דעהכך נמנע מגשמי הברכה להציף אותנו
דעה
כך נמנע מגשמי הברכה להציף אותנו
יש למנוע בנייה מסיבית ולא מאוזנת בשטחים פתוחים - כדי לאפשר חלחול של מי גשמים
בעשרות השנים האחרונות התמלאה מדינת ישראל בבטון ומלט, במקביל להצטמצמותם של השטחים הפתוחים. עם זאת, אנחנו עדיין מצפים מהתשתיות הטבעיות לעשות את העבודה עבורנו ולנקז את מי הגשמים לים.
כולנו זוכרים את אירועי השיטפונות בישראל שעלו בחייהם של שבעה בני אדם בשנה שעברה, וכולנו חרדים מעוד אירוע גשם קיצוני שעלול לסכן בני אדם ובעלי חיים.
ברור לכל כי לשטחים הירוקים הפתוחים, המעטים שעוד נותרו, יש ערך רב מבחינה סביבתית, עבור חיזוק ביטחון המזון ועבור ריאות ירוקות לתושבי הערים הסובבים אותן. אך לאחרונה מתבהר כי לשטחים אלה יש ערך רב כפתרון להשלכות משבר האקלים, ובמקרה זה כפתרון לסוגיית ההצפות עקב אירועי גשם קיצוניים. חלחול המים בטבע והזנת מי התהום מונע זרימתם למערכות הניקוז העירוניות שאינן עומדות בעומס, וכך מונע הצפות על פני השטח. ככל שיותר מים יחדרו לקרקע, פחות מים יזרמו כנגר עילי.
המועצה האזורית דרום השרון, מהריאות הירוקות האחרונות שנותרו באזור המרכז, המוקפת במעל מ-20 רשויות עירוניות, מתמודדת ברגע נתון זה עם 20 ועדות גאוגרפיות, ותמ"לים ותוכניות לאומיות שמבקשות לבנות על השטחים הפתוחים המעטים שנותרו. תוכניות אלו עלולות לסתום את הגולל על הפתרון לסוגיית השיטפונות וההצפות, זאת לצד החסרונות הרבים הנוספים הנובעים מאובדן השטחים הפתוחים במדינת ישראל.
חקלאות, אדמה וטבע אינם רק נחלתם של הצפון והדרום, אלא יש להם מקום וערך גם במרכז הארץ. שטח פתוח שנבנה עליו לעולם לא ישוב להיות פתוח וטבעי - כך שהוא מאבד את היכולת להתמודד גם עם ניהול הנגר וסוגיית ההצפות. אובדן ועוד אובדן ולבסוף מדינת ישראל תהיה מוצפת ביחידות דיור, אך מוצפת גם במים. על כן מוסדות התכנון צריכים לקחת בחשבון גם את האתגר הזה בבואן לאשר ולקדם תוכניות בנייה על גבי השטחים הפתוחים בצורה שאינה מושכלת או מאוזנת. עליהם לעודד מיצוי של בינוי בתוך העיר, דרך התחדשות עירונית למשל, לפני שפונים לשטחים הפתוחים.
במקביל שיתופי פעולה אזוריים, בין המועצות האזוריות לבין הרשויות העירוניות, לקידום פתרונות מבוססי טבע הם הכרחיים. יש לאפשר בשיתופי פעולה אלה לפתח את התשתיות הטבעיות של הערים והמרחבים הכפריים ולהרחיב את היכולות שלהן, למשל דרך שיקום נחלים והשבת בתי גידול טבעיים. דוגמה לזה ניתן לראות בשיתוף פעולה ייחודי בו המועצה האזורית דרום השרון, הוד השרון וכפר סבא פועלות בשילוב כוחות עם היחידה האזורית לאיכות הסביבה לשיקום נחל הדס, מיובליו של הירקון, שעובר בשטחיהן. יוזמות כאלה הן חיוניות ומחוברות לשטח, ועל המדינה לאפשר יותר ויותר תקציבים וקולות קוראים שיאפשרו לרשויות המקומיות לשקם את הפתרונות הטבעיים בשטחן, שימנעו את ההצפה הבאה. הערך בשיקום שטחים אלה הוא עצום: כלכלית, סביבתית וקהילתית, ואינו מסתכם רק בסוגיית ניקוז המים.
נושא הנגר העילי הוא אחד הנושאים הכי מורכבים במרחב הבינוי במרכז המדינה, והוא דורש שיתוף פעולה רחב של רשויות המדינה, מוסדות התכנון והרשויות המקומיות במאמץ הלאומי לניהול נגר מושכל. סופת "כרמל" המדוברת עברה עלינו בשלום יחסי, הפעם. אך גשמי הברכה עלולים ברגע אחד להפוך לאסון, אם לא נשכיל להתמודד עם האתגרים שמציפים אותנו.
אושרת גני גונן היא ראש מועצה אזורית דרום השרון