סגור
מימין יו"ר ההסתדאות ארנון בר דוד ו עופר עיני שהתמודד מולו
מימין: יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד ועופר עיני שהתמודד מולו. מאור אביגל, מנהל הקמפיין של עיני, חשוד בפגיעה בקמפיין של בר דוד (צילומים: אוראל כהן אגף הדוברות בהסתדרות)

ביהמ"ש על החשד לפגיעה בקמפיין של בר דוד בהסתדרות: "ניסיון ליצור אנדרלמוסיה בקרב המצביעים"

הותר לפרסום כי מאור אביגל, מי ששימש כמנהל הקמפיין של עופר עיני בבחירות לראשות ההסתדרות, הוא יועץ התקשורת החשוד בשליחת מאות אלפי הודעות SMS שנועדו לפגוע בקמפיין המתחרה של ארנון בר דוד. סנגוריו: "אין משהו שנעשה במערכת בחירות זו שלא נעשה בעבר בעשרות מערכות בחירות אחרות"

האם הודעת SMS מטעה שנשלחה ביום הבחירות לראשות ההסתדרות מהמטה של עופר עיני לבוחרים במטרה לפגוע בפעילות המטה המתחרה של ארנון בר דוד היא עבירה פלילית או תרגיל לגיטימי? היום (א') הותר לפרסום כי מאור אביגל (אברג'יל), מי ששימש כמנהל הקמפיין של עיני, הוא יועץ התקשורת החשוד בפרשה. הוא נעצר בבוקר יום ראשון שעבר, נחקר ושוחרר באותו ערב למעצר בית, שהסתיים בתוך שלושה ימים.
אביגל חשוד כי במהלך יום הבחירות לראשות ההסתדרות ב-24 במאי הוא היה אחראי למשלוח מאות אלפי הודעות SMS מטעות לבוחרים מטעם המטה של יו"ר ההסתדרות לשעבר, במטרה לפגוע במערכת הטלפוניה של המטה המתחרה. ההודעה נשלחה ממספרי טלפון שונים והנוסח שלה: "משלם יקר, הוראת החיוב נקלטה בהצלחה, לא ביצעת: התקשר..." – וכאן צורפו להודעה מספרי הטלפון של גורמים בקמפיין של בר דוד.
ואמנם ההודעה הזו, לפי החשד, הביאה למבול של שיחות אשר שיבשו את היכולת של מטה בר דוד לנהל את הקמפיין. "שיטת ההונאה הזו הביאה לכאורה להטרדה ולפגיעה בניהול הבחירות, ואף להקרסת מערכת הטלפוניה", מסרה המשטרה. היא מייחסת לאביגל עבירות הטרדה באמצעות מתקן בזק (טלפון), הפרעה לבחירות ושליחת מידע כוזב באמצעות מחשב. המשטרה ציינה כי זימנה לחקירה ולמתן עדות מעורבים נוספים.
"מדובר בחשוד שפגע ישירות בקמפיין בחירות. אני מפנה את בית המשפט להיקף המסרונים שעל פי החשד החשוד עומד מאחוריהם. יש פה מצב של יראו וייראו לפני בחירות במדינה", אמר נציג יחידת הסייבר בלהב 433 בדיון שהתקיים בשבוע שעבר בבית משפט השלום בראשון לציון.
במבחן התוצאה הפעולה הזו לא ממש סייעה לעיני בבחירות. בר דוד קיבל כ-78% מהקולות וגבר עליו לאחר מערכת יצרית שכללה הכפשות רבות, תלונות הדדיות במשטרה ואף תביעת דיבה שהגישו בר דוד ואשתו נגד עיני לאחר הבחירות. חקירת המשטרה הנוכחית היא עוד עליית מדרגה באירועי פוסט-הבחירות האלה.
השופט ארז מלמד כתב בהחלטתו בשבוע שעבר: "החשוד בכובעו כמנהל קמפיין, ביחד עם אחרים, עמד מאחורי הפצת מאות אלפי מסרונים לחברי הסתדרות ביום הבחירות להסתדרות, מסרונים אשר תוכנם נעדר כל מסר לגיטימי, והכל בכוונה לפגוע באחוזי הצבעה של חלק מהבוחרים ולהוביל לאי סדר ואנדרלמוסיה בקרב אותם מצביעים".
השופט מלמד אמנם לא קיבל את בקשת המשטרה להאריך את מעצרו של אביגל בשלושה ימים ושחרר אותו בתנאים מגבילים, אך קבע ש"קיים חשד סביר הקושר את החשוד לעבירות המיוחסות לו". הוא ציין לטובה את שיתוף הפעולה של אביגל בחקירה ואמר כי הוא אף "קשר את עצמו באופן ראשוני לחשדות הנטענים". אביגל מנגד הכחיש בחקירתו שביצע עבירה פלילית כלשהי, טען כי מדובר במהלך לגיטימי ושכיח במערכות בחירות, וכי לא נעשו כל ניסיונות להסתיר את משלוח ההודעות.
אביגל (44) עוסק זה שנים בייעוץ תקשורת באמצעות חברת יחסי ציבור, פרסום וייעוץ אסטרטגי שהוקמה עם שותף. השניים סיפקו ייעוץ בעיקר לגופים מוניציפליים, תאגידי מים, רשויות מקומיות וראשי ערים במהלך קמפיינים בבחירות המקומיות. בין השאר סייעו בבחירות 2013 לראשות העיר לאלון דוידי בשדרות, איתמר שמעוני באשקלון ויאיר רביבו בלוד. במערכת הבחירות האחרונה לכנסת אביגל נתן שירותי ייעוץ לקמפיין של "תקווה חדשה" של גדעון סער, בבחירות 2019 סבב ב' הוא היה ממנהלי קמפיין העבודה-גשר, בראשות עמיר פרץ, ובבחירות 2015 היה ממנהלי קמפיין מפלגתו של משה כחלון "כולנו".
אביגל גורר איתו הרשעה משנת 2016, אז הודה במסגרת עסקת טיעון שבעת שכיהן בצעירותו, בשנת 2006, כראש לשכתו ויועצו של ראש עיריית לוד בני רגב, הוא לקח שוחד בתמורה לסיוע לחברה עסקית לזכות במכרז למתן שירותי חניה בעיר. בנוסף הודה בעבירת מרמה והפרת אמונים לאחר שהפעיל את השפעתו בעירייה כדי שזו תתקשר עם חברת מחשוב לטווח ארוך. בית המשפט גזר עליו שישה חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות, קנס של 20 אלף שקל ומאסר על תנאי. השופטת ציינה בגזר הדין כי "מדובר בענישה מקלה, עם זאת הפרמטר העיקרי להגעה להסדר זה הוא משך הזמן. יש כאן הכאה על חטא".
עורכי הדין יעקב עוז וד"ר שני רופא, המייצגים את אביגל, מסרו בתגובה: "להבנתנו, אין חדש תחת השמש. אין משהו שנעשה במערכת בחירות זו, שלא נעשה בעבר בעשרות מערכות בחירות אחרות בידיעת המשטרה ויועצים משפטיים, ובטוח אין כאן כל עניין של סייבר. בדומה לכך שבית המשפט הנכבד סירב לקבל את עמדת המשטרה לעניין המעצר, ועוד באותו היום מרשנו היה בביתו עם חבריו ומשפחתו, אנו מאמינים שכל העניין ייכנס לפרופורציות המתאימות. מאור, כמו בכל פעילותו המקצועית והמוערכת, פועל אך ורק בהתאם להוראות החוק ומקפיד קלה כחמורה להישמע להנחיות היועצים המשפטיים. מאור סומך ידיו על רשויות אכיפת החוק ומאמין שגם בנושא זה יימצא שפעילותו חוקית, גלויה וידועה לכל ולא נעשה כל ניסיון להסתירה".