היום בכנסת: חוק הנבצרות, הוועדה לבחירת שופטים, פסקת ההתגברות
היום בכנסת: חוק הנבצרות, הוועדה לבחירת שופטים, פסקת ההתגברות
הקואליציה תמשיך לקדם היום את חוקי ההפיכה המשטרית בוועדה המיוחדת בכנסת ובוועדת חוק חוקה ומשפט
בליץ החקיקה של הקואליציה נמשך היום (ב') בכנסת. על הפרק - חוק הנבצרות, הוועדה לבחירת שופטים, פסקת ההתגברות וחוק דרעי 2.
הוועדה המיוחדת בכנסת לתיקון חוקי יסוד צפויה לאשר הבוקר (ב') את העלאתו להצבעה בקריאה הראשונה של הצעת "חוק הנבצרות" של ראש הממשלה, הקובע מהן הסיבות להכרזה על נבצרות של ראש הממשלה, אך גם מבטל את האפשרות לקיים ביקורת שיפוטית על בקשה להכרזה על נבצרותו. בכך מבקשים בקואליציה למנוע מהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה להכריז על נבצרות לנתניהו.
לקואליציה יש רוב בוועדה, וההצעה תועלה ככל הנראה כבר הבוקר (ב') להצבעה במליאה, מאחר שבקואליציה מבקשים לחוקקה בקריאה השנייה והשלישית בטרם יציאת הכנסת לפגרת הפסח, ב-30 במרץ. יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד: "הממשלה מעלה השבוע את פסקת ההתגברות לקריאה ראשונה. למי שלא הבין בלקסיקון שלהם המילה 'הידברות' פירושה, לכו לעזאזל".
ההסדר המוצע בהצעת החוק שהוגשה על ידי יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ (ליכוד) וסיעות הקואליציה קובע שני מסלולים לנבצרות זמנית ולסיומה: הודעה של ראש הממשלה או הודעה של הממשלה ברוב של שלושה רבעים מחבריה. בשני המסלולים ההודעה היא לכנסת. במסלול של הודעת הממשלה קובע ההסדר אפשרות לראש הממשלה להתנגד להודעה, ואז ההחלטה על הנבצרות הזמנית תדרוש גם את אישורה של הכנסת ברוב של 90 ח"כים.
בנוגע לעילות הנבצרות, מוצע כי נבצרות זמנית של ראש הממשלה תיתכן רק בשל אי מסוגלות פיזית או נפשית של ראש הממשלה לבצע את תפקידו. עוד מוצע לקבוע כי בית המשפט לא יהיה מוסמך לדון בבקשה להכריז על נבצרות ראש הממשלה או לאשר נבצרות. הצעת חוק הנבצרות שונה מההסדרים האחרים לנבצרות של יו"ר הכנסת ונשיא המדינה, שכן הרוב הדרוש לנבצרות זמנית של יו"ר הכנסת הוא רוב רגיל בלבד וביחס לנבצרות זמנית של הנשיא דרוש רוב של שני שלישים בוועדת הכנסת.
היועצת המשפטית של הכנסת עו"ד שגית אפיק הסתייגה היום בישיבת הוועדה מהסעיף בחוק הנבצרות המונע ביקורת שיפוטית על החלטת הממשלה ואמרה כי הדבר אינו ראוי ואינו דרוש. היא אמרה כי גם אם יש הצדקה לחקיקת חוק הנבצרות לנוכח העמימות הקיימת כיום, אזי אין לקשור זאת עם ביטול הביקורת השיפוטית של בג"ץ. לדעתה ביקורת כזו נדרשת למשל בהליכים להוצאת ראש הממשלה לנבצרות. עוד הוסיפה אפיק, כי לפי המשנה ליועצת המשפטית ד"ר גיל לימון, שהופיע לפני 12 ימים בוועדה, מדובר ב"חור שחור". אפיק הדגישה כי ביטול הביקורת השיפוטית כבר נדון כעת בוועדת חוקה ואין מקום לדון בו גם בהצעת חוק הנבצרות. היא גם העירה כי מוטב להוציא את הסעיף גם על מנת להראות שאין מדובר בהחלטה שבעצם נועדה לעקוף את העתירה לבג"ץ (שקראה להוצאתו לנבצרות של נתניהו).
כמו כן, ועדת הכנסת תדון בבוקר בקביעת ועדה שאליה תועבר הצעת חוק המתנות שהתקבלה בשבוע שעבר בקריאה הטרומית ונועדה לאפשר גיוס כספים לכיסוי הוצאות משפט של בנימין נתניהו, שרה ויאיר. כמו כן, תקבע הוועדה איזו ועדה תדון בהצעת חוק של ח"כ משה סעדה שהתקבלה בקריאה הטרומית ונועדה להכפיף את מח"ש לשר המשפטים.
כמו כן, ועדת חוק חוקה ומשפט תמשיך היום (וגם בימים שלישי ורביעי) בהצעת תיקון לחוק יסוד השפיטה. הוועדה מכינה את הצעת החוק להצבעה בקריאה שנייה ושלישית. גם כאן בקואליציה מבקשים לחוקק את החוק לפני יציאת הכנסת לפגרת הפסח. התיקון הראשון מונע מבג"ץ להפעיל ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד, כך שלא ניתן יהיה לבטל חוק שנחקק והוגדר כחוק יסוד. הוועדה דנה אילו תנאים נדרשים כדי שחוק יסוד יוכר כבלתי שפיט.
התיקון השני יגרום לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים באופן שמקנה לקואליציה רוב לבחירת השופטים - 5 מתוך 9 חברי הוועדה יהיו מהקואליציה. המשמעות היא שחברי הקואליציה לבדם יוכלו למעשה להחליט מי יתמנו לשופטים בכל הערכאות, היות והרוב שיהיה דרוש הוא של 5 קולות בלבד (לעומת 7 כיום). בין השאר דנה הוועדה האם יש צורך בהרכבי וועדה שונים או בכללי הכרעה שונים בין הליך הבחירה בשופטים לבית המשפט העליון לבין הליך בחירת השופטים לשאר הערכאות השיפוטיות. היום יופיעו בוועדת חוקה פרופ' יובל אלבשן וגיורא ירון. הם יציגו את מתווה "פרידמן-אלבשן" שגובש עם פרופ' דניאל פרידמן וגיורא איילנד - שאמור היה להגיע ולא יגיע.
הוועדה המיוחדת לתיקון חוק יסוד הממשלה גם תמשיך היום בדיוניה בחקיקת "חוק דרעי 2" שיאפשר לאריה דרעי לשוב אל שולחן הממשלה. בקואליציה מעוניינים לאשר את הצעת החוק לקריאה ראשונה. הצעת החוק שאושרה בטרומית מתייחסת רק להגבלת בג"ץ מלהתערב במינויי שרים על ידי הממשלה. היום ביקשו הח"כים להוסיף סעיף המגביל את בג"ץ להתערב גם לגבי מינויים של סגני שרים. בכך מבקשים הח"כים בקואליציה להרחיב את החוק כדי להימנע ממצב שבו החוק הוא פרסונלי ותפור רק למידותיו של אריה דרעי.
כמו כן, בלחץ החרדים, הקואליציה החליטה להעלות ביום שני או שלישי לקריאה ראשונה את הצעת חוק פסקת ההתגברות. הצעה אושרה בוועדת החוקה לפני 11 יום, ולפיה צמצום הביקורת השיפוטית על חוקים רגילים ייעשה ברוב של 80% משופטי בג"ץ (12 מתוך 15 שופטים בהרכב מלא). כמו כן, ייקבע "מנגנון התגברות" - הכנסת תוכל לחוקק מחדש חוק רגיל שבוטל על ידי בג"ץ ברוב של 61 ח"כים.