סגור
הנחת צינור גז טבעי ב מרכז הארץ של חברת נתגז
הנחת צינור גז טבעי במרכז הארץ של חברת נתג"ז (צילום: נתגז )

ועדת הכלכלה אישרה: נתג"ז תוכל לחבר מפעלים לרשת הגז הטבעי

ההחלטה תאפשר לחברה הממשלתית לחבר צרכני גז טבעי בינוניים במקומות בהם חברות החלוקה הפרטיות לא ימצאו לנכון לחבר את המפעלים. עם זאת, נתג"ז תוכל לחבר צרכנים לרשת החלוקה רק באישור ועדת הכלכלה ושר האוצר, וכל עוד לא תחזיק ביותר ממחצית רישיונות החלוקה בישראל

ההחלטה לאפשר לחברה הממשלתית נתג"ז לחבר מפעלים לגז טבעי אושרה לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הכלכלה של הכנסת בראשות היו"ר דוד ביטן. ההחלטה תאפשר לנתג"ז לחבר גם צרכני גז טבעי בינוניים (למשל מפעלי תעשייה ובתי חולים) לגז טבעי – במקומות בהם חברות החלוקה הפרטיות לא ימצאו לנכון לחבר את המפעלים. עבור המפעלים, החיבור לגז טבעי יכול לחסוך מיליוני שקלים בשנה, אך כבר 15 שנה שהמדינה לא מצליחה לקדם את חיבורם, כך שמתוך 450 צרכנים פוטנציאלים – רק 150 מחוברים לרשת הגז הטבעי.
כבר לפני כשנה אושר לחברת נתג"ז לחבר צרכנים בינוניים, אך במסגרת של חברת בת והגבלות שונות על החברה, כך שבפועל לא בוצעו חיבורים על ידה. כעת, המתווה החדש יאפשר לחבר את המפעלים גם ללא הקמת חברת בת. עם זאת, נתג"ז תוכל לחבר צרכנים לרשת החלוקה רק באישור ועדת הכלכלה של הכנסת ושר האוצר, וכל עוד לא תחזיק ביותר ממחצית רישיונות החלוקה בישראל (כרגע יש שישה רישיונות – כלומר לא יותר משלושה).
רשת הובלת הגז הטבעי מחולקת לשניים: רשת ההולכה (בלחץ גבוה) ורשת החלוקה (בלחץ נמוך). את רשת ההולכה, המובילה גז טבעי מהאסדות לצרכני הגז הגדולים, כגון תחנות כוח וצינורות הגז המוליכים אותו לייצוא למצרים וירדן, מפעילה חברת נתג"ז הממשלתית. את רשת החלוקה שנועדה לחיבור של מפעלי תעשייה בינוניים וצרכנים נוספים כגון בתי חולים, אמורות לחבר 6 חברות פרטיות, כאשר כל אחת מחזיקה במונופול אזורי. החברות הפרטיות אמורות להתחבר לתשתית ההולכה של נתג"ז באחת מ-15 נקודות בארץ, ומשם להוביל את הגז הטבעי לצרכנים.
לאורך השנים נשמעה ביקורת רבה על חברות החלוקה בכך שהן מסרבות לחבר צרכנים לגז טבעי שאינם כדאיים מאוד כלכלית (התעריף אותו מקבלות חברות החלוקה נקבע על ידי משרד האנרגיה), ובכך מעכבות את חיבור המפעלים לרשת הגז הטבעי – על אף ההערכות שהדבר יחסוך למפעלים עשרות מיליוני שקלים בשנה על ידי הפקת החשמל בתוך שטחן, תוך ניצול אנרגיית החום מהפקת החשמל לצרכים אחרים של הייצור.
חברות החלוקה טוענות שהמודל הכלכלי שהמדינה סיפקה להן אינו כדאי, ויש לעדכן את התעריפים. החברות טוענות גם כי לאחר הזכייה במכרזים לפני כ-14 שנה המדינה שינתה את הדרישות מרשת החלוקה, ויש קושי בקידום התוכניות. לאחרונה הגישה חברת החלוקה סופר אנ.ג'י, המוחזקת על ידי שפיר הנדסה, תביעה בגובה של 200 מיליון שקל ממשרד האנרגיה על השינויים במודל של רשת החלוקה. בין היתר טענו בעתירה כי זמן הרישיון של החברה כרגע קצר משמעותית, כך שחיבור המפעלים לגז כיום אינו מאפשר ודאות של החזר הכנסות ללא העלאה בדמי התעריף או הארכת משך הרישיון. ואכן, במהלך הדיון אמר מנכ"ל נתג"ז, שמואל תורג'מן, כי החברה לא מתוקצבת ויש לה חוב גדול של 3 מיליארד שקלים וחצי. לכן, ביקש שנתג"ז לא תחויב לבצע פעילות הפסדית.
במהלך הדיון אישרה הוועדה לקריאה שנייה ושלישית גם את הארכת הרישיון של חברת נתג"ז ב-15 שנים נוספות, עד שנת 2049. הסיבה להארכת הרישיון הוא הצורך ביצירת ודאות לחברה כך שתוכל לגייס אגרות חוב לפיתוח תשתיות הגז הטבעי של החברה.