לראשונה מ-2013: שלוש אוניברסיטאות ישראליות בין 100 הראשונות בעולם בדירוג שנגחאי
לראשונה מ-2013: שלוש אוניברסיטאות ישראליות בין 100 הראשונות בעולם בדירוג שנגחאי
האוניברסיטה העברית דורגה במקום ה-90, מכון ויצמן ב-92 והטכניון במקום ה-94. זאת, לאחר שבשנה שעברה העברית והטכניון לא היו בין 100 הראשונות. בשנים האחרונות סבלו המוסדות הישראליים מהידרדרות בדירוגים הבינלאומיים בגלל עליה של מוסדות מהמזרח הרחוק ומדינות המפרץ
לראשונה מאז 2013 שלוש אוניברסיטאות ישראליות דורגו בין 100 המוסדות הראשונים בדירוג שנגחאי היוקרתי, הנחשב לדירוג האוניברסיטאות המוביל בעולם. זאת, לאחר עשור של הידרדרות בדירוגים הבינלאומיים, ולאחר שבשנתיים האחרונות היה רק מוסד ישראלי אחד בין 100 הראשונים. האוניברסיטה העברית דורגה במקום ה-90, מכון ויצמן במקום ה-92 והטכניון במקום ה-94.
בעשור האחרון נרשמה ירידה מתמדת במיקומם של מוסדות ישראליים בדירוגים הבינלאומיים, בין היתר בגלל ההשקעה הגדולה של מדינות מהמזרח הרחוק ומהמפרץ בפיתוח האקדמיה. בשני הדירוגים הבריטיים, TIMES ו-QS, המוסדות הישראליים נמצאים בעמדת נחיתות מובנית בגלל היתרון שדירוגים אלה נותנים לגודל ולבינלאומיות. עם זאת גם שם מצבה של ישראל היה טוב בהרבה לפני עשור.
דירוג שנגחאי מתחשב בפרסיי נובל, תחום שבו האוניברסיטה העברית חזקה במיוחד, וכן נוטה להעדיף מוסדות טכנולוגיים.
כאמור, השנה, לאחר זמן רב, נרשמה עלייה משמעותית במיקומי המוסדות הישראליים בדירוג שנגחאי. האוניברסיטה העברית דורגה במקום ה-90, הדירוג הטוב ביותר שלה בחמש השנים האחרונות (מאז 2016). זאת, לאחר שנתיים בהן נפלה ממאה הראשונות ודורגה במקומות 150-101. מכון ויצמן, שהיה גם בשנה שעברה בין 100 הראשונים, טיפס שלב אחד בדירוג מהמקום ה-93 ל-92. הטכניון עלה מהמקומות 101-150 למקום ה-94. אוניברסיטת תל אביב דורגה במקומות 151-200, כמו בשנה שעברה. האוניברסיטאות בר אילן ובן גוריון דורגו במקומות 401-500 ואוניברסיטת חיפה - בין ה-501 ל-600.
יצוין עם זאת שבעבר דורגו האוניברסיטאות הישראליות במקומות גבוהים יותר. ב-2013 היתה האוניברסיטה העברית במקום ה-59 והטכניון במקום ה-77.
שלוש הראשונות בדירוג 2021, כמדי שנה, הן האוניברסיטאות הרווארד, סטנפורד וקיימברידג'.
נשיא האוניברסיטה העברית, פרופ' אשר כהן, מסר בתגובה: "אנחנו גאים השנה שהאוניברסיטה העברית זוכה להכרה בתור אחת מ-100 האוניברסיטאות המובילות בעולם, ולאוניברסיטה המובילה בישראל וכן ששלושה מוסדות ישראליים נמצאים בין 100 האוניברסיטאות הראשונות"
מדד שנגחאי נערך על ידי אוניברסיטת ג'יאוטונג הסינית. הוא מבוסס על כמה מדדים, כמו מספר חברי הסגל והבוגרים שזכו בפרסי נובל ומדליות פילדס, מספר הפעמים שבהם הופיע מאמר של חוקר באוניברסיטאות בירחונים המדעיים המובילים כגון Science ו-Nature, ודירוגים המתייחסים למספר הפעמים שבהם מאמרים של חוקרים במוסדות צוטטו על ידי עמיתיהם. המחקר הסיני כולל יותר מ-2,000 אוניברסיטאות, שמתוכן נבחרות 1,000 האוניברסיטאות המובילות.
ועד ראשי האוניברסיטאות הזהיר בתגובתוL "היעדר גידול משמעותי בתקציבי המחקר יפגע ביכולת לשמר את מעמדנו האקדמי בעולם ולא יאפשר לאוניברסיטאות להמשיך להיות 'הקטר של הקטר' המאפשר לנו להיות אומת הסטארט-אפ".
שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון אמרה בתגובה. שהצלחת 3 האוניברסיטאות היא "סמל למצוינות הישראלית בתחום האקדמי. יש לנו מוסדות אקדמיים מהמובילים בעולם. ההון האנושי בישראל הוא מקור לגאווה והצלחה".