סגור

הגיע הזמן לצלול עמוק יותר לכלכלה כחולה בישראל

כלכלה בסערה: התהפוכות הביטחוניות מייצרות הדים לא פשוטים בגזרה הכלכלית ובפרט על האקוסיסטם של ענף ההייטק בישראל אשר אף הוא מתמודד עם אתגרים רבים מול משקיעים בינ"ל וצמצומי עובדים ועוד. בימים טרופים אלה, ישנה חשיבות לעצור רגע ולבחון היכן טמון פוטנציאל כלכלי למדינת ישראל שטרם מומש במלואו.
למדינת ישראל ישנה גישה לכמה מהמשאבים הימיים העשירים ביותר בעולם ועל כן הפוטנציאל הרב- מיקומה הגיאוגרפי מאפשר גישה קלה לשווקים באירופה ובאסיה, והובלתה בתחום ההייטק יכולה למצב אותה כמובילה בחדשנות טכנולוגית ימית.
יתרונות הכלכלה הכחולה הנם רבים: ניצול פוטנציאל הים לייצור אנרגיה מתחדשת (גלים, רוח ימית וכו'), שימור הסביבה הימית: ניהול בר קיימא של משאבי הים כדי להבטיח את השימור שלהם לדורות הבאים .חדשנות טכנולוגית: פיתוח טכנולוגיות חדשות למניעת זיהום ימי, שיקום בתי גידול ימיים, ופיתוח טכנולוגיות מים מתקדמות.
1 צפייה בגלריה
ליאור חנוכה hiCenter Haifa
ליאור חנוכה hiCenter Haifa
ליאור חנוכה
(צילום: מיכה בריקמן)
אז נכון, אי אפשר לומר שלא נעשו צעדים לפיתוח תחום זה; הוקמו מרכזי מחקר ימי הממוקמים באוניברסיטאות שונות בישראל וכן מיזמים פרטיים: פיתוח טכנולוגיות חדשות לשימוש במשאבי הים ובאופן כללי ישנה התחזקות של מודעות גלובלית לחשיבות ניהול המשאבים הימיים ומעבר לשימוש באנרגיה מתחדשת שמגיעה מהים.
בשנת 2022 נרשם הישג משמעותי בתחום הכלכלה הכחולה בישראל, עם הקמת המרכז הלאומי לכלכלה כחולה בהובלת HiCenter, בעקבות החלטת הממשלה להכריז על חיפה כבירת הכלכלה הכחולה של ישראל. החלטה זו היא חלק משיתוף הפעולה בין ממשלת ישראל לאיחוד האירופי, במטרה לקדם ניהול אוקיינוס בר קיימא.
ואנו לא היחידים, במדינות רבות בעולם כבר הבינו את הפוטנציאל הרב מזמן, דוגמת נורבגיה שהנה אחת המדינות המובילות בתחום האנרגיה הימית המתחדשת, ויש לה תוכניות רבות לפיתוח חוות דגים בר קיימא וטכנולוגיות לאנרגיה ימית, או פורטוגל המתמקדת בפיתוח טכנולוגיות חדשות לשימוש במקורות אנרגיה מתחדשים מהים ומקדמת מחקר רחב בתחום, ואף אוסטרליה השקיעה רבות בפיתוח תשתיות ימיות, כולל טכנולוגיות לשימור משאבי ים וניהול בר קיימא של דיג.
אך על מנת למנף ולמקסם את הפוטנציאל הרב שיש לעולם הכלכלה הכחולה, יש לנקוט במספר צעדים מיידים: על המדינה להקים קרנות שיתמכו בפרויקטים חדשניים בתחום הכלכלה הכחולה ולהעניק תמריצים פיננסיים: מענקים, הקלות במס והשקעות ישירות במיזמים בתחום.
יש לעודד השקעות פרטיות במיזמים בתחום דרך שיתופי פעולה עם חברות בינלאומיות וקרנות הון סיכון ולהקצות תקציבים ייעודיים מהמדינה למחקר ופיתוח בתחום-השקעה במוסדות להשכלה גבוהה ובמרכזי מחקר שיכולים לפתח טכנולוגיות חדשניות ולייצר ידע רלוונטי.
לסיכום, בעתות משבר, פעמים רבות נפתח צוהר לגילוי מחדש של אוצרות שנמצאים ממש מול העיניים. הדרך כבר נסללה, עכשיו זה הזמן לפעול ולקדם את הכלכלה הכחולה בישראל ולהיות נושאי הדגל בעולם, כפי שרק אנחנו יודעים לעשות.
ליאור חנוכה מנכל HiCenter ומייסד המרכז הלאומי לכלכלה כחולה