סגור
יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה פנינה תמנו שטה 27.2.23
יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, פנינה תמנו שטה (צילום: יואב דודקביץ)

תוקם ועדה מיוחדת לחוק לפירוק הרשות לקידום מעמד האישה - מחשש שהאופוזיציה תקבור אותו

במקום להעביר את הצעת החוק לוועדה לקידום מעמד האישה, ועדת הכנסת החליטה להעביר אותה לוועדה מיוחדת בראשות ח"כ שמחה רוטמן. זאת משום שבראש הוועדה הרלוונטית עומדת חברת האופוזיציה פנינה תמנו שטה, שהודיעה כי לא תשתף פעולה עם המהלך: "לא אהיה עלה תאנה של הקואליציה"

ועדת הכנסת החליטה היום (ג') להעביר את הצעת החוק לפירוק הרשות לקידום מעמד האישה לוועדה מיוחדת בראשות ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית). זאת בניגוד לעמדת הייעוץ המשפטי של הכנסת.
הצעת החוק של ח"כ לימון סון הר מלך (עוצמה יהודית) התקבלה בשבוע שעבר בקריאה טרומית במליאה ברוב של 56 מול 48 ח"כים. מטבע הדברים היה מתבקש להעביר את ההצעה לוועדה לקידום מעמד האישה, בראשות ח"כ פנינה תמנו שטה (המחנה הממלכתי), אולם בקואליציה סירבו לעשות זאת מחשש שתמנו שטה "תקבור" אותה. על כן, באמצעות ניצול הרוב של הקואליציה בוועדת הכנסת, הוחלט להקים ועדה משותפת לוועדה לקידום מעמד האישה ולוועדת חוקה שבראשה יעמוד רוטמן והיא תהיה זו שתדון בחוק.
תמנו שטה הודיעה כי לא תשתף פעולה עם הוועדה: "לא אהיה עלה תאנה של הקואליציה כדי לפגוע ולרמוס את מעמדן וזכויותיהן של נשים בישראל. לא פלא שכל נשות הקואליציה נעדרות מהדיון הזה. לא נוותר ונילחם". עוד הוסיפה תמנו שטה: "לא אסכים שישתמשו בשם הוועדה לקידום מעמד האישה כדי לנסות ולגרוף לגיטימציה לחוק בזוי והליך בזוי, ולא אתן שיפגעו בזכויות נשים בישראל. אם החוק הזה לא עובר לוועדה בראשותי, אתם מוזמנים להודות שאתם רוצים גם לסגור את הוועדה לקידום מעמד האישה".
קודם לכן הסבירה היועצת המשפטית של ועדת הכנסת, עו"ד ארבל אסטרחן, כי "מבחינה משפטית זו הצעה ששייכת באופן מובהק לוועדה לקידום מעמד האישה. זוהי ועדה שלא עוברת אליה הרבה חקיקה. הצעת החוק מבטלת את החוק לרשות הקידום למעמד האישה שנחקק בוועדה לקידום מעמד האישה".
ח"כ תמנו שטה דרשה שגם היועצת המשפטית לכנסת, עו"ד שגית אפיק, תגיע לדיון לתת חוות דעת. אחרי זמן קצר אפיק הגיעה ואמרה גם היא שהוועדה הנכונה לדון בחוק היא הוועדה לקידום מעמד האישה.
הצעת החוק שהגישה סון הר מלך קובעת בין היתר כי תפורק הרשות לקידום מעמד האישה, ותוקם מחדש בתוך המשרד לקידום מעמד האישה. כמו כן מוצע שתוקם ועדה מייעצת שתייעץ לשרה בענייני מדיניות ובענייני משרדה, ואף תפקח על פעילותה של הרשות. משמע, הרשות לא תהיה עצמאית.
בראש הוועדה יעמוד נציג מטעם השרה מבין עובדי משרד, ושאר נציגיה יהיו נציגים של שרי העבודה, המשפטים והביטחון הלאומי וכן 11 נציגי ציבור ש"עסקו בפעילות ציבורית תומכת ומקדמת נשים ובאופן שישקף ככל הניתן את כלל החברה הישראלית". בהצעת החוק נקבע עוד שתהיה חובה לערוך ניתוח לפערים בין גברים לנשים בתקציב המדינה ובתקציבן של הרשויות המקומיות.
עו״ד עינת פישר לאלו, מנכ"לית שדולת הנשים, מסרה בתגובה: "מה שאנחנו רואות היום הוא צעד נוסף בניסיון המסוכן והמפחיד של הקואליציה לפרק את הגוף הממשלתי היחיד שמוסמך בחוק לקדם שוויון וזכויות נשים, ופועל באופן מקצועי ועצמאי למטרה זו כבר 25 שנה. ההחלטה להוציא את החוק הזה מסמכותה של הוועדה היחידה בכנסת שמתמחה כבר עשורים בזכויות נשים ועובדת באופן אינטנסיבי מול הרשות הממשלתית, ולהעביר אותה לוועדה בראשות ח"כ רוטמן, שהביע זלזול עמוק בעבר אל מול החששות שלנו מפגיעה בנשים וזכויותיהן - היא החלטה שערורייתית, המנוגדת לכל היגיון חוקי או פרלמנטרי, ומהווה עוד אמירה ברורה של הקואליציה נגד מקומן של נשים ושל זכויות נשים בקואליציה".
השרה לקידום מעמד האישה מאי גולן, שתמכה בחוק, אמרה בשבוע שעבר במליאת הכנסת על הצעת החוק: "למען הסר ספק, הרשות פועלת על פי מדיניות השר, ומי שיש לו בעיה עם זה יכול בהחלט להישאר עם אף עקום".