מיסוי הסיגריה האלקטרונית החד-פעמית יהיה לפי כמות הנוזל שבה
מיסוי הסיגריה האלקטרונית החד-פעמית יהיה לפי כמות הנוזל שבה
ועדת הכספים החליטה על 3 תיקונים לצו הסיגריות האלקטרוניות. ממוחה: "כל המחקרים מראים שהסיגריות האלקטרוניות מזיקות פחות מסיגריות רגילות"; נציגת משרד הבריאות: "אידוי זה עישו"
בתום דיון נוסף בועדת הכספים על מיסוי הסיגריות האלקטרוניות הוחלט על שלושה תיקונים משמעותיים לצו הסיגריות האלקטרוניות, התיקון הראשון הוא כי 'מקדם ההמרה' בין שאיפות סיגריה אלקטרוניות לסיגריה רגילה ישונה ל-17 שאיפות במקום 10 שאיפות כיום.
התיקון השני הוא, כי המיסוי על הסיגריה האלקטרונית החד פעמית יהיה גם הוא על בסיס הנוזל שיש בסיגריה החד פעמית, בשונה מהצו הנוכחי שמטיל מס קבוע על סיגריה חד-פעמית, ללא קשר לכמות הנוזל שיש בסיגריה. רשות המסים אמרה כי יש קושי לבדוק בצורה מדויקת כמה מ"ל נוזל יש בסיגריה חד פעמית, ולכן הוחלט להסתמך על הצהרת היבואן, תוך כדי הגברת האכיפה והבדיקה. תיקון נוסף שהוכנס בצו הוא, כי תמציות טעם שאין בהם ניקוטין בכלל לא ימוסו.
יו"ר הוועדה אלכס קושניר כי הוא הגיע לסיכום עם משרד האוצר בדבר תוספת של 3 מיליוני שקל למימון המאבק בעישון.
בעקבות הצורך בתיקונים הללו, נדחה אישור הצו למחר, נזכיר כי הצו היה אמור לפקוע בסוף השבוע שעבר, שכן עברו חודשיים מאז שחתם עליו שר האוצר ולא התקיים דיון על הצו בועדת הכספים. אך היו"ר קושניר חלה בקורונה, הוחלט להאריך את הצו בשבוע נוסף, ובמהלך שבוע זה הצו יאושרר על ידי ועדת הכספים.
הדיון היום עסק בעיקר בפרטים הטכניים של המס, כמו שאלת המלאי שהוזמן על ידי יצרני הסיגריות האלקטרוניות, ושאלת 'מקדם ההמרה' בין שאיפות סיגריה אלקטרונית לסיגריה רגילה. עם זאת במהלך הדיון העלו הדוברים גם שאלות יסוד בנוגע למס.
"זה הרע במיעוטו"
פרופ' דימטרי קרוסיס, יו"ר החברה הישראלית לנוירואימונולוגיה, אמר כי יש להבחין בין בני הנוער לבין מעשנים שעברו לסיגריה אלקטרוניות, ואמר "התופעות לוואי שקשורות בסיגריות אלקטרוניות שהתגלו במחקר, קשורות בעיקר לחומרים מהשוק השחור, וחייבים לראות מהי האלטרנטיבה. כל המחקרים שעוסקים בנושא מסכימים כי הסיגריות האלקטרוניות פחות מזיקות מסיגריות רגילות. זה הרע במיעוטו. 99% מהמבוגרים שמעשנים סיגריות אלקטרוניות עישנו בעבר סיגריות רגילות. ו-35% מהמעשנים אומרים שהם יחזרו לסיגריות רגילות אם האלקטרוניות לא יהיו זמינות, ו-50% אמרו שהם יתחילו להכין נוזלי אידוי בבית או יצרכו מהשוק השחור, שזה הכי מסוכן". לשאלת קושניר, אמר קרוסיס כי אין לו שום קשר עסקי לחברות הסיגריות האלקטרוניות, ולא העניק להם ייעוץ מעולם.
יעל בר זאב מההסתדרות הרפואית, הסכימה כי הסיגריות האלקטרוניות לא מזיקות כמו הסיגריות הרגילות, אך אמרה "המחקרים מוכיחים חד משמעית כי יש נזק לסיגריות הללו, אך חשוב מכך, הסיגריות האלקטרוניות נמצאות בארץ מאז 2010, הם היו ללא שום פיקוח או הגבלה. ויש פחות מ-2% שעברו לסיגריות הללו. גם באנגליה – שמעודדת מעבר לסיגריה אלקטרונית – רק 6% עברו לסיגריות האלו. וגם בקרב אלו שעברו, יש 35% שהפכו למשתמשים כפולים גם סיגריות רגילות וגם סיגריות אלקטרוניות. הבעיה העיקרית שלנו היא בני הנוער, שם צריך להתמקד, חלק מהם יעבור לסיגריות הרגילות, וזה גם מגדיל את הסיכון שלהם להתמכר לסמים ומוצרים אחרים".
לקראת סוף הדיון אמרה נציגת משרד הבריאות אפרת אפללו כי "יש מספיק מחקרים שתומכים בכל הטענות שהעלינו כאן בשנה הזה, אידוי זה עישון, אין כזה דבר מבחינתנו להיגמל מעישון ולעבור לאידוי, זה לא נקרא גמילה, וזה לא הרע במיעוטו, זו נבילה וזו טריפה".
דבריה של אפללו כי אין הבדל בין סיגריה רגילה לסיגריה אלקטרונית עומדים בניגוד לדברי הרופאים. כמו כן, חלק מהארגונים הבינלאומיים שהזכירה אפללו, כמו הבנק העולמי, אמרו בפירוש כי יש לבחון את ההשפעה של מיסוי הסיגריות האלקטרוניות על השימוש בסיגריות המסורתיות.
בהמשך דבריה כינתה אפללו את הערכת ועדת הכספים כי יש יותר מ-10 שאיפות בסיגריה רגילה "אנקדוטלית ולא מתבססת על מחקרים". קושניר ענה: "אגיד לך אנקדוטה אחרת. את אמרת עכשיו שאת מתבססת על המחסנית של ג'ול, ומדובר במוצר שכבר שנתיים לא נמצא כאן. אני מבקש ממך לשמור על שפה נאותה, אם אתחיל להגיד את כל הטענות שיש לי על ההכנה שלכם, אתם לא תצאו טוב".
חילופי הדברים הסלימו כשח"כ ינון אזולאי (ש"ס) קרא לאפללו להתבייש על האופן שבו היא מתייחסת לנציגי הציבור, ועל כך שלא הגיעה עם תשובות לשאלות הוועדה. אפללו השיבה לו: "אתה צריך להתבייש שאתה מדבר כך לפקיד ממשלתי. בשלב זה החליט קושניר לנתק את אפללו מהזום, וביקש שתעביר את התייחסותה המקצועית בכתב.