סגור
משה גפני סיגריות
יו"ר ועדת הכספים משה גפני (צילומים: נועם מוסקוביץ דוברות הכנסת, מיטל בריל)

פרסום ראשון
גפני מעכב את הצו שאמור לייקר את הסיגריות בדיוטי פרי

יו''ר ועדת הכספים לא מאשר את הצו שאמור לבטל את ההנחות הניתנות על רכישת סיגריות בדיוטי פרי - מהלך שעליו הוחלט במסגרת המאבק של הממשלה נגד העישון. אם הצו לא יאושר מיידית - ההנחה תוחזר במלואה. אתמול פנו לגפני מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב והממונה על התקציבים יוגב גרדוס בדרישה שיאשר את הצו

יו''ר ועדת הכספים משה גפני (יהדות התורה) מעכב את אישור הצו המבטל באופן הדרגתי את ההנחות הניתנות על רכישת סיגריות בדיוטי פרי - זאת בהתאם למודל שהוא עצמו גיבש. אם הצו לא יאושר מיידית, ההנחה הקיימת לרוכשי הסיגריות בדיוטי פרי תוחזר במלואה.
אתמול פנו באופן בהול לגפני מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב והממונה על התקציבים באוצר יוגב גרדוס בבקשה שיקדם את אישור הצו כדי "לקבע" את מתווה ביטול ההנחה המהווה סובסידיה למעשנים.
"כפי שהוצג בדיונים בוועדה על ידי גורמי המקצוע במערכת הבריאות ורופאים בכירים אחרים, העישון גורם לנזקים בריאותיים כבדים", כתבו לגפני במכתב משותף וחריג מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב והממונה על התקציבים יוגב גרדוס. "כ-8,000 ישראלים מתים מדי שנה מנזקים שמקורם בעישון , והוא מקצר את תוחלת החיים בכ-10 שנים בממוצע ומעלה את הסיכוי לתחלואה".
השניים גם מזכירים לו כי "שיעור המעשנים בישראל גבוה מהמקובל בקרב מדינות ה-OECD, וצו זה מהווה מבחינתנו חלק הכרחי ומשמעותי ממדיניות הממשלה למלחמה בעישון ובהשלכותיו הרפואיות החמורות, שכמובן מייצרות גם עלויות עודפות על מערכת הבריאות".
ב-11 במרץ חתם שר האוצר על צו המבטל את הפטור ממכס על כל מוצרי העישון, לרבות סיגריות וסיגריות אלקטרוניות - זאת כחלק מהמאבק הלאומי בעישון ונזקיו. בנוסף, המהלך אמור גם להעניק תוספת של 100 מיליון שקל לקופת המדינה.
גרדוס ובר סימן טוב טוענים במכתבם כי על מנת שהצו יישאר בתוקף נדרשת ועדת הכספים לאשרו כעת. ככל שההצעה לא תאושר בימים הקרובים, תוקף הצו יפקע: "נודה לך על קידום צו זה בהקדם", כתבו השניים לגפני, "על מנת למנוע מצב שבו תוקפו של הצו יפקע, והסבסוד לסיגריות יחזור לרמתו טרם הצו".

גפני שומר קרוב לחזה את הקלף מול הליכודניקים והאוצר

לפי המתווה שהציע גפני, עד 2026 ההנחה הניתנת לרוכשי סיגריות בדיוטי פרי תתבטל באופן הדרגתי עד איפוס מוחלט. המתווה המקורי קבע לוח זמנים צפוף יותר, אך לחץ מצד חברי הליכוד הוביל לביטולו.
ח"כ אליהו רביבו (ליכוד) הסביר את מניעיו בדיון מול כלל חברי הוועדה: " אותי הדיוטי פרי לא מעניין, אלא רשות שדות התעופה. נבחרתי בפריימריז במחוז מרכז כנציג העובדים בישראל. אני גאה לייצג אותם נאמנה. אני גאה להגיד את זה! הבנתם?! אז הנה אמרתי את זה! לא הסתרתי את זה. אני מספר את זה בגאווה".
רביבו אף פנה ישירות לפקידי האוצר באותו דיון ואיים: "אני מודיע לכם - לא יעבור תקציב מדינה עם המס הזה. לכו לשר שלכם ותגידו לו שאני אמרתי שלא יעבור תקציב מדינה עם המס הזה. אין תקציב מדינה. לכו תכינו שיעורי בית".
על פי הערכות, גפני מעכב את אישור הצו מסיבות פוליטיות. ראשית, הוא מודע לחשיבות הסוגיה ורגישותה מבחינת הליכודניקים ומעדיף להשאיר את הקלף הזה קרוב לחזה בזמן שהוא מנהל מו"מ על חוק הרבנים.
החזית השנייה של גפני היא מול פקידי האוצר סביב דרישתו שהמורים ברשתות החרדיות יקבלו תוספות שכר "כמו המורים החילונים" (אופק חדש) למרות שהמורים החרדים אינם מלמדים ליב"ה, אינם מפוקחים כלל וכלל ואינם מחויבים ללמד יותר שעות.
ככלל, אגף התקציבים דורש להכניס רו"ח חיצוני לבדיקת ההתנהלות הכספית של רשת החינוך התורני – מהלך שהחרדים מתנגדים לו באופן נחרץ. נזכיר כי ישנם עוד 4 מהלכים חיוניים שגפני מעכב – הטלת מס על דלקנים אוטומטיים, אגרות רכב, העלאת מס רכישה ומיסוי על שכירות - שבהבשלה מלאה צפויים להניב כ-4 מיליארד שקלים (400 מיליון שקלים עוד השנה).