בלעדיהמועמד של ברקת ליו"ר מכון התקנים מציג: מימון הוצאות לנאשם בעדות שקר
בלעדי
המועמד של ברקת ליו"ר מכון התקנים מציג: מימון הוצאות לנאשם בעדות שקר
אמיר שני, דירקטור במכון התקנים, הוא המועמד של שר הכלכלה לתפקיד היו"ר. אותו שני מציע לממן הוצאות משפט למ"מ המנכ"ל לשעבר אילן כרמית, שמואשם במתן עדות שקר בפרשת מצלמות המהירות. בנוסף, שני מצוי בניגוד עניינים כפול עם תפקיד היו"ר
איזה אינטרסים יש לשר הכלכלה במכון התקנים? המועמד של ניר ברקת ליו"ר מכון התקנים הוא הדירקטור אמיר שני, שמלבד היותו מצוי בניגודי עניינים עם התפקיד – מציע כעת לממן הוצאות משפט לבכיר לשעבר במכון שמואשם במתן עדות שקר.
בדיון שהתקיים בימים האחרונים בוועד הפועל של מכון התקנים הציע שני לממן למ"מ המנכ"ל לשעבר אילן כרמית הוצאות משפט בסכום של 500 אלף שקל בנימוק שהעבירה שבה הוא מואשם נעשתה לכאורה במסגרת מילוי תפקידו. כתב האישום הוגש בשלהי ספטמבר.
לפי כתב האישום, בשנת 2012 כרמית ערך לבקשת המשטרה חוות דעת מומחה על על אמינות מצלמות האכיפה א-3 שמתעדות עבירות של נהיגה במהירות ומעבר ברמזור אדום, וקבע כי בכוחן "לספק תוצאות מדידה ברמת אמינות גבוהה ביותר". על סמך חוות הדעת שלו המשטרה יצאה לרכש נרחב של מצלמות בהולנד, אך בהמשך התברר כי הניסוי שעליו כרמית ביסס את חוות דעתו המקצועית כלל לא התקיים.
לפי הפרקליטות, חוות הדעת שלו הכילה פרטים כוזבים, ובעדותו בבית המשפט הוא מסר בכזב כי נכח בעשרה ניסויי שדה שנעשו למצלמות במעבדה בהולנד, וב־490 ניסויים אחרים נכח עובד אחר של מכון התקנים. לפי הפרקליטות, כלל לא נערכו ניסויים בהולנד, או בכל מקום אחר, וממילא לא נכח כל גורם ממכון התקנים בניסויים שנערכו כביכול.
פרשת העדות הכוזבת לכאורה פגעה בתביעה המשטרתית, בין השאר כשב־2018 בית המשפט לתעבורה בעכו זיכה עשרות נאשמים בעבירות של נהיגה מופרזת לאחר שהמשטרה התקשתה להוכיח את אמינות המצלמות.
שמונה נגד אחד
הצעתו של שני לא התקבלה, וחברי הוועד אישרו הצעה חלופית: לממן את הוצאותיו המשפטיות לפי התעריף שמקובל בחברות הממשלתיות, בלי הגבלת שעות ובתנאי שיזוכה זיכוי מלא. לפי מתווה זה, הוצאותיו המשפטיות של כרמית יוחזרו לו לפי תעריף של 500 שקל לשעת עורך דין ועוד כ־300 שקל לשעת מתמחה בלי הגבלת שעות.
בכל מקרה כתב האישום נגד כרמית מסעיר את מכון התקנים, ששמונה עובדים ובכירים בו נמצאים ברשימת עדי התביעה נגד כרמית, ובהם שלושה חברי הנהלה: ורד אורן, סמנכ"לית לתקשורת; יואל בר גיל, ראש אגף התעשייה והסגן לשעבר של כרמית; ועו"ד מוטי שיף, היועץ המשפטי של המכון.
פרט לסערה הפנימית במכון התקנים משפטו של כרמית עשוי לחדש את הדיון על אמינות מצלמות המהירות של המשטרה. המשפט ייפתח בינואר אצל סגנית נשיאת בית משפט השלום בחיפה, השופטת טל תדמור־זמיר.
במרץ האחרון התפטרה גלית אבישי מתפקיד יו"ר מכון התקנים, ומאז אין לו יו"ר קבוע. היו"ר הזמני הוא רובי גינל, מנכ"ל התאחדות התעשיינים. מינוי יו"ר למכון התקנים נמצא בסמכות שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת, שבינתיים לוקח את הזמן, וזאת כשברקע מקורבו ומועמדו לתפקיד מתחמם כל הזמן על הקווים לקראת מינויו ליו"ר קבוע.
אפשר שההימנעות של ברקת מקידום מינויו של שני נעוצה בפוטנציאל ההסתבכות שלו, כשברקע שאלות נוקבות בנוגע לניגודי עניינים שבהם נתון שני: הוא הבעלים של אחת מחברות עמילות המכס הגדולות בישראל, והוא גם מכהן בתפקיד סגן נשיא איגוד לשכות המסחר, הגוף היציג של היבואנים.
איגוד לשכות המסחר הוא אזור עניין מרכזי אצל שני, ובקרוב הוא עשוי להעסיק אותו מאוד. אוריאל לין, שמכהן בתפקיד נשיא האיגוד, מתכוון לפרוש ולפנות את הבמה אחרי יותר מ־20 שנה. שני הצהיר בעבר כי יתמודד על התפקיד רק אחרי שלין יפרוש.
הבחירות לנשיאות האיגוד היו אמורות להתקיים כבר בנובמבר, אך לפי שעה אין לוחות זמנים לבחירות, ובסביבתו של לין מעריכים שהוא יתזמן אותם לקראת אמצע השנה הבאה. ברקע העמימות המכוונת מצד לין, מתחת לפני השטח גוברים הקולות שמבקרים את מהלכיו ואת הדחיינות האופיינית של האיגוד בנושא בחירות.
"זה יכול לקרות לכל אחד"
עו"ד ירון קוסטליץ, שמייצג את כרמית, מסר בתגובה: "לפנינו כתב אישום חסר תקדים. כרמית הודה מיוזמתו שלוש שנים לפני פתיחת החקירה שטעה בעדות שמסר, לה זומן לדרישת המשטרה. מדובר בטעות בתום לב ובהיסח הדעת. סיטואציה מעין זו עלולה לקרות לכל אדם סביר על דוכן העדים, ואין לנו עניין כחברה שאנשים המזומנים להעיד יסרבו לכך, שכן יחששו שיבולע להם בשל עדותם ויועמדו לדין פלילי. אין לי ספק שבית המשפט יזכה את כרמית, אך צר לי על כך שעד לזיכוי הוא ייאלץ לעבור דרך חתחתים של ניהול הליך פלילי, כשמונה שנים מאז מתן העדות". מלשכת שר הכלכלה ברקת נמסר כי הוא יביא למינוי יו"ר למכון בקרוב.