סגור
בחירות 2022 גג עמוד דסקטופ

בחירות 2022
המדינה שוב תפספס את היעד שקבעה לחשמל ירוק

יעד הביניים של 20% חשמל מאנרגיות מתחדשות עד 2025 הולך ומתרחק על רקע חוסר היציבות השלטונית: "צועדים למשבר אמיתי במשק החשמל"

חוסר היציבות הפוליטית יוביל את המדינה לפספוסים נוספים של היעדים שהיא קבעה לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות: 30% עד שנת 2030, ויעד הביניים של 20% עד 2025. זאת לאחר שכבר פספסה יעדים צנועים הרבה יותר בעשור האחרון: 5% שנקבעו ל־2014 ו־10% שנקבעו ל־2020. למעשה, עד סוף 2021 היקף ייצור החשמל הירוק בישראל עמד על 8.1% בלבד מכלל ייצור החשמל. באנרגיות מתחדשות הכוונה לשמש, רוח ומים.
מנכ"ל איגוד חברות האנרגיה הירוקה בישראל איתן פרנס הזהיר אתמול בוועידת האנרגיה והכלכלה שמקיימים גופים גדולים במשק האנרגיה, כי ישראל צועדת בעיניים פקוחות לכאוס אנרגטי שיורגש בימינו: "מה שקורה בשנים האחרונות בכנסת ובממשלה מרסק את היכולת לפתח את משק האנרגיה. חוסר היציבות הפוליטית מקשה על התקדמות בנושא, ואנו צועדים למשבר אמיתי במשק החשמל. בטווח הקצר הוא יורגש באזור תל אביב, ובטווח הארוך יורגש בכל הארץ".
בשבועות האחרונים גיבשו משרד האנרגיה ורשות החשמל 50 צעדי מדיניות כדי לעמוד ביעדים השאפתניים. אלא שגם התוכנית הזאת מנציחה את אחד החסמים המרכזיים שעומדים בפני יצרני החשמל הירוק: 80% מהחשמל הסולארי יבואו מפאנלים סולאריים שמותקנים על גגות ועל מאגרי מים, ורק 20% יבואו משדות סולאריים גדולים שפועלים בשטחים פתוחים. "ככה לא נעמוד ביעדים", הזהיר פרנס.
בסוף 2021 הצהירה שרת האנרגיה קארין אלהרר שב־2022 משרדה לא יעסוק בחיפושי גז בים, וימקד את מאמציו בתחום האנרגיות המתחדשות. אך לפני כמה שבועות היא עשתה פניית פרסה כשהכריזה שבקרוב יתחדשו חיפושי הגז בים התיכון בשל משבר האנרגיה שפוקד את העולם בעקבות המלחמה באוקראינה. בשבוע שעבר היא כבר חתמה בקהיר על הסכם משולש המשותף למצרים, לישראל ולאיחוד האירופי על יצוא של גז טבעי מישראל לאירופה – דרך מצרים.
אתמול היא הסבירה את הזיגזוג במצב האנרגיה בעולם: "מי שנכח בוועידה בגלזגו לא היה מתאר לעצמו שהסכם כמו זה שעליו חתמנו בשבוע שעבר עם האיחוד האירופי יתאפשר. משבר האנרגיה טרף את הקלפים".