אוקטובר השחור, נובמבר האפור
אוקטובר השחור, נובמבר האפור
במאמר הנוכחי אני רוצה לעשות "ספוילר" קטן לכל מנבאי נבואות הזעם, בעקבות פרסום למ"ס של נתוני מכירת הדירות המצביעים על ירידה חסרת תקדים של 61 אחוזים בחודש אוקטובר האחרון לעומת החודש המקביל אשתקד.
ראשית, נכון. מדובר אכן בנתון הגרוע ביותר בענף הנדל"ן מאז ראשית המאה הנוכחית, גרוע יותר אפילו מנתוני מכירת הדירות בעת שיר האינתיפאדה, 2001-2002 וגרוע יותר מאלה שהיו בזמן הקורונה, 2020-2021.
נכון, הנתונים אכן גורפים ומתייחסים לגל נגזרות שוק הדיור, כולל דירות חדשות יד ראשונה מקבלנים ודירות יד שנייה, כשבסך הכול מספר הדירות שנמכרו עומד על כ-1190, זאת כאשר רוב אתרי הבנייה, יותר מ-80 אחוזים אינם פעילים כלל או במקרה הטוב פעילים באופן חלקי.
אולם, וזה אולם גדול, ההיסטוריה הנדל"נית שלנו, שאותה אני חווה זה חמישה עשורים, רוויה באינספור נבואות זעם על התמוטטות השוק, הן כתוצאה ממלחמות והן כתוצאה ממשברים כלכליים או רפואיים דוגמת הקורונה, כשבסופו של יום תמיד, אבל תמיד, השוק ידע להתאושש, ובמהירות מפתיעה.
לספקנים שבין קוראי מאמר זה, אביא נתונים עדכניים של שוק המשכנתאות מחודש נובמבר האחרון, כלומר החודש העוקב למה שכונה בכותרות אמצעי התקשורת "אוקטובר השחור". נתונים אלה מצביעים על עלייה של כ-22 אחוזים! בנטילת משכנתאות, 5.5 מיליארד, זאת לעומת כ-4.5 מיליארד בלבד באוקטובר.
ובמילים אחרות, אין שום ספק שכאשר יתפרסמו בקרוב נתוני המכירות של נובמבר, יתברר כי למרות היותו של חודש זה מאופיין במלחמה עם גיוס מילואים מלא, הן ברצועת עזה והן בגבול הצפון, ולמרות היעדרות הרוב המכריע של הפועלים באתרי הבנייה, למרות כל זאת, הייתה בו התאוששות לא מבוטלת.
יתרה מכך: על פי המגמה המסתמנת אצלי ואצל חברים נוספים בלשכת הקבלנים, בחודש דצמבר, עדיין בעיצומה של מלחמה, הייתה התאוששות נוספת.
לפרוטוקול: אני כותב את השורות הללו לא חלילה כ"חסיד שוטה" המאמין בכל ליבו ששוק הדיור התאושש בעצמו. ממש לא. אין ספק שלאותם כוחות טבעיים המאפיינים את התאוששות במהלך כל המשברים, צריכים וחייבים מקבלי ההחלטות להתערב ולסייע למגמה בכל העוצמה האפשרית.
ברור כי שחרור, ולו חלקי, של המילואים ובד בבד הכנסת אותם 80 אלף עובדים שחסרים בענף, בין אם על ידי יבוא ממדינות דוגמת סין או רומניה ובין אם על ידי הכנסה סלקטיבית של עובדים פלסטינים שאושרו על ידי השב"כ, תסייע רבות להתאוששות הענף.
אין ספק כי אם יופעל על נגיד בנק ישראל לחץ להוריד באופן משמעותי בפעימה הבאה את שער הריבית, והפעם באופן דרמטי של 2 אחוזים לפחות, עובדה זו גם תקל על נטלי המשכנתאות ובמיוחד על אותם קבלנים ויזמים שנטלו מימון, ובכלל על הכלכלה בישראל, תעשיה, מסחר, קמעונאות, סיטונאות ייבוא וייצוא.
אין ספק גם כי החלטה גורפת של הממשלה להפוך את ההתחדשות העירונית ובד בבד הגדלה משמעותית של בניינים שברשותם ממ"ד, תתרום אף היא רבות להתאוששות השוק ובמיוחד להגדלת התחלות הבנייה ב-2024.
מה שבטוח: לא הכול שחור משחור ואין לי ספק שכותרות אמצעי התקשורת במהלך החודשים הקרובים לגבי ענף הנדל"ן בכלל ושוק הדיור בפרט, יצטיירו בגוונים בהירים יותר!
*כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"
d&b – לדעת להחליט