בלעדימשרד הבריאות פועל להדחת הרגולטור של בתי החולים
בלעדי
משרד הבריאות פועל להדחת הרגולטור של בתי החולים
בעקבות חשיפת כלכליסט, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב מבקש להדיח את דוד דגן בשל העסקה בלתי חוקית של העוזרת האישית ועשרה עובדים נוספים
פרשת העסקת עובדי מטה בחטיבת בתי החולים הממשלתיים על ידי תאגידי הבריאות - אותם גופים שהחטיבה אמורה לפקח עליהם - שנחשפה ב"כלכליסט" בשבוע שעבר מטלטלת את מערכת הבריאות ופתחה תיבת פנדורה שצפויה להביא לסיום כהונתו של ד"ר דוד דגן כמנהל החטיבה.
נזכיר כי ביום חמישי נחשף ב"כלכליסט" כי 11 עובדים בחטיבה הועסקו באמצעות תאגידי הבריאות של בתי החולים - בין השאר העוזרת האישית של דגן שאף השתכרה בסכום עתק של 45 אלף שקל בחודש, יותר משכר מנכ"ל משרד ממשלתי.
חטיבת בתי החולים הממשלתיים במשרד הבריאות היא הרגולטור של המרכזים הרפואיים, שמורכבים משני ארגונים: בתי החולים הממשלתיים ותאגידי הבריאות שלצדם.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי שני הרגולטורים של מערכת הבריאות — משרד הבריאות ומשרד האוצר - כבר החלו בטיפול בסוגיה. בשבוע שעבר החל מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב לקדם את הליך הדחתו של דגן על רקע הממצאים הראשונים של הבדיקה, שמהם עולה כי כלל השדרה הניהולית של החטיבה התריעה כמה וכמה פעמים בפני דגן כי אופן העסקה זה אינו חוקי והוא עלול להעלות חשדות לפלילים.
עוד עולה כי דגן ניסה בכמה דרכים להעלות את שכרה של העוזרת האישית שלו (באמצעות העסקה דרך חטיבות שונות או תפקידים שונים) ושומרי הסף שם (חשבות ומשאבי אנוש) עצרו זאת לא פעם. אז, דגן מצא פרצה: העסקת העוזרת דרך תאגיד הבריאות שיבא. זו התאפשרה על ידי ניצול של מתכונת חריגה ובעייתית שהונהגה במעט מקרים של פרויקטים ספציפיים קצרי טווח שדרשו "אנשי שטח" בתוך בתי החולים. המתכונת הזו מאפשרת העסקת עובדים דרך תאגידי הבריאות.
עוד נודע כי דגן דרש לשפות את שיבא על העסקתה של העוזרת האישית שלו. בתגובה כלל השדרה הניהולית שם הביעה את התנגדותה והבהירה לו את בעייתיות וחומרת המהלך. דגן התעקש ולחץ, והעובדים ביצעו תוך הבהרה שהמהלך מתבצע נגד רצונם וללא הסכמתם.
חשב משרד הבריאות חסן איסמעיל ומנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב הורו להפסיק את השיפוי לשיבא, יחד עם הפסקת העסקתם של אותה עוזרת אישית וארבעה עובדים נוספים. ל"כלכליסט" נודע כי העובדים מקדמים תביעה נגד המדינה על פיטורים הם בלתי חוקיים. כרגע כניסת העובדים למשרדיהם אסורה ושכרם הושעה. העובדים מתכוונים לטעון כי משרד הבריאות הוא שהחליט להעסיק אותם באמצעות תאגידי הבריאות (גם התאגידים של רמב"ם, איכילוב וברזילי שיתפו פעולה). הם הקורבן ולא נושאים באשמה. לכן, הפגיעה בהעסקתם מזכה אותם בפיצוי, לטענתם. זהו טיעון חזק מכיוון שכאמור משרד הבריאות שיפה את שיבא ובכך נתן את הסכמתו למהלך.
הפרשה שנחשפה ב"כלכליסט" פתחה תיבת פנדורה סביב החטיבה שהתברר שמתפרקת ממש בימים אלו. שני בכירים כבר התפטרו על רקע חילוקי דעות עם דגן: ערן הכהן, סמנכ"ל החטיבה, והדר שץ, מנהלת האסטרטגיה של החטיבה. חמור מכך, ישנם עוד שלושה בכירים שהודיעו על כוונתם לסיים את תפקידם. חטיבת בתי החולים היא המפקחת על כל מערך האשפוז בבעלות הממשלה – מערך האשפוז (הכללי, הפסיכיאטרי והגריאטרי) החשוב והמשמעותי ביותר בישראל. ל"כלכליסט" נודע כי הנהלת המשרד בראשות בר סימן טוב החלה את תהליך הדחתו של דגן שכן ההעסקה הפיקטיבית של העוזרת האישית שלו בשכר מופרז וחסר תקדים היא בגדר הקש ששבר את גב הגמל ביחס לחוסר האמון כלפי דגן.
גם הרגולטור השני, משרד האוצר, לא מתעלם מהסוגיה. זה שנים שגם באגף הממונה על השכר בראשות אפי מלכין, שהיה בתפקידו הקודם סגן הממונה האחראי על מערכת הבריאות, וגם באגף תקציבים מנסים בכל דרך אפשרית להגביר את הפיקוח על התאגידים. מדובר בפיקוח הן על השכר המשולם והן על חוסר השקיפות בכל הקשור לניהול התקציבי שם, אך ללא הצלחה. באוצר טוענים שישנם 20 עובדים בחטיבה שהועסקו או מועסקים דרך תאגידי הבריאות, ולא רק 11.
באוצר מסבירים כי ההתפטרות של דגן הכרחית אך לא מספיקה: "היה שם שיפוי. כלומר, משרד הבריאות ידע ושילם לשיבא עבור העסקה הזו כאשר גם הסכומים הם בלתי מתקבלים על הדעת. משרד הבריאות כשל כשומר סף ואפשר את הדבר הזה לקרות. כמו בצבא, גם בשאר המגזר הציבורי יש מה שנקרא 'פקודה בלתי חוקית בעליל', וזו דוגמה לכך. חוסר האמון במערכת הזו כעת מוחלט", מסביר בכיר באוצר, שמפרט: "מערכת הבריאות הציבורית, אף שהיא ציבורית, היא מאוד תחרותית. אם שאר בתי החולים יתחילו גם הם לעשות מה שנראה להם, אז נאבד את השליטה לגמרי על מה שקורה שם. בנוסף, ישנם בתי חולים כמו הדסה ושערי צדק שאינם ממשלתיים שמפוקחים באופן הדוק. מה הם אמורים להסיק? יש לאירוע הזה השלכות מרחיקות לכת. בסוף מי שמשלם את המחיר הוא האזרח הקטן".
אלא שהגישה של האוצר עלולה להתברר כבעייתית: ל"כלכליסט" נודע כי בחודש דצמבר גורמים בחטיבה עדכנו הן את משרד האוצר והן את נציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ על המתרחש, והגופים האלו לא הגיבו עד חשיפת הפרשה. כעת נשאלת השאלה: מדוע הרשקוביץ, שהוא אחראי על כל עובד בשירות המדינה, לרבות במערכת הבריאות, לא התערב והורה באופן מיידי על הפסקת הפרקטיקה הזו? דבר אחד ברור כעת: כלל המפקחים על מערכת הבריאות חייבים לעשות סדר בכל הנוגע לתאגידים ודחוף.
מהמרכז הרפואי שיבא נמסר: "בהמשך לפניית חטיבת בתי החולים להעסקת עובדים דרך תאגיד הבריאות עבור החטיבה, הועסקו שלושה עובדים על פי הנחיות החטיבה ובידיעת הגורמים אשר אחראים על ההתחשבנות בסעיף זה".