בלעדיבדרך להיות ניצב עוברים "אודישן" אצל נציב השב"ס המקורב
בלעדי
בדרך להיות ניצב עוברים "אודישן" אצל נציב השב"ס המקורב
בתוך שנה וחצי קודם ניצב מני בנימין בשתי דרגות והוצנח לתפקיד הרגיש במשטרה: ראש להב 433, תוך שעקף קצינים ותיקים ומנוסים. כעת מתברר הקשר שלו למקורב של השר בן גביר, נציב השב"ס קובי יעקבי – בנימין ייעץ לו בעבר וזכה להמלצתו
המינוי של ראש להב 433 הטרי, ניצב מני בנימין, על ידי השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והמפכ"ל דני לוי גרם להרמת גבות במשטרה, בעת שהוכרז בספטמבר. זאת משום שבנימין, שקודם בתוך כשנה וחצי באופן מטאורי בשתי דרגות (מניצב משנה לתת־ניצב ומשם לניצב) וכיהן בקדנציה קצרה בתפקיד ראשון כתנ"צ כראש היאחב"ל (היחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית), עקף בדרך תתי־ניצבים ותיקים, שכיהנו כבר בשני תפקידי תנ"צ תקופה ארוכה.
כעת נחשף הקשר בין בנימין לבין הקצין המקורב ביותר לבן גביר, נציב שב"ס (שירות בתי הסוהר) רב־גונדר קובי יעקבי, אחד החשודים בפרשה שטלטלה בשבוע שעבר את המשטרה, שכוללת חשד להתערבות אסורה בקידומים במשטרה.
לפי מידע שהגיע לכלכליסט, בטרם מינויו של בנימין לראש להב 433 הוא עבר מה שגורמים במשטרה כינו "אודישן" אצל לא אחר מיעקבי, שהיה מזכירו הביטחוני של בן גביר, שגם מינה אותו לנציב השב"ס. מתברר, שיעקבי גייס זמן קצר אחרי מינויו לראש השב"ס בתחילת 2024 את בנימין בעודו בתחילת דרכו כראש יאחב"ל בלהב 433 (תפקיד שאליו מונה באפריל 2023), כדי לבצע עבורו עבודת מטה לארגון מחדש של מערך המודיעין של ארגון הכליאה - ואף ייעד אותו לתפקיד בכיר בשב"ס תחתיו.
בנימין לא עבר בסוף מהמשטרה לשב"ס, אך הקשר בין בנימין ויעקבי, איש אמונו של בן גביר, סייע לבנימין בהמשך הדרך להתקדם במהרה בתוך המשטרה. יעקבי, כך לדברי גורמים במשטרה, פעל מול בן גביר כדי לקדם את מינוי בנימין לאחד התפקידים הכי רגישים – מפקד יחידת הדגל להב 433. "שהרי המלצה מפי אחד המקורבים ביותר לבן גביר בהחלט עוזרת", כפי שאומר גורם שנחשף לפרטים. גם קצין בכיר בלהב 433 טען השבוע: "יעקבי פעל מול בן גביר ודאג שמני בנימין יהיה ראש להב 433".
לא מדובר בתפקיד רגיל במשטרה בדרגת ניצב, אלא בראש היחידה האמונה על מלחמה בפשיעה, וכוללת את היחידות הכי רגישות בתחום החקירות במשטרה. ראש להב 433 גם מחליט במסגרת תפקידו, ביחד עם ראש אח"מ ניצב בועז בלט – עוד מינוי משמעותי של בן גביר, על מינוי מפקדים ביחידות של להב, האמונות על חקירות שחיתות ציבורית ובכללן של פוליטיקאים. בהקשר זה, חשוב לזכור שבאחת היחידות שתחת להב 433 – יאח"ה (היחידה הארצית לחקירות הונאה) - מתנהלת כיום חקירה רגישה ונפיצה נגד אנשי לשכת בן גביר ויועציו בנוגע לחלוקת רישיונות נשק פרטי ללא סמכות. יחידה רלבנטית נוספת שלהב 433 אחראית עליה, ושלשב"ס ודאי יש עניין בה, היא לא אחרת מהיחידה הארצית לחקירות סוהרים (יאח"ס).
יעקבי הוא בעצמו קצין משטרה שעשה זינוק מטאורי בחסות בן גביר, כשקודם בשלוש דרגות מנצ"מ לרב־גונדר (דרגה מקבילה בשב"ס לרב־ניצב במשטרה) בתוך כשנתיים בלבד. הקשר הקרוב שלו עם בן גביר, שהתגבש בעת ששימש כמזכירו הביטחוני, הפך לפי החשד כיום של מח"ש, לקרוב מדי.
במרכז הפרשה חשד של מח"ש כי מפקד ימ"ר ש"י (יהודה ושומרון) אבישי מועלם, שנעצר לכמה ימים, הדליף מידע רגיש ומסווג ללשכת בן גביר בתמורה לקידום ונמנע מלפעול נגד פעילי ימין קיצוני בשטחים. בשבוע שעבר אמור היה מועלם לקבל מינוי לראש חטיבת המודיעין במשטרה ולעלות לדרגת תנ"צ, אולם ההכרזה על המינוי לא בוצעה לבסוף בשל מעצרו. במח"ש מייחסים למועלם עבירות שוחד, הפרת אמונים, גילוי בהפרת חובה ושימוש לרעה בכוח המשרה. ביחד איתו חשוד בעבירת שוחד בצוותא גם קצין נוסף ממחוז ש"י בדרגת רפ"ק.
יעקבי, שעוכב לחקירה למשך שעות ארוכות במשרדי המחלקה לחקירות שוטרים, חשוד בעבירות של הפרת אמונים ושיבוש מהלכי חקירה (חשד שעדכן את מועלם על החקירה הסמויה נגדו) וכמו כן נבדקת התערבותו בסבב המינויים במשטרה. אחת ההגבלות שהוטלו עליו לאחר חקירתו במח"ש היא איסור על התערבות במינויים במשטרה למשך חודש.
כל החשודים הכחישו את הטענות נגדם, ובן גביר התייצב פומבית לצד יעקבי ומועלם, וטען כי חקירתם היא "החלטה פוליטית, שמטרתה להרתיע קצינים בכירים מלממש את המדיניות שלי".
לא צמח בתחום החקירות
בנימין צמח במחוז הצפוני במשטרה במסלול האג"מי (מבצעי) ולא במסלול המודיעין והחקירות - בפיקוד על תחנות משטרה שונות במחוז צפון וכקצין מבצעים של המחוז. ב־2020 הוא מונה למפקד ימ"ר צפון. בתפקיד זה נרשמו לו כמה הצלחות משמעותיות במלחמה בארגוני הפשיעה בחברה הערבית.
על רקע זה החל קידומו המטאורי של בנימין באפריל 2023. הוא מונה בידי מפכ"ל המשטרה אז קובי שבתאי ובן גביר למפקד היאחב"ל והועלה לדרגת תנ"צ. לדברי גורמים במשטרה, יאחב"ל היתה אז במצב רעוע, ובנימין יועד להצעידה קדימה. אף שמפקדים קודמים ביחידה כיהנו בה תקופות ממושכות של כמה שנים, ראשו של בנימין היה כבר לכאורה במקום אחר: בשב"ס.
אף על פי שהיה זמן קצר בלבד בתפקידו, "גויס" בנימין בידי יעקבי כדי לבצע עבודת מטה מקיפה בשב"ס, שתכליתה היתה רה־ארגון של מערך המודיעין בשירות. לדברי גורמים במשטרה ובשב"ס, בנימין עמד בראש הצוות שהקים יעקבי, ושהמלצותיו כללו מהפכה בתחום המודיעין בארגון, כולל הפיכת חטיבת המודיעין בשב"ס לאגף. בנימין עצמו יועד לעמוד בראשו, בדרגת גונדר, בתקן שלא היה קיים קודם בשב"ס. במשך חודשים השיח הפנימי ביאחב"ל היה שהמפקד הטרי בדרך לשב"ס.
מטבע הדברים שמו של בנימין לא היה אז ב"בורסת השמות" לקידום לתפקיד ניצב במשטרה, וכפועל יוצא גם לא לראש להב 433. בין השמות שהוזכרו אז היו תתי־ניצבים ותיקים, כמו דודו בואני ואלי מקמל, שסיימו שתי קדנציות בדרגה זו, וכן תנ"צ מעוז בן שבו, אשר שימש כקצין אח"מ להב 433 במשך יותר משלוש שנים. אולם, לפתע היתה תפנית בעלילה – ובסבב המינויים החליט בן גביר שבנימין לא יעבור לשב"ס, אלא יקודם בתוך המשטרה לאחד המעוזים החשובים שהם בבת עינו של השר – ראש להב 433 באגף החקירות והמודיעין. זאת, חרף חוסר ניסיונו לעומת שאר המתמודדים והזמן הקצר שבו כיהן כמפקד יאחב"ל. "כנראה ה'אודישן' בשב"ס אצל יעקבי הצליח יתר על המידה", אומר גורם שנחשף לפוליטיקות הפנימיות במערכת.
"מני בנימין היה 'ירוק' בתפקיד ראשון שביצע בדרגת תנ"צ, וגם את התפקיד הזה הוא עשה רק חצי קדנציה, כאשר חלק מהותי מזמנו הוא היה עסוק בעבודה שלו עבור השב"ס", אומר גורם במשטרה. "אם בוחנים את הדברים מקצועית בלבד, קשה להציג הצלחה מיוחדת שלו בזמן הקצר שלו ביאחב"ל, והוא גם הגיע עם הרבה פחות ניסיון משאר המועמדים. כשממנים את הקצין הפחות מנוסה, שמקורב לאיש האמון של השר, זה מעביר מסר בעייתי לארגון שקשרים מעל הכל".
"נבחר בזכות כישוריו"
שב"ס נשאל בין השאר על מעורבותו של יעקבי במינויים במשטרה ושל בנימין בפרט, ומסר: "עם כניסתו לתפקיד מינה נציב שב"ס עשרה צוותי עבודה לקביעת כיווני עשייה חדשים לארגון והתאמתו לייעודו החדש – ארגון ביטחוני ואכיפתי האמון על שלום הציבור וביטחונו בתוך ומחוץ לחומות. תנ"צ בנימין הגיע לייעץ לאחד הצוותים בהתאם לבקשת הנציב, ותרם מיכולותיו, כישוריו ומידיעותיו לצוות הרלבנטי. יישום המלצותיהם של צוותי העבודה ניכר כבר בהתמודדות עם ראשי ארגוני הפשיעה והאסירים הביטחוניים. לגבי יתר הדברים, דינם להתברר במקומות המיועדים לכך".
המשטרה: "המפכ"ל בחר את שדרת הפיקוד המקצועית והטובה ביותר. ניצב מני בנימין נבחר בזכות כישוריו ואיכויותיו ואנו דוחים על הסף כל ניסיון לטעון אחרת. מאז בחירתו לתפקיד מדינת ישראל חייבת לו הרבה מאוד הצלחות בלחימה בפשיעה ועוד".
לשכת בן גביר: "לשר אין זמן למתוסכלים. מני בנימין הוא אחד הקצינים המצטיינים במשטרה, והמינוי שלו ללהב 433 מסתמן כבר עכשיו כהצלחה".