סגור
מימין יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' ויו"ר ש"ס אריה דרעי על רקע הכנסת
שר האוצר סמוטריץ' ושר הבריאות דרעי. פער של 5 מיליארד שקל (צילום: ברוך גרינברג, עמית שעל עמית שאבי)

פער של 5 מיליארד שקל: משבר תקציבי בין משרדי האוצר והבריאות

ח"כ אריה דרעי, שכיהן כשר הבריאות עד שנפסל ע"י בג"ץ, הבטיח תוספת תקציבית של כ-6 מיליארד שקל, ואולם האוצר מוכן לתוספת של פחות ממיליארד. בכיר במשרד הבריאות: "אנו בדרך למשבר גדול. רמת השירות הרפואי תלך ותידרדר"

משבר חריף התפתח בין משרד הבריאות לבין משרד האוצר, כאשר הפערים שנוצרו סביב ההסכם הקואליציוני - שהבטיח תוספת של 6 מיליארד שקל למערכת הבריאות - עומדים על למעלה -מ-5 מיליארד שקל. לפי מקורות המעורים במו"מ, האוצר מוכן לתת תוספת של פחות מ-1 מיליארד שקל. "לא ניתן יהיה לתת מענה לתורים ארוכים, לאתגרים של בריאות הנפש, לאשפוז במסדרונות", מסר בכיר מאוד במשרד הבריאות בשיחה עם כלכליסט. "במציאות הזו רמת השירות הרפואי שיקבלו אזרחי ישראל רק תלך ותידרדר",
ההבטחה הראשונה של ח"כ אריה דרעי, שכיהן כשר הבריאות עד שנפסל על ידי בג"ץ, היתה הגדלת תקציב סל הבריאות לצד עיגון והטמעה של כלל כספי התמיכה השוטפת לקופות החולים בסך כ-3.5 מיליארד שקל. בין המחלוקות העיקריות ניתן למנות את הפער העצום בהיקף מדדי העדכון של תקציב קופות החולים, כאשר מדובר בשניים עיקריים: המדד הדמוגרפי - שמשקף את הגידול והזדקנות האוכלוסיה, ומדד היוקר – שמשקף את ההתייקרויות בתשומות הבריאות. בשני הנושאים הקריטיים האלו יש פערים שנראים כעת כבלתי ניתנים לגישור.
לפני שבועיים נחשף ב"כלכליסט" כי גרעונות כלל קופות החולים יחד - ללא תמיכות מיוחדות - הגיע ברבעון השלישי של 2022 לסכום דמיוני של כ-4.5 מיליארד שקל, זאת לעומת 3.9 מיליארד ברבעון המקביל ב-2021 וסכום של 2.6 מיליארד שקלים ב-2020, שנת הקורונה. כך עולה מניתוח דוחות כספיים שהכין האגף לפיקוח על קופות החולים במשרד הבריאות והגיע ל"כלכליסט".
עיקר הגידול מוסבר בזינוק החד והמהיר של "כללית" – המבטחת יותר ממחצית מהישראלים (גירעון ה"כללית" כולל גם פעילות בתי החולים שלה). מאז 2019, הגירעון של הכללית ברבעונים השלישיים של כל שנה גדלים בקצב של חצי מיליארד שקל בממוצע והגיעו ברבעון השלישי האחרון (זה של 2022) ליותר מ-2.5 מיליארד שקל. עם זאת, שיעור הגירעון מהמחזור של כללית – כ-7.9% - עדיין נמוך מזה של שתי הקופות הקטנות – מאוחדת ולאומית - שתיהן עם שיעור של כ-8.8%. לעומת זאת, מכבי רשמה שיעור גרעון מהמחזור של 5.6% "בלבד". באגף מזהירים כי "העלייה בגירעונות המוצגים, בשילוב הירידה בהיקפי התמיכות, מחייבים התייחסות והסדרה, לרבות לבסיס התקציב, שכן, ככל ומצב זה יימשך, קופות החולים יסיימו את שנת 2022 בגירעונות משמעותיים".