שתיים מתוך ועדות פרס ישראל מבקשות להצטרף כמשיבות לעתירות בבג"ץ
שתיים מתוך ועדות פרס ישראל מבקשות להצטרף כמשיבות לעתירות בבג"ץ
בבקשה להצטרף לדיונים בעתירות נגד החלטת שר החינוך יואב קיש לבטל חלק מפרסי ישראל נכתב כי "יש באפשרות הוועדה לתרום ולסייע מהותית לבירור צודק, הוגן ונכון של הטענות". חברי הוועדה מבקשים כי בית המשפט יטיל חיסיון על זהותם. בית המשפט קבע כי העתירות יידונו בבג"ץ לא יאוחר מ-28 במרץ
שתיים מתוך ועדות פרס ישראל הגישו בקשה להצטרף כמשיבות לעתירות בבג"ץ נגד החלטת שר החינוך יואב קיש לבטל את פרסי ישראל בתחומי המדע, התרבות והיזמות. בבקשות שהוגשו היום (ג') ובשבוע שעבר באמצעות עו"ד גלעד ברנע מבקשת הוועדות שבית המשפט יטיל חיסיון על זהות חבריהן ברוח תקנון הפרס.
בנימוקי הבקשה נטען ש"לוועדה מעמד ייחודי לעניין תהליך הענקת פרסי ישראל, בידה המידע הרלוונטי, וכן היכרות שאין לאף גורם אחר. בעתירות שבכותרת מועלות, בין היתר, טענות בדבר שיקולים זרים, חוסר סבירות קיצוני ופגמים אחרים מתחומי המשפט המנהלי. יש באפשרות הוועדה לתרום ולסייע מהותית לבירור צודק, הוגן ונכון של הטענות, בשל מעמדה הייחודי מחד ובשל העובדה שבידה מידע עובדתי מהותי שבלעדיה, ותוך שימוש במעטה הסודיות, ייתכן שלא יובא בפני בית המשפט הנכבד. כמשיבה לעתירות תוכל להיות שותפה להליך, על מנת ליתן תמונה שלמה, מלאה ומדויקת של מסד העובדות הרלוונטי".
בתוך כך, שופט בית המשפט העליון יוסף אלרון קבע היום כי העתירות בנושא פרס ישראל יידונו בפני הרכב של בג"ץ לא יאוחר מ-28 במרץ. זאת, לנוכח הודעת המדינה כי כדי שצו שיורה על חלוקת הפרסים יהיה ניתן ליישום צריך הדיון להסתיים עד סוף מרץ בשל הצורך להשלים את תהליכי הבחירה ופרסומם עד יום העצמאות. עוד קבע אלרון שהמדינה תשיב עד 7 ימים לפני מועד הדיון.
ב-15 בפברואר הודיע קיש על ביטול חלוקת פרסי ישראל השנה בתחומי המדע, התרבות והיזמות. הוא נימק ש"פרס ישראל יוענק השנה רק בקטגוריה תקומה: גבורה אזרחית וערבות הדדית למי שתרמו תרומה משמעותית לתקומה מהשבר הנורא שפקד אותנו ב-7 באוקטובר". מהר מאוד התברר שמדובר בעוד צעד במאבק הכוחני שמנהל קיש בממסד התרבות והאקדמיה, דוגמת הניסיון להשתלט על הספרייה הלאומית ויד ושם והניסיון למנות נציג של מכללה פרטית לתפקיד סגן יו"ר המועצה להשכלה גבוהה, שכולם נכשלו. קיש הואשם כי קיבל את ההחלטה כחלק מניסיונו לסכל את הענקת פרס ישראל ליזמות למייסד מלאנוקס איל וולדמן, שהיה בין מממני המחאה נגד ההפיכה המשטרית.
נגד ההחלטה הוגשו שתי עתירות - של עורך הדין האקטיביסט שחר בן-מאיר ושל עמותות בשער, פורום המעסיקים ומאבק האקדמיה. מלבד שתי ועדות הפרס, גם בכירים בהייטק וחברות הייטק ביקשו להצטרף לעתירות בשל הסכנה שההחלטה תפגע בהשקעות בארץ.