ממשלה בהפרעהמשבר החשמל יחכה כנראה לשר האנרגיה הבא
ממשלה בהפרעה
משבר החשמל יחכה כנראה לשר האנרגיה הבא
התוכנית המרכזית שאינה מתקדמת כיום במשרד האנרגיה היא אישור ההקמה של תחנות כוח נוספות במרכז הארץ. במקביל מתעכבת גם התוכנית להתייעלות אנרגטית של המשרד שנועדה להפחית את הביקוש לחשמל, וגם חיבור מפעלים לגז טבעי לא מתקדם
התוכנית המרכזית שאינה מתקדמת כיום במשרד האנרגיה היא אישור ההקמה של תחנות כוח נוספות במרכז הארץ, על אף הצורך הגובר ולפחות על פני השטח, נראה ששר האנרגיה ישראל כ"ץ, ממתין בעיקר למועד שבו יתחלף עם שר החוץ אלי כהן במשרדים, לפי הסכם הרוטציה ביניהם.
במשק האנרגיה מזהירים כי במידה ולא תקודם הקמת תחנות כח חדשות במרכז הארץ, נוכל להגיע למחסור בחשמל כבר בשנת 2026, או לכל היותר בתחילת העשור הבא. על פי תוכנית הפיתוח למשק החשמל של חברת נגה, יש להוסיף עוד 6–7 תחנות כוח בישראל עד שנת 2035, ולפחות שתיים עד 2030. בוועדות התכנון אושרו כבר מספר תחנות כוח חדשות, אך לחץ של ראשי הערים במרכז הארץ מונע כבר מספר שנים את ההצבעה על האישור הסופי של הקמת התחנות בוועדת השרים לענייני פנים וזה עשוי רק לגבור לקראת הבחירות ברשויות המקומיות באוקטובר.
במידה שאישור תחנות הכוח החדשות במרכז הארץ ימשיך להתעכב יהיה צורך בהפעלה מחודשת של תחנת הכוח רידינג, שכיום מושבתת בשל עבודות שיפוץ לפינוי אסבסט מהתחנה. התחנה צפויה לחזור לפעול ב־2026 על אף מיקומה במרכז תל אביב ויחידות הייצור הישנות והלא יעילות. כרגע נבחנות מספר אופציות, ביניהן הקמה של יחידת ייצור חשמל בגז טבעי ניידת, או הפעלה מחדש של היחידות הקיימות. בטווח הארוך, התוכנית היא לייצר חלופת כבלי חשמל ומתקני אגירה שיאפשרו את השבתת התחנה באופן מוחלט, עם זאת ישנה הסכמה כי השלמת הפרויקט לא תתרחש לפני 2030 במקרה הטוב.
לא רק הגדלת ייצור החשמל מתעכבת, אלא גם התוכנית להתייעלות אנרגטית של המשרד, שמטרתה להפחית את הביקוש לחשמל. תקצוב התוכנית הותנה ביצירת מס פחמן למפעלים מזהמים, מהלך שלא יצא לפועל וכעת פוגע בקידום התוכנית. בחודשים הקרובים במשרד האנרגיה צפויים להחליט גם ביחס להיקף ייצוא הגז הטבעי מישראל המתעדכן כל חמש שנים. במשרד עובדים בימים אלה על גיבוש התוכנית.
בצד הצרכני במשרד האנרגיה טרם הגישו הצעה לביטול התקנות הישנות של דירוג אנרגטי של מוצרי חשמל, מה שיוצר בלבול רב בקרב רשתות מוצרי החשמל והצרכנים שרואים שני דירוגים אנרגטיים. בספטמבר האחרון אושרה הרפורמה בייבוא מוצרי חשמל המאמצת את התקינה האירופאית לדירוג אנרגטי של מוצרי חשמל במקום הצורך בשורת בדיקות ארוכה במכון התקנים. מכיוון שבמשרד האנרגיה טרם ביטלו את תקנות הדירוג האנרגטי הישנות — נוצר בלבול בקרב הלקוחות והרשתות.
תוכנית נוספת שמשרד האנרגיה נכשל בקידומה היא חיבור מפעלים לגז טבעי. בניגוד לתחנות כוח המחוברים לאסדות הגז על בסיס התשתית של נתג"ז (נתיבי הגז הטבעי לישראל), מפעלי תעשייה אמורים להיות מחוברים ברשת שנבנית על ידי שש חברות פרטיות, כאשר כל אחת מחזיקה במונופול אזורי לחלק אחר בישראל. המודל הכלכלי נכשל ומבקר המדינה הוציא שני דוחות בביקורת על הפעילות שנעשתה בנושא. בחוק ההסדרים האחרון נקבע כי תוקם רשת בטחון של 300 מיליון שקל לקידום רשת ביטחון לחברות החלוקה, אך נכון להיום אין מתווה מוסדר.
ממשרד האנרגיה נמסר: "אישור תחנות הכוח נמצא בבחינה מקצועית של המשרד הבוחן את החלופות האופטימליות למשק החשמל בטווח הבינוני והארוך. לגבי התכנית הלאומית להתייעלות אנרגטית, תקצוב התכנית הותנה באישור 'מס פחמן' שלא התרחש בפועל ולא אושר באופן סופי. התקנות הישנות של הדירוג האנרגטי נמצאות בהליכי ביטול ויוגשו לוועדת הכלכלה בשבועות הקרובים, הן אינן קשורות לתקציב".