סגור
יריב לוין ו שמחה רוטמן
יריב לוין ושמחה רוטמן (צילום: אלכס קולומויסקי)

ועדת החוקה אישרה: יחודש הדיון בהצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים

אושר מהלך טכני של החזרת הצעת חוק יסוד: השפיטה לוועדה לקראת הכנתה לקריאה שנייה ושלישית. לתוך ה"שלד" הזה מתכוונת הקואליציה ליצוק כעת את מתווה סער-לוין לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. האופוזיציה החרימה את ההצבעה

ועדת החוקה אישרה הבוקר (ד') את ההצעה לחידוש הדיון בהצעת החוק שקודמה במרץ 2023 ועסקה בהרכב הוועדה לבחירת שופטים - לקראת קריאות שנייה ושלישית בכנסת.
מדובר במהלך טכני שיאפשר את ההחזרה לוועדה של הצעת חוק יסוד: השפיטה והצעת חוק משלימה לתיקון חוק בתי המשפט - ובמסגרתן ההסדר העוסק בהרכב הוועדה לבחירת שופטים, שחקיקתו נקטעה במרץ 2023 לאחר "ליל גלנט". עם זאת, למהלך הזה יש משמעות רבה בקשר להמשך חקיקת ההפיכה המשטרית: על בסיס הפלטפורמה של הצעת החוק הזו, מתכננת הקואליציה לקדם הצעת חוק חדשה ומרוככת יותר מההצעה המקורית שעברה בשנה שעברה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, וזאת לפי המתווה שהציגו בשבוע שעבר שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

המהלך בוצע בהתאם לסעיף 89א לתקנון הכנסת, לפיו הוועדה רשאית לחדש את דיוניה בהצעת חוק, כל עוד לא החלה הקריאה השנייה במליאת הכנסת. כלומר: קידום הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים יתחיל כבר אחרי קריאה ראשונה, ישר לקראת הכנתה לקריאה שנייה ושלישית, מה שיזרז את התהליך, שאותו לוין מתכוון לקדם במהרה.
חברי האופוזיציה החרימו את הדיון ואת ההצבעה, שהסתיימה כעבור דקות בודדות בהחלטה בפה אחד, שהוביל יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן. ראשי סיעות האופוזיציה הודיעו כי "מאחר שמדובר בדיון אגב הסכמות שהקואליציה הגיעה אליהן בתוך עצמה בלבד, אין אנו רואים טעם לנוכחות האופוזיציה בדיון המושך את החוק מסדר יומה של המליאה ומשיב אותו לוועדה. האופוזיציה תגיע בהמשך לדיונים שיעסקו במהות החוק ולא בפרוצדורה".
כאמור, כעת, אל תוך ה"שלד" של הצעת חוק יסוד: השפיטה שחזרה לוועדה, מתכוונת הקואליציה ליצוק הצעת חוק חדשה, שתשקף את מתווה סער-לוין לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. הכוונה היא לחוקק את החוק בתכולה עתידית – כלומר, שייכנס לתוקף החל מהכנסת הבאה.
המתווה שהם הציגו כולל פוליטיזציה של הוועדה לבחירת שופטים, בין השאר על ידי החלפת שני נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה בשני עורכי דין - אחד לפי בחירת הקואליציה והשני לפי בחירת האופוזיציה, וכמו כן את ביטול יכולת הוטו של שלושת שופטי העליון בוועדה על מינויים של שופטים, לצד קביעה כי הסכמה על בחירת שופטים בכל הערכאות תהיה ב"הסכמה חוצת מחנות": יידרש רוב של חמישה מקרב חברי הוועדה לבחירה בכלל הערכאות. זאת לעומת המצב כיום, הדורש למשל רוב של 7 מתוך 9 חברי הוועדה לבחירת שופט לביהמ"ש העליון, מה שמקנה כיום לשופטים בוועדה זכות וטו על מינויים.
בין השאר מציע מתווה לוין-סער, כי מינוי שופט לבית המשפט העליון ידרוש תמיכת של לפחות חבר קואליציה אחד וחבר אופוזיציה אחד, ועוד מוצע מנגנון להתגברות על שיתוק בבחירת שופטים בהיעדר הסכמה: "במקרה בו ישנם שני תקנים פנויים וחלפה שנה ללא מינוי, יופעל ההסדר הבא: נציגי הקואליציה/האופוזיציה יציגו כל אחד 3 מועמדים - מהם יבחר הצד השני (יחד עם נציגי השופטים) אחד".