בלעדימספר הילדים האוטיסטים זינק ב־125% בתוך חמש שנים
בלעדי
מספר הילדים האוטיסטים זינק ב־125% בתוך חמש שנים
שיעור האוטיסטים מכלל הילדים הנכים גדל מ־29% ל־39% בשנים 2016-2021. השנה צפוי מספר הילדים המאובחנים להגיע ל־41 אלף. תוספת העלות התקציבית בגין העלייה בהיקף התופעה מוערכת ב־600 מיליון שקל. הביטוח הלאומי: הנתונים בבדיקה
מספר הילדים האוטיסטים שמקבלים קצבת נכות מהביטוח הלאומי גדל ב־125% תוך חמש שנים, מ־15 אלף ב־2016 ל־34 אלף ב־2021. כלומר יותר מכפול. חלקם בין מקבלי קצבת הילד הנכה זינק מ־29% ל־39%. השנה צפוי מספרם להגיע ל־41 אלף, שזו תוספת של 170% תוך שש שנים. תוספת העלות בחמש שנים היתה כ־610 מיליון והשנה היא צפויה לצמוח ל־833 מיליון. כל זה תוצאה של תופעה עולמית של עלייה במספר האוטיסטים וכן של עלייה במודעות ובכמות האבחונים בישראל. את הנתונים מסר הביטוח הלאומי בתגובה לבקשות חופש מידע של האגודה הלאומית לאוטיזם, אלו"ט.
האוטיזם היא תסמונת שהיקפה מתפשט במהירות ובכל העולם מורגשת עלייה דרמטית במספר המאובחנים. בארצות הברית אחד מכל 44 ילדים מאובחן כנמצא על הספקטרום האוטיסטי. בישראל מאובחן אחד מ־78. מנהל האגף לקידום זכויות וקשרי ממשל באלו"ט, עו"ד מיכאל זץ, אומר שההנחה היא שמספר האוטיסטים בפועל גבוה בהרבה ובאוכלוסיות הערבית והחרדית יש תת־אבחון. שתי תופעות שלפי המחקר הן גורמות מרכזיות לעלייה באוטיזם הן לידות בגיל מאוחר והפריות מבחנה.
מספר הילדים מקבלי קצבת נכות עמד בסוף 2016 על 51,600 ומספר הילדים האוטיסטים מביניהם על כ־15 אלף כלומר 29%. בסוף 2021 הגיע מספר הילדים האוטיסטים שמקבלים קצבת נכות ל־34 אלף, שהם 39% מתוך 88 אלף ילדים נכים מקבלי קצבה. התוספת הממוצעת למספר הילדים האוטיסטים עמדה בשלוש השנים האחרונות על 20% לשנה. וכתוצאה מכך התוספת הממוצעת לכלל מקבלי קצבת הנכות לילדים עמדה על 12%. בהנחה שקצב הגידול הזה ימשך גם השנה, נגיע ל־99 אלף ילדים מקבלי קצבת נכות, שמתוכם 41 אלף, שהם 41%, הם אוטיסטים.
לקפיצה העצומה הזו במספר הילדים האוטיסטים יש משמעויות כספיות מרחיקות לכת. תוספת העלות של הגידול במספרם בחמש השנים האחרונות היתה 607 מיליון שקל לפי קצבה ממוצעת לילדים נכים של 2,900 שקל. תוספת העלות הצפויה השנה יחסית ל־2016 היא 833 מיליון, כלומר בשנה הבאה סביר שיחצה את מיליארד השקל. הסכומים האלה כמובן חיוניים וסביר להניח שהם רחוקים מלענות על הצרכים, אבל הם כל כך גדולים שיש להם משמעות אסטרטגית לגבי עתודות הביטוח הלאומי שמחייבת הערכות לאומית.
קצבאות הילדים האוטיסטים אינן התשלום היחיד של הביטוח הלאומי שזינק הרבה מעבר לציפיות. בינואר השנה חשף "כלכליסט" שבעקבות הרפורמה בסיעוד תשלומי הביטוח הלאומי עבור קצבת סיעוד זינקו ב־87% שהם 6.1 מיליארד.
עו"ד זץ מאלו"ט מבקר בחריפות את העובדה שאין בישראל גוף לאומי אחד שמרכז את הנתונים ומכין תוכנית אסטרטגית לעשור הקרוב. לדבריו, "אף אחד לא חושב חמש שנים קדימה, כמה מרפאים בעיסוק וכמה מעונות יום שיקומיים נזדקק. בכל שנה הורים לילדים אוטיסטים מגלים שאין לילדים מקום בכיתות מתאימות". הוא מציין שיש חשיבות רבה לאבחון וטיפול מוקדמים שיכולים לאפשר חיים עצמאיים, אבל בגלל מחסור במאבחנים הדבר נמנע במקרים רבים ביחוד אצל הורים משכבות חלשות.
בביטוח הלאומי לא אישרו אתמול את נכונות הנתונים שהעבירו לאלו"ט ואמרו שבידיהם נתונים אחרים, לפיהם חלקם של האוטיסטים בין הילדים הנכים יציב וכי תיערך בדיקה מקיפה לאימות הנתונים.
השבוע מתקיים מבצע התרמה למען הילדים והבוגרים שעל הרצף האוטיסטי.