סגור

היקף המשכנתאות באוקטובר - 10.7 מיליארד שקל; משקל הפריים קפץ

הריבית הכוללת הממוצעת על משכנתאות עומדת על 2.16% בלבד, לעומת 2.40% לפני שנה - תוצאה, בין היתר, של ביטול המגבלה על ריבית הפריים, שחלקה בזו הכוללת עלה בשנה האחרונה ב-8%. בינתיים משקי הבית מגדילים את היקף ההתחייבויות שלהם: תקופת הפירעון הממוצעת של המשכנתא מתארכת, ונתון שיא נרשם בסעיף "הלוואות שלא לדיור"

היקף המשכנתאות שחולקו באוקטובר עמד על 10.7 מיליארד שקל, עלייה של 74% לעומת המשכנתאות שנלקחו באוקטובר 2020. מתחילת השנה נלקחו משכנתאות בהיקף של 93 מיליארד שקל, לעומת כ-63 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד - עלייה של 48%; כך עולה מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (ב').
הנתונים הללו - ובעיקר ההשוואה לשנת 2020 - מלמדים על המשך הרתיחה של שוק הדיור. רתיחה זו הגיעה לשיא בחודשי הקיץ, שבהם שוק המשכנתאות עקף את רף ה-11.5 מיליארד שקל מדי חודש. הירידה בחודש אוקטובר נובעת מסיבות של עונתיות - אנשים נוטים לקנות דירות בחודשי הקיץ יותר מאשר בחודשי החורף.

צעד משתלם: חלק הפריים בריבית גדל

הרתיחה הנוכחית בשוק הדיור חריגה גם במונחי "משבר הדיור" הישראלי, ומוסברת על ידי ירידת הריבית למשכנתאות. כך הריבית הכוללת הממוצעת על משכנתאות עומדת על 2.16% בלבד, כאשר רק לפני שנה הריבית היתה גבוהה בכמעט רבע אחוז ועמדה על 2.40%.
הריביות הנמוכות הללו, שהופכות את המשכנתא לכדאית יותר, הן גם תוצאה של הצעד שבנק ישראל קידם בתחילת השנה - של ביטול מגבלת ריבית הפריים. עד להחלטת בנק ישראל, חלק הפריים היה מוגבל ל-33%, וכעת בנק ישראל מאפשר לקחת הלוואה בריבית פריים של 66%. כך חלק הפריים עלה בשנה האחרונה ב-8%, מרמה של 29% לרמה של 37%, והוא הגורם העיקרי לירידת הריבית הכוללת על המשכנתא.
עם זאת, ניתן לראות כי הבנקים מפצים על ביטול מגבלת הפריים, כאשר שיעור ריבית הפריים נמצא במגמת עלייה עקבית במהלך השנה האחרונה - מרמה של 1.18% בדצמבר 2020 לרמה של 1.39% באוקטובר האחרון. הסבר אחר לעלייה הזו הוא שבדצמבר נוהגים הבנקים להוזיל ריביות, כדי לסגור חזק את השנה עם חלוקה של הרבה משכנתאות.
2 צפייה בגלריה
בנייה רמלה נדל"ן דירות מגורים
בנייה רמלה נדל"ן דירות מגורים
בנייה למגורים
(צילום: עמית שעל)

משקי הבית מגדילים את ההתחייבויות שלהם

מהנתונים עולה עוד כי תקופת הפירעון של המשכנתא מתארכת. כך החזר משכנתאות שנלקחו באוקטובר האחרון יסתיים בממוצע רק בעוד 24.3 שנים; בשלושת החודשים האחרונים עמד ממוצע אורך תקופת החזרי המשכנתא על 24 שנה - שיא של כל הזמנים. לשם השוואה, ב-2020 עמד הנתון הזה על 23.1 שנים, וב-2019 על 22.6 שנים.
ביטוי נוסף לעלייה בהיקף ההתחייבויות של משקי הבית ניתן למצוא בסעיף "הלוואות שלא לדיור" - עם נתון שיא של 602 מיליון שקל באוקטובר. יועצי משכנתאות אמרו בנושא ל"כלכליסט" כי רבות מההלוואות הללו משמשות למעשה כהון עצמי לרכישת דירה. גם נתון זה מלמד על הבערה בשוק הדיור.