כלכליסט TV״זו הפרנסה שלי אבל אנשים שבורים. זה לא הזמן לעשות אירועים״
כלכליסט TV
״זו הפרנסה שלי אבל אנשים שבורים. זה לא הזמן לעשות אירועים״
מרים ברנשטיין, עוסקת בעיצוב ובהפקת אירועים, בת 42 מפרדס חנה: "אני מעריכה שלא אפנה לקבל הלוואה מקרנות המדינה. אני לא יודעת מתי העסק שלי יחזור לעבוד ולא רוצה להתחייב על החזר הלוואה"
בימים אלה מרים ברנשטיין, המתגוררת בפרדס חנה, מבלה את זמנה בעיקר בהתנדבויות והקמת יוזמות לטובת מפוני עוטף עזה והחיילים המגויסים, עבודה בתחום העיסוק שלה כמפיקת אירועים אין כרגע, הכל בוטל.
ותק של העסק: 6 שנים
מספר מועסקים: כ־10
ירידה בהכנסות באוקטובר: 100%
הפיצוי לפי נוסחת האוצר הנוכחית: ההכנסות התאפסו, ורווח של 5 ספרות יירד ל־8,000 שקל לכל היותר
בדומה לתקופת הקורונה תחום האירועים הוא מהראשונים להיפגע. לקוחותיה של ברנשטיין הם בעיקר חברות, חלק גדול מהן מתחום ההייטק, שממילא סבל בשנה האחרונה מהאטה. ברנשטיין מעידה, כי לפני המלחמה, ההאטה התבטאה בעיקר בתקציבים נמוכים יותר שזרמו לתחום האירועים, ועל מנת לפצות על כך היא קיימה מספר גדול יותר של אירועים. למרות הפגיעה, מהמדינה היא אינה מצפה לדבר, ומעידה כי היא למודת ניסיון מתקופת הקורונה שבה הפיצוי שקיבלה היה זעום.
איך באה לידי ביטוי הפגיעה בעסק?
"כל האירועים שתוכננו לחודש אוקטובר בוטלו, מדובר בשישה אירועים, ועכשיו גם האירועים של נובמבר מתחילים להתבטל. אין עבודה, זה מאוד ברור".
איזה מתווה פיצוי היה עוזר לך?
"מתווה שמתבסס על האירועים שהיו סגורים לי לאותו החודש. ענף האירועים מתבסס על אירועים עתידיים ותכנון קדימה, וכשהמצב משתנה והאירועים נעצרים אין עבודה. המתווה הנוכחי מתבסס על עסקים שיש להם הכנסות והוצאות קבועות ולא על עסק כמו שלי. בעולם האירועים אין דברים קבועים, העובדים מועסקים לזמן האירוע, יש הרבה הוצאות, ולכן חישוב לפי מחזור אינו רלבנטי אליי, ואני מעריכה שהפגיעה בי תהיה קשה מאוד".
האם פנית לקבלת הלוואה מקרנות המדינה?
"לא פניתי מאחר שלא ידעתי שיש קרנות כאלה. אני מעריכה שלא אפנה לקרנות כאלה גם בהמשך, אני לא יודעת מתי העסק שלי יחזור לעבוד ואני לא רוצה להתחייב על החזר הלוואה כשאין לי הכנסות".
בכמה שבועות/חודשים כאלו העסק שלך יכול לעמוד בלי תמיכה חיצונית?
"העסק שלי עובד על שוטף פלוס, אז באוקטובר עוד נכנסו לי הכנסות מאירועים ששילמו לי בשוטף פלוס 60, אבל כשחודש אוקטובר ייגמר לא יהיו לי יותר הכנסות ואני אחיה רק מהחסכונות. כרגע אני גם לא רואה את היום שבו יתחדשו האירועים. חלק גדול מהעבודה שלי הוא אירועים לחברות הייטק, ואם הענף הזה יהיה בדעיכה, זה יפחית חלק גדול מהעבודה שלי גם בעתיד".
האם היתה פגיעה בעסק קודם למלחמה בשל סימני המיתון?
"כשהממשלה התחילה עם ההפיכה המשטרית היתה האטה שהגיעה גם אליי. המשכתי לעבוד, אבל התקציבים בענף נפגעו והיתה האטה".