"הורגשה הסלמה, השוטרים באו במטרה לשבור עצמות"
"הורגשה הסלמה, השוטרים באו במטרה לשבור עצמות"
מיד לאחר שהכנסת אישרה שלשום את ביטול עילת הסבירות החלו מפגינים לשטוף את הרחובות. הפעם התחושה היתה כי התגובות כלפיהם היו אגרסיביות יותר מאי פעם, ועד מהרה חדרי המיון התמלאו: "אי אפשר היה לעמוד בעומס הפצועים שהגיעו - עוד פצוע ועוד פצוע, לא מעט מהם עקב אלימות משטרתית"
כאשר מפקד מחוז תל אביב המודח, ניצב עמי אשד, פרש והאשים את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בניסיון לכפות שבירת כללים ביחס למפגינים, הוא אמר: "יכולתי בקלות להפעיל כוח לא סביר ולמלא את המיון באיכילוב בסוף כל הפגנה בתל אביב. יכולנו לפנות את איילון תוך דקות ספורות, במחיר נורא של שבירת ראשים וריסוק עצמות, במחיר של ניפוץ האמנה שבין המשטרה לאזרחי המדינה".
ביום שני, כל מי שהיה ברחובות ובכבישים ברחבי הארץ, חש בעליית מדרגה בהפעלת הכוח ובאלימות המשטרה, במוקדים שונים בארץ. האווירה היתה נפיצה, והיציאה של ההמונים לרחובות נתקלה ביחס נוקשה ואלים מצד המשטרה. אם זה הפינוי האלים עד מאוד של נתיבי איילון שנחסמו, באמצעות פרשים, מכתז"יות ושוטרי יס"מ שהיכו מפגינים, כולל אגרופים לפנים של צעירים, אם זה הבואש שהתיז מים מסריחים בירושלים, כולל התזה ישירה על מפגין שרק ישב על גדר בצד הכביש, ואם זה במעצרים נמהרים לכאורה, של מפגינים בצומת כרכור, כמו של עיתונאי "כלכליסט" דותן לוי, שהפגין במקום ונגרר באלימות לניידת על אף שלא התנגד למעצר, תוך שמיוחסת לו תקיפת שוטר, שלא היתה.
אחרי הלילה הסוער הרשת התמלאה בסרטונים ותמונות של מפגינים מדממים וחבולים. לפי נתוני מיזם "מעטפת נפגעי ונפגעות אלימות במחאה", גוף התנדבותי המתכלל פעילות של אנשי ונשות מקצוע מתחומי רפואה שונים כולל בריאות הנפש, ומלווה נפגעי אלימות בחדרי המיון ובשטח. במהלך ההפגנות הם ליוו 62 מפגינים ומפגינות שנזקקו לטיפול רפואי, כאשר 42 מתוכם נזקקו להמשך טיפול במיון. בין הפגיעות: פציעות מדריסה (בכביש 531), פגיעות מפינוי בכח על ידי כוחות משטרה, פגיעות מכת"זית, מצבי מצוקה נפשיים וחרדה וכן מצבי תשישות והתייבשות.
גם המפגינים גילו אגרסיביות רבה יותר מול השוטרים, כולל מקרים של זריקת חפצים לעברם מה שגם הסלים את האלימות. לדברי המשטרה בהפגנות בתל אביב וירושלים נפצעו 22 שוטרים.
המשטרה ביצעה בהפגנות שלשום גם לא מעט מעצרים - 57 מפגינים ומפגינות, לפי נתוני "מערך עוטף העצורים", התומך בעצורי המחאה. היו כבר ימי שיבוש עם מספר גבוה יותר של עצורים, אולם הפעם גם לא מעט מהעצורים הושארו כל הלילה במעצר והובאו להארכות מעצר בפני שופט. בסך הכל, מציינים במערך, מתחילת המחאה בתחילת פברואר, נעצרו כ־950 מפגינים.
פרופסור עפרית שפירא־ברמן אחת המתנדבות בפרויקט המעטפת לפצועים אמרה: "בילינו בחדרי המיון עד 4 לפנות בוקר. חד משמעית, אנו רואים הסלמה באלימות ומד"א פינו פצועים מההפגנות למיון ואחרים הגיעו עצמאית. אם לפני שבוע הסתפקנו בתורנות אחת בחדר מיון, ביום שני בלילה היינו שלוש מתנדבות בבית חולים איכילוב לאורך הלילה, 3 בבית חולים מאיר, ועוד 3–4 בבית חולים שערי צדק לאורך כל היום. פשוט אי אפשר היה לעמוד בעומס הפצועים שהגיעו - עוד פצוע ועוד פצוע, לא מעט מהם עקב אלימות משטרתית. רוב השוטרים שאנו פוגשים הם בסדר גמור, אבל יש כאלה שהם מאוד אלימים".
שפירא־ברמן מתארת את החוויה בחדרי המיון: "הגיעו אלינו בלילה אנשים עם ראשים פתוחים. מישהי הגיעה עם סימן פרסה של סוס על הבטן ושבר בצלע. אנחנו פוגשים אנשים שנפצעו כתוצאה מהתזה ישירה ממכת"זית וסובלים לעתים משברים. בירושלים התיזו עליהם סילוני מים כך שאנשים החליקו ונחבטו בחומה. יש פצועים שסיפרו שהשוטרים ממש זרקו והטיחו אותם על הקרקע. אחד הדברים שאני פוגשת זה העלבון הנוראי של אנשים שבן לילה הפכו לאויבי המדינה, החל מנערים בגילאי 17–18 ועד בני 60–70. אנחנו מלוות אותם, מרגיעות אותם ואת בני המשפחה שמגיעים - למשל ילדים שרואים את ההורים שלהם מדממים ומתחילים לבכות, אוספות מידע על הפציעה, מחברות אותם לכל המעטפת של המחאה כמו ליווי משפטי, תמיכה נפשית וכדומה. חשוב לנו שהפצועים ידעו שלא מפקירים אותם בשטח. הם יצאו למלחמה, נקטפו מהרחוב, ואנו שם ללוות אותם ולתמוך".
סמדר להב אבנשטיין, המרכזת את מערך "עוטף העצורים" של המחאה, אמרה כי "חד משמעית הרגישו את ההסלמה בהפגנות האחרונות. האלימות היתה באופן כזה שנשברנו כבר. תמיד יש אלימות, אבל הפעם השוטרים כאילו הרגישו שמותר להם, כאילו באו במטרה לשבור את העצמות, גם בתל אביב וגם בירושלים".
את הדברים האלה היא אומרת בין השאר על סמך עדויות העצורים שמערך עורכי הדין המתנדבים טיפל בהם ביממה האחרונה. "היו עצורים שהגיעו פצועים עם חבלות - ממכות, אגרופים, פציעות מסוסים. קיבלתי פניות מכאלה שלא נעצרו, למשל מישהי שהתקשרה מחדר המיון ואמרה לי 'יש פה המונים שנפצעו'".
לדברי להב אבנשטיין, מערך ה"עוטף" שהוקם בהפגנות בבלפור מנה אז עורכי דין בודדים והיום יותר מ־40, "אבל ממכולת שכונתית הפכנו לרשת קמעונאית עם סניפים בכל הארץ". היא מספרת שעורכי הדין מקבלים דיווחים מהשטח מיד עם מעצר המפגינים. "הפעם היה באלגן שלם, כאשר עכבו עצורים בניידת או לצד הכביש בשטח. לפעמים לוקח לנו המון זמן בכלל לגלות לאיזו תחנת משטרה נלקחו העצורים כי אין ממש שיתוף פעולה, ועורכי דין שלנו מטורטרים מתחנה לתחנה. גם לא נתנו לעורכת דין שלנו להיכנס לתחנת סלמה בת"א. זו פגיעה בזכות יסוד של כל אזרח שנעצר - לראות עורך דין".
ממשטרת ישראל נמסר:
משטרת ישראל התמודדה עם עשרות רבות של אירועי מחאה ללא תיאום, שהתפתחו להפרות סדר חמורות לרבות חסימות צירים, פציעת למעלה מ-20 שוטרים, שיבוש מתמשך של מרקם החיים למשך שעות ארוכות וגרימת נזק.
משטרת ישראל פועלת לאפשר את חופש המחאה כחוק, באופן שוויוני וללא קשר לזהות המוחים, אולם לא תאפשר את הפרת הסדר הציבורי וניסיונות לפגוע ולסכן שוטרים ואת משתמשי הדרך בניגוד לחוק.