סגור

פרשנות
בנט ואורבך דאגו לבוחריהם: 115 מיליון שקל לחינוך הממלכתי-דתי הוכנסו לבסיס התקציב

המשמעות: הסכום יגדל אוטומטית ב-2023, ולא יהיה צורך לחזר אחר פקידי האוצר כדי שיעבירו את הכסף. יש עתיד, העבודה, מרצ וכחול לבן, שמתחו ביקורת בעבר על תשלום "דמי מעבר" למפלגות לשם העברת הכספים - עשו את אותו הדבר כעת, וגם דרעי וגפני יכולים לחייך

1.
ראש הממשלה נפתלי בנט, שסופג ביקורת חריפה בחוגי הימין על הצטרפותו לממשלה הנוכחית בהשתתפותן של העבודה, מרצ ורע"מ, ויו"ר ועדת הכנסת ח"כ ניר אורבך ממפלגתו, הצליחו לדאוג לבוחריהם: ברגע האחרון, לפני שאישרה בשבוע שעבר את הצעת התקציב, החליטה ועדת הכספים להכניס לבסיס תקציב המדינה בכל אחת מהשנים 2021 ו-2022 כ-115 מיליון שקל המיועדים לחינוך הממלכתי-דתי.
בנט ואורבך יכולים לנשום לרווחה, כי הכסף יועבר אוטומטית על ידי האוצר למוסדות החינוך מבלי שיצטרכו לחזר אחר פקידי האוצר בבקשה שיבצעו העברה תקציבית מיוחדת לצורך כך. יתרה מכך: מאחר שהסכום כבר יעוגן בבסיס התקציב, החל מתקציב 2023 ואילך הסכום יוגדל לפי עדכון "הטייס האוטומטי".
אורבך הסביר לכלכליסט כי "במשך שנים נציגי החמ"ד היו צריכים לכתת רגליהם בכנסת כדי לוודא שיש תקצוב המשכי מהכספים הקואליציוניים שמשלימים פערים בתקציב, על מנת לוודא שפעילות החמ"ד לא נפגעת בשל קיצוץ תקציבי. מעכשיו, הם לא צריכים יותר לעמוד מול חברי הכנסת כמקבצי נדבות. עבודת מוסדות החמ"ד חשובה לאין שיעור, הם, יחד איתנו, פועלים למען הילדים שלנו, העתיד שלנו. אני שמח להיות חלק ממי שהביא את הבשורה החשובה הזו לציונות הדתית ולעם ישראל".
הכנסת הכספים של החמ"ד לבסיס התקציב אמנם חלה רק על שנות התקציב 2021-2, אבל במפלגה יידרשו להכניסם גם בתקציב המדינה לשנים 2023-4. במפלגת יש עתיד כבר מחכים לאישור תקציב 2023-4 - שלב נוסף בדרך לכניסתו של לפיד ללשכת ראש הממשלה - ולכן נראה שגם שבתקציב הדו שנתי הבא יוכנסו כספי החמ"ד לבסיס התקציב. השאלה היא האם בוחרי הימין ידעו לגמול לכך לבנט ואורבך בקלפי.
3 צפייה בגלריה
ח"כ ניר אורבך ימינה ברעננה 6.6.21
ח"כ ניר אורבך ימינה ברעננה 6.6.21
ח"כ ניר אורבך
(יאיר שגיא)
מלבד זאת, חברי הכנסת של ימינה הצליחו להפנות במסגרת הכספים הקואליציוניים שאושרו בוועדה 78 מיליון שקל ליעדים שעליהם המליצו, כאשר אורבך השיג 50 מיליון שקל ויו"ר הקואליציה ח"כ עידית סילמן, השיגה 28 מיליון שקל.
עקב דרישתו של אורבך יועברו בין היתר למוסדות תרבות יהודית ומרכזים להעמקת החינוך היהודי 20 מיליון שקל; 9 מיליון שקל יועברו למוסדות תורניים; 10.5 מיליון שקל לגרעיני חינוך לאומי; 4 מיליון שקל למשרד ההתיישבות שנמצא בידי ימינה; 2 מיליון שקל למינהלת זהות יהודית, ועוד. סילמן הצליחה בין היתר להעביר 9 מיליון שקל לתרבות יהודית במשרד החינוך ו-2 מיליון שקל למענק ירושלים לחינוך, במטרה לסייע לעיר בה יש פוטנציאל בוחרים לימינה.
2.
הצלחתם של בנט ואורבך להכניס את כספי החמ"ד לבסיס התקציב עוררו את חמתו של יו"ר ש"ס אריה דרעי, שזעק במליאת הכנסת כי "סיעת ימינה מתפארת בכך שהכניסה לבסיס התקציב כספים של החינוך הממלכתי דתי. אבל אותם כספים שהיו מיועדים לכספים לחינוך החרדי כמו מוסדות החינוך העצמאי (המקורב ליהדות התורה – צ"ז) והמעיין החינוך התורני (המקורב לש"ס – צ"ז), ילדי ישראל שעל פי חוק מושווים לחינוך הממלכתי - גם שם יש חוות דעת משפטיות זהות. אני מבין את כללי המשחק, אנחנו באופוזיציה, אני גם יודע להפסיד בכבוד, אבל חברים, אני אומר זאת בעיקר לצעירים ולחלשים - תפעלו למען המטרות שלכם, אך אל תעשו זאת על ידי השלכת בוץ על אנשים אחרים שעשו גם הם לטובת הכלל".
אורבך לא נותר חייב וצייץ בתגובה לדרעי: "אריה, השאלה היא האם כשאתם הייתם 12 שנה בקואליציה לא עשיתם את המעשה כמו שאנחנו דאגנו לחינוך הממלכתי-דתי, והכנסתם את מוסדות הלימוד החרדים לבסיס התקציב? נקודה למחשבה: יכול להיות שאהבתם להיות בפוזיציה שדופקים לכם על הדלת כל שנה לבקש כספים?".
3 צפייה בגלריה
נפתלי בנט או"ם
נפתלי בנט או"ם
נפתלי בנט
(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
3.
ש"ס ויהדות התורה נמצאות באופוזיציה, ולמרות זאת הן יושבות על "סיר הבשר" או קרוב לעטיני התקציב ויהנו מכספים קואליציוניים. ביום חמישי לפנות בוקר הצליחו חברי האופוזיציה בוועדת הכספים להשיג את העברתם של כספים קואליציוניים בסך 91 מיליון שקל, בשנים 2021-2; מדובר, בין היתר, על 60 מיליון שקל לרשת 'החינוך העצמאי' המזוהה עם יהדות התורה, ולרשת החינוך 'המעיין התורני' המזוהה עם ש"ס.
הסיפור הוא פשוט: נציגי האופוזיציה הגישו 30 אלף הסתייגויות לתקציב בוועדת הכספים. הדיון בהן היה אורך כמה ימים ומונע את אישור התקציב השבוע בקריאה השנייה והשלישית בכנסת. כדי לשכנע אותן להסיר את ההסתייגות, "קנו אותן" בכספים קואליציוניים.
לאחר שש שעות של נימוקי כמה מאות הסתייגויות בלבד רצו בקואליציה לסיים את הדיון ולהצביע על התקציב. יו"ר ועדת הכספים אלכס קושניר (ישראל ביתנו) ביקש לקבוע סדרי דיון להנמקת ההסתייגויות במטרה לקצר את התהליך. באופוזיציה התנגדו לכך ואמרו כי מדובר בדריסה של הכלי היחיד שנותר להם כאופוזיציה, וכי מדובר בתקדים. בסוף האופוזיציה קיבלה כסף - והסירה את ההסתייגויות שלה.
3 צפייה בגלריה
יאיר לפיד מליאה מליאת הכנסת השבעה השבעת ממשלה ממשלת השינוי כנסת 1
יאיר לפיד מליאה מליאת הכנסת השבעה השבעת ממשלה ממשלת השינוי כנסת 1
יאיר לפיד
(צילום: איי פי)
בישראל ביתנו מתחו במשך שנים ביקורת על חלוקת הכספים הקואליציוניים למוסדות המקורבים לש"ס ויהדות התורה. מלשכתו של קושניר נמסר לאחר חלוקת הכספים לחינוך העצמאי ולמעיין החינוך התורני כי "לאחר מו"מ עם האופוזיציה השתכנע היו"ר שיש להקצות להם תוספת מעבר לתקציב של 30 מיליון שקל עבור הפעילות השוטפת של רשתות החינוך לילדים בגיל בית הספר יסודי שבהם לומדי לימודי ליבה. התוספת הינה נמוכה משמכותית מהתקציבים להם הרשתות הללו הורגלו. בתקציבים הקואליציוניים לשנת 2010 תקציבי הרשתות עמדו על 81 מיליון שקל, לעומת 30 מיליון שקל שהוקצו כעת".
4.
יוצא איפוא שה"סחר מכר" סביב אישור התקציב בוועדת הכספים והקצאת הכספים הקואליציוניים בשבוע שעבר אינו חריג לעומת ההתנהלות בממשלות נתניהו. מפלגות יש עתיד, כחול לבן, העבודה ומרצ שמתחו ביקורת על קואליציות נתניהו שבהן שולמו "דמי מעבר" לחכים ולמפלגות לאישור התקציב - נהגו בעצם באותה שיטה.
חרף הביקורת החריפה שהשמיע במשך שנים יו"ר יש עתיד ח"כ יאיר לפיד על חלוקת הכספים הקואליציוניים, וחרף העובדה שאשתקד הגיש חוק (שנפל) האוסר על חלוקת כספים קואליציוניים לפי סיכומים אישיים ופוליטיים עם הח"כים - הממשלה הנוכחית, בתקציב הנוכחי, מחלקת כספים קואליציוניים בהיקף של 2.917 מיליארד שקל.
דרעי והיו"ר הקודם של ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), ימשיכו לתקוף את הקואליציה הנוכחית על חלוקת הכספים הקואליציוניים - אף שחלק מגשמי הברכה הללו מגיעים גם למוסדותיהם. גם עליהם וגם על לפיד ניתן לומר: "דברים שרואים משם לא רואים מכאן".