סגור
יירוט יירוטים ירי טילים תקיפה מ איראן
יירוט טילים מאיראן (צילום: Menahem Kahana / AFP)

פרסום ראשון
ג'יי.פי מורגן חתך בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ל-2024

בבנק הגדול בארה"ב הסבירו כי ההורדה לחצי אחוז מאחוז מגיעה על רקע "הירידה האחרונה בנתוני הפעילות והגברת הסיכון לצמיחה העולמית"; גם תחזית הצמיחה לשנת 2025 הורדה - ל-3.3% מ-3.7%; תחזית האוצר לצמיחה ב-2024 לשנה זו היא 0.4% ולשנה הבאה 4.3%

בנק השקעות ג'י פי מורגן (JPM) חתך היום את תחזית הצמיחה של ישראל לחצי אחוז בלבד לשנת 2024. התחזית הקודמת עמדה על 1%.
בבנק ההשקעות הגדול בארה"ב הסבירו כי ההורדה מגיעה על רקע "הירידה האחרונה בנתוני הפעילות והגברת הסיכון לצמיחה העולמית". גם תחזית הצמיחה לשנת 2025 הורד בכחצי אחוז לרמה של 3.3% לעומת 3.7% בתחזית הקודמת.
כזכור, תחזית משרד האוצר לצמיחה ב-2024 לשנה זו היא 0.4% ולשנה הבאה 4.3%. במודי'ס צופים צמיחה של 0.5% השנה, וב-S&P אפס אחוז. התחזית (מיולי) של בנק ישראל היא של 1.5% השנה.
"נתוני הצמיחה של ישראל ירדו בשבועות האחרונים, עם כמה עדכונים כלפי מטה שהפכו את הרבעון השלישי לחלש מאוד", מסבירים בג'יי.פי מורגן, ונותנים את הדוגמא של המדד המשולב למצב המשק של בנק ישראל, שלפי ג'יי.פי מורגן "היה מאכזב במיוחד - בעקבות שינויים כלפי מטה בחודשים הקודמים ונתון חלש בספטמבר עצמו".
תחזית הצמיחה ברבעון השלישי של 2024 הורדה בחדות מ-6% ל-3% בלבד (נתונים מנוכי עונתיות, שיעור שנתי) כאשר גם הצמיחה ברבעון האחרון של 2024 נחתך מ-2.5% ל-2%.
בג'יי.פי מורגן מסבירים כי בדרך כלל הם נוטים להמעיט בחשיבות של האיתותים הנובעים מהאינדיקטורים המצרפיים הללו על רקע החשש כי קריאות חריגות יגרמו "לרעשים" והתוצאה תהיה שינוי לא פרופורציונלי באותם מדדים אשר אינם משקפים את המגמה האמיתית.
יתרה מזו, הם ראו בחיוב נתונים המעידים על שיפור בסחר החוץ "אשר עשויים להצביע על הקלה מסוימת של מגבלות בצד ההיצע ובנוסף גם שיפור במדדים הקורים לניצול מספר העובדים במשק (תנאי שוק העבודה התהדקו ללא פגיעה באספקת העבודה ברבעון האחרון). עם זאת, ההחלטה היתה בכל זאת להוריד את תחזית הצמיחה "מכיוון שהמצב הביטחוני נותר מאתגר בעקבות פתיחת החזית הצפונית".
מעניין במיוחד העדכון כלפי מטה לגבי שנת 2025 וההסבר שהם מספקים למהלך הזה. "בנסיבות אחרות, הינו מתפתים להניח פעילות חזקה יותר בנקודה כלשהי במהלך 2025, לאחר שהסיכונים הקשורים למלחמה יפחתו. עם זאת, לנוכח ההשלכות השליליות של תוצאות הבחירות בארה"ב על תחזית הצמיחה העולמית, אנו נוקטים בגישה זהירה יותר ושומרים את תחזיות הצמיחה רבעונים במהלך כל 2025 - כפי שהיו" מסבירים בג'יי.פי מורגן.
הסקירה מעלה עוד שתי נקודות מעניינות: הראשונה היא כי בחירתו של טראמפ והבטחתו להטיל מכס אוניברסלי של 10% לפחות על ייבוא לארה"ב צפוי לפגוע פחות בייצוא הישראלי בטווח הקצר, אך בטווח הארוך לגרום לנזק.
בג'יי.פי אמרו כי "מאחר שהייצוא הישראלי הוא ברובו שירותים והחשיפה הישירה לסין קטנה למדי, ההשפעה הישירה של מכסים אמריקניים חדשים לא תהיה משמעותית. עם זאת, תהיה השפעה עקיפה יותר דרך ערוץ ההאטה הצפויה בצמיחה הגלובלית".
הנקודה השנייה מעניינת לא פחות: "אם הנשיא הנבחר טראמפ יזרז את פתרון האתגרים הגיאופוליטיים של ישראל, כפי שהוא הבטיח במהלך הקמפיין שלו, הדבר עשוי לרמוז על שיפור בתחזיות הצמיחה שלנו ב-2025".