דעהמנהיגות קהילתית חשובה לא פחות מהממשלה
דעה
מנהיגות קהילתית חשובה לא פחות מהממשלה
החברה בישראל מפולגת מאי פעם והשיח שהקצין נותן אותותיו. לכן לצד הקמת הממשלה כדאי לשים דגש על בניית מנהיגים צעירים מארגונים מקומיים, קהילות ומיזמים חברתיים, שישפיעו לטובה על החיים ביום יום
אחרי ארבע מערכות בחירות ושנים של תהפוכות פוליטיות, נראה שבקרוב תקום ממשלה חדשה ואולי גם יציבה. לצד אווירת המיאוס והייאוש מעוד מערכת בחירות, שיעור אחוזי ההצבעה שדווקא עלה הפעם בכל המגזרים, מעיד יותר מהכול שהציבור הישראלי עדיין מעורב, אכפתי ומעוניין להשפיע על המציאות.
אולם אם יש משהו אחד שנכון היה לפני הבחירות ומורגש היטב אחריהן, הוא שהחברה בישראל מפולגת מאי פעם – ארבעת השבטים הפכו לקבוצות שייכות ואינטרס רבות ומגוונות. השנים הלא יציבות נתנו את אותותיהן והשיח שהקצין מלמד יותר מכל על כך שנראה שלא רק שקשה לנו להסכים על נושאים עקרוניים, לעיתים נדמה שאנחנו לא מדברים באותה שפה.
וכעת, לאחר השבעת הכנסת החדשה ובקרוב גם כינון ממשלה – חלקים גדולים בציבור מלאי תקווה, בעוד חלקים אחרים חוששים מהבאות, ומביעים תחושות ייאוש.
בנקודת הזמן הזאת חשוב להעביר מסר לשני הצדדים. נכון שהעם בחר ואזרחי ישראל מימשו את זכותם וחובתם האזרחית. אך האקטיביות האזרחית לא מסתיימת עם הקמת הממשלה. על חיי היום יום שלנו ועל סביבתנו המיידית, משפיעים לא פחות מהממשלה, דווקא ארגונים והתארגנויות מקומיות, מיזמים חברתיים, המנהיגות המקומית, הקהילה והשכנים.
הם אלה שחיים את השטח, הם אלה שמכירים יותר מכולם את אתגרי היומיום של הציבור, הם אלה שיכולים להשפיע לטובה כמעט באופן מיידי על איכות החיים שלנו. נדמה לי שעל כך אפילו בכנסת החדשה יוכלו להסכים כל חברי הבית.
שינויים שצומחים מלמטה, שותפויות חברתיות שמגיעות מהאנשים בשטח, הם כוחות עוצמתיים שמניעים שינוי בחברה הישראלית, שלא ניתן וגם לא צריך להתעלם ממנו. זו הדרך של הציבור לקדם את הנושאים שבאמת משמעותיים עבורו. זה המסר שיש להעביר לדור הצעיר ולמנהיגות העתיד שנמצאת בכל חלקי החברה הישראלית.
במערכות בחירות, הנטייה היא להתמקד במסרים רחבים וקלים לעיכול ובמילים גדולות, אבל המציאות היומיומית שלנו מורכבת – היא עשויה מפסיפס של אנשים וזהויות, ממארג של רעיונות ובעיקר מפרטים קטנים. הפתרונות הם בהתאם, מורכבים ודורשים ירידה לפרטים, והיכרות עומק עם השטח. לכן, לצד המנהיגות הלאומית, יש להשקיע במנהיגות צעירה ומגוונת בכל המגזרים, מנהיגות מחוברת, שיודעת לזהות את האתגרים האמיתיים, שמחויבת לפרטים בקהילה ופועלת בשיתוף פעולה עם מגזרים אחרים לטובת טוב משותף. זאת ההשקעה הטובה שיותר שאפשר לעשות בישראל של שנת 2022.
אם נשכיל להשקיע במנהיגות צעירה וחיובית שצומחת מהשטח, שמגבשת שפה משותפת, שמקדמת שוויון הזדמנויות לכל הקבוצות המודרות, רק אז נוכל ליצור עתיד מלא תקווה ששותפה לו כלל החברה הישראלית.
ענת נחמיה לביא היא מנכ"לית שותפויות אדמונד דה רוטשילד, ארגון המוביל בפיתוח מנהיגות צעירה ומגוונת בפריפריה