמצאים בקשר ישיר עם האזרח ונותנים מענה ראשוני לקריאות. זאת לצד שימור שוטרים בתפקידים ומקומות אשר השירות בהם מציב קושי מיוחד לגייס ולשמור על המשכיות".

הסיכומים - והפיצוץ

בחודשים האחרונים, ככל שגל המתפטרים גבר, ניסו אנשי המשטרה, האוצר וביטחן הפנים להקטין את מצבת השוטרים שהמשטרה תצטרך לפטר באופן יזום. כך למשל באוצר הסכימו להחשיב במצבת המפוטרים גם חלק מהשוטרים שפוטרו ממחזור 2016 וחלק מהמתפטרים מהמשטרה. "בסופו של דבר הפער עמד על כ־45-40 שוטרים בלבד", סיפר בעבר ל"כלכליסט" גורם שלקח חלק בדיונים, "זה היה עניין של ימים לסגור את זה".
אולם בתחילת חודש יוני, על רקע גל ההתפטרויות מהמשטרה, המפכ"ל שבתאי החליט "לשבור את הכלים" ולחזור בו מההתחייבות להמשיך ולפטר שוטרים כחלק מהמתווה שסוכם, וכרך אותו בדרישה לקבל תוספת תקציבית קבועה של כ-400 מיליון שקל מדי שנה במטרה להעלות את שכרם של כלל השוטרים בדרגות הנמוכות המרוויחים שכר נמוך. שבתאי הוציא אז הודעה לכלל השוטרים בה כתב: "החלטתי בשלב זה להקפיא את ועדות מסלולי השירות במחוזות ואת השימועים להפסקת השירות".
במשרד לביטחון פנים הופתעו היות שהמהלך לא תואם עמם, בעוד באוצר זעמו וראו בכך התנערות של שבתאי מההסכם שהוא עצמו חתם עליו. בעקבות זאת החליטו באוצר לנתק מגע ולהקפיא את תשלום המענקים, שאמורים היו להינתן בחודש אוגוסט. זמן קצר לאחר מכן המחלוקות יצאו מתוך החדר והפכו לפומביות, כולל דיון סוער בוועדה לביטחון פנים.
כפי שכבר דווח, לאחר שהסכסוך הגיע לשיא בהסלמה והצדדים הוציאו קיטור באופן פומבי, הם המשיכו להתדיין בתיווך המשרד לביטחון פנים, שהציב להם סולם שיאפשר לכל אחד מהצדדים לרדת מהעץ שעליו טיפס ולחזור להתדיין.
בשבועות האחרונים ישבו נציגי אגף התקציבים והממונה על השכר באוצר עם נציגי אגף משאבי אנוש במשטרה ונציגי המשרד לביטחון פנים והגיעו למתווה הפשרה האמור. המתווה שהצדדים הגיעו אליו הוא מעין "מתווה נושם", כפי שמגדירים המעורבים בתהליך, במסגרתו בפועל יפוטרו השנה פחות שוטרים מהמתווה המקורי, על ידי הכללתם, למשל, של שוטרים שביקשו לסיים את עבודתם ושוטרים שפוטרו ממחזור קודם, כמו גם דחייה של חלק מהפיטורים, במעין פריסה של הפיטורים האלה קדימה. כך למשל במקום פיטורים של 168 שוטרים, שהיו אמורים להתבצע ב-2022, סוכם כעת כי בפועל יפוטרו 37 שוטרים, כאמור.
אולם חשוב לציין כי ב"הסכם גג שכר" מ-2021 גם נקבע כי אם תהיה כמות מתפטרים חריגה, מספר המפוטרים ייבחן על ידי צוות שיוקם. בפועל, במחצית הראשונה של 2022 התפטרו ממשטרת ישראל לא פחות מ-456 שוטרים, ובסך הכל 1,131 שוטרים שעזבו את המשטרה בחצי שנה – מספרים גבוהים וחריגים במיוחד שהכניסו את המשטרה לבעיית כוח אדם עד כדי שהיא התריעה שאינה יכולה לתת מענה ראוי לציבור בהגעה לאירועי פשיעה.
"אלה כל מיני תרגילים מתמטיים שנועדו לכך שכולם ירגישו שהמשטרה עומדת במכסות שהאוצר דורש, והתקבלה לכך הסכמה במהלך המו"מ", מדגיש בשיחה עם "כלכליסט" גורם המעורב בפרטי המו"מ. "בפועל נמצאה נוסחה שלוקחת בחשבון את העובדה שהשנה עזבו את המשטרה הרבה יותר שוטרים מהמצופה, וניתנה למשטרה גם אפשרות לפרוס את המפוטרים שהיא נדרשת לפטר, כאשר יש צוות שימשיך לעקוב אחרי היישום של ההסכם וייתן פתרונות לדברים שיעלו".

"להוקיר את השוטרים גם במעשים ותקציבים"

באופן חריג ההודעה המשותפת של האוצר, המשרד לביטחון פנים והמשטרה הבוקר כללה לא פחות משישה מברכים על ההסכם – מפכ"ל המשטרה שבתאי, השר לביטחון פנים עמר בר-לב, מנכ"ל המשרד תומר לוטן, שר האוצר אביגדור ליברמן, הממונה על השכר באוצר קובי בר נתן ואפילו ראש הממשלה יאיר לפיד.
האחרון מסר כי "השוטרות והשוטרים שלנו הם אבן יסוד בשלטון החוק, בביטחון הלאומי שלנו ובהגנה על כולנו, ולשם כך אף מסכנים לא אחת את חייהם. הם ראויים להכרת התודה שלנו, אבל גם לתגמול הולם על המחיר האישי שהם משלמים. נמשיך לפעול לשיפור התנאים במשטרת ישראל".
גם שאר המצוטטים בהודעה דיברו על החשיבות שבהוקרת השוטרים, "לא רק במילים, אלא גם במעשים ובתקציבים", כפי שמסר ליברמן. המשטרה והמשרד לביטחון פנים התחייבו גם להמשיך לפעול לשיפור תנאי השוטרים ושכרם. בר לב, למשל, מסר: "נמשיך לפעול לשיפור תנאי השוטרים והשוטרות, שניצבים בחזית המאבק בטרור ובפשיעה", בעוד שבתאי הוסיף כי "זו חובתנו כפיקוד המשטרה כלפיהם וכלפי בני משפחתם".
לוטן מצדו הזכיר כי "סייענו להחזיר את הנוגעים בדבר לשיח פורה, שהוביל לסיכומים אשר ימשיכו ויעצימו את משטרת ישראל", וגם בר נתן בירך על התוכנית שהושגה, "אשר נותנת רוח גבית לשוטרי ישראל וכל זאת תוך עידוד מצוינות במשטרה".
מריבוי התגובות ותוכנן ניתן ללמוד עד כמה נושא זה מעסיק את הצמרת הפוליטית והפקידותית ערב בחירות, וכי חשוב לצדדים המעורבים להראות הישגים מבחינתם וגם לשדר למשטרה תמיכה והצלחה, אף שלכולם ברור כי מדובר רק בשלב אחד בתוך העימות והסכסוך הכולל בין המשטרה לאוצר סביב שכר השוטרים.