סגור

מעקב
מנכ"ל האוצר בביקורת חריפה: "התנהגות נתיבי ישראל לא קבילה, חמורה וחצופה"

רם בלינקוב כתב את הדברים בתגובה למכתב ששלח מנכ"ל נתיבי ישראל ניסים פרץ, ובו הוא משבח ועדה שאמורה לבקר את התנהלותו. במקביל יו"ר ועדת הביקורת לא הגיע לבירור ברשות החברות

בשבוע שעבר, בכנס המנכ"לים של החברות הממשלתיות, דיבר מנכ"ל משרד האוצר רם בלינקוב על מעמד היועצים המשפטיים בחברות הממשלתיות. בדיון, אמר בלינקוב שברשות החברות רואים את "מעמד היועמ"ש בחברה כקדוש" ואז פנה באופן ספציפי למנכ"ל נתיבי ישראל ניסים פרץ ואמר לו: "כן, אני מסתכל עליך - היו לנו המון בעיות בחברה שלך בנושא הזה".


האמירה החריגה והפומבית של בלינקוב, שמשמש גם כממלא מקום מנהל רשות החברות, הגיעה על רקע אירועים שהתרחשו בחודשים האחרונים בחברת נתיבי ישראל (נת"י) ונחשפו לראשונה ב"כלכליסט": בין היתר מינוי מבקר המדינה לשעבר יוסף שפירא ל"יועץ לא משפטי" בחברה תמורת שכר שעתי של 1,200 שקל (לא כולל מע"מ); ושימוש בוועדת הביקורת של החברה כדי לשתק את חטיבת האסטרטגיה והחדשנות של נת”י.

2 צפייה בגלריה
מנכ"ל נת"י ניסים פרץ
מנכ"ל נת"י ניסים פרץ
מנכ"ל נת"י, ניסים פרץ
(צילום: נתיבי ישראל)


ועדת הביקורת של נת"י - שבראשה עומד יואל ליפובצקי, שמשמש גם כראש מינהל אוכלוסין במשרד הפנים, תפקדה כזרועו של יו"ר החברה יגאל עמדי. לפי המבקר הפנימי של החברה הוועדה עשתה "שימוש בביקורת הפנימית בעניינים פרסונליים אשר לכאורה בעלי סממנים של מגמתיות מכוונת". בנוסף לכך, מבקר החברה התריע כי בעקבות עיסוק היתר בעניינים פרסונליים, הוועדה גם לא עשתה את עבודתה השגרתית ונכון ליולי 2021 לא דנה אפילו בדו"ח אחד של 2021, ואף לא בחלק מהדו"חות של שנת 2020.
בעקבות ההתנהלות הבעייתית של ועדת הביקורת, ביקשו ברשות החברות הבהרות מנת"י ודרשו לקיים בירור ליו"ר הוועדה ליפובצקי. למרות דרישות הרשות, ליפובצקי סירב להתייצב לבירור ובמקום זאת שלח מנכ"ל החברה פרץ מכתב לבלינקוב. במכתב, שתוכנו מתפרסם כאן לראשונה, טען פרץ כי הוא עצמו וחברי הדירקטוריון מצאו לנכון "לשבח לא אחת את התנהלותו של יו"ר ועדת הביקורת, על אופן ניהול הישיבות באופן יסודי וראוי, תוך ניצול הזמן באופן מיטבי".

2 צפייה בגלריה
רם בלינקוב
רם בלינקוב
רם בלינקוב
(צילום: עמית שעל)

בנוסף, כתב פרץ שדו"חות הביקורת הפנימית עלו על סדר יומן של ועדות הביקורת השונות. פרץ סיים עם הטענה כי הביקורת מטעם רשות החברות, שנשלחה על ידי רפרנט שכבר אינו מכהן בתפקידו עקב חילופי תפקידים, "מתייתרת ואינה רלבנטית".
בלינקוב לא נשאר אדיש למכתבו של פרץ, ולפני כשבוע וחצי השיב ליו"ר החברה עמדי במכתב נוסף בו כתב כי "דומה כי חל שיבוש בסיסי וחמור בהבנת הממשל התאגידי בחברת נתיבי ישראל ובדירקטוריון שלה". עוד כתב כי עצם זה שמנכ"ל החברה שאמור להיות מפוקח על ידי ועדת הביקורת כותב כי זו "מתנהלת באופן משביע רצון" זה מעשה חמור מכל בחינה שהיא ו"מהווה עננה כבדה מעל תפקוד הוועדה". בלינקוב גם הוסיף כי עצם ההערה על כך שמכתבו של הרפרנט הקודם לא תקף בשל החלפתו היא "חמורה, לא קבילה ואף חצופה". בלינקוב סיכם את מכתבו בכך שברשות לא ימתינו עוד זמן רב עד להתייצבותו של יו"ר הוועדה ליפובצקי לבירור, ושהוא מצפה כי עקרונות הממשל התאגידי הבסיסיים יהיו נר לרגלי דירקטוריון החברה "ויפה שעה אחת קודם".
גורמים ממשלתיים אמרו ל"כלכליסט" כי בלינקוב מיען את מכתבו ליו"ר החברה עמדי ולא למנכ"ל פרץ מפני שעמדי הוא זה שעומד מאחורי המהלכים הלא־תקינים בחברה, ופרץ מתפקד במקרה זה כעושה דברו.
מחברת נתיבי ישראל לא נמסרה תגובה.