סגור
נגיד בנק ישראל אמיר ירון יתרות מט"ח
נגיד בנק ישראל אמיר ירון על רקע מט"ח (צילום: שאטרסטוק, דוברות בנק ישראל)

בנק אוף אמריקה: "המשך הפיחות בשקל עלול להביא להתערבות בנק ישראל"

כך עולה מסקירה של הבנק על כלכלת ישראל ברקע ההפיכה המשטרית. לדברי הכלכלנים, "תסיסה פוליטית אינה פוגעת בדרך כלל בנכסים הפיננסיים של ישראל או בביצועים הכלכליים שלה, אלא שהפעם המצב שונה"

"היחלשות נוספת של השקל עלולה להביא להתערבות בנק ישראל בשוק המט"ח. אי הוודאות הפוליטית והמחלוקת הציבורית סביב הכיוון אליו צועדת המדינה מעוררות דאגה בקרב הישראלים" - כך כותבים כלכלני בנק אוף אמריקה, הבנק השני בגודלו בארה"ב, בסקירה מיוחדת על כלכלת ישראל ועל השקל, ברקע ההפיכה המשטרית שמקדמת הממשלה.
לדברי הכלכלנים, "תסיסה פוליטית לא משפיעה בדרך כלל על הנכסים הישראליים וגם לא על המדיניות הכלכלית, אבל אנחנו סבורים שהפעם זה שונה. לסנטימנט המקומי יש פוטנציאל לגרום למשקיעים מקומיים להרחיק את התיקים שלהם מנכסים שקליים".
השקל התחיל את היום בירידה מול הדולר, בהמשך לצניחה אתמול, בשיעור של 2%, אך המסחר הפך בהמשך לתנודתי ובהמשך החל להתחזק מול המטבע האמריקאי.
בבנק אוף אמריקה מתריעים כי המתאם רב השנים שהתקיים בין שוק המניות האמריקאי לבין השקל "נשבר", ומזהירים כי אם הסנטימנט הזה יימשך, צפוי פיחות נוסף של השקל שעשוי להיות מלווה בהתערבות של בנק ישראל (מכירת דולרים). כלי המט"ח , מסבירים שם, עשוי לבוא במקום העלאות הריבית שלדבריהם מתחילות למצות את עצמן. לדבריהם, "להעלאות האלו יש בדרך כלל השפעה מועטה על המטבע; הגורם הבסיסי מאחורי הפיחות כעת הוא אובדן אמון".
בבנק אוף אמריקה מבהירים כי בנק ישראל אינו צפוי לקבוע תקרה לדולר אלא להפחית את התנודתיות. עוד מציינים שם כי הגורם הראשון ללחצים המבניים על השקל הוא "חוסר הוודאות הפוליטית", אבל זה לא הכל: גם פער הריביות לטובת ארה"ב מיטיב עם המטבע האמריקאי. בנוסף, בבנק סבורים כי הן המשקיעים והן הבנקים המקומיים נוקטים עמדה "דובית" על השקל (כלומר סבורים שהוא ייחלש, א"פ).
כלכלני בנק אוף אמריקה גם צופים כי ריבית בנק ישראל תהיה גבוהה יותר מהתחזית: "האינפלציה בינואר הפתיעה ועלתה ל-5.4%. הפיחות בשקל בשבועות האחרונים, בשיעור של 6.8%, מכביד על מחירי המוצרים הסחירים. כמו כן, ההוצאה התקציבית אמורה לגדול ביוני עם אישור תקציב המדינה חדש. לכן, אנו רואים עוד העלאת ריבית אחת באפריל של 0.25% ואת המחזור הנוכחי של הצמצום המוניטרי מסתיים ב-4.5%, כאשר תיתכן הפחתת ריבית אחת ברבעון הרביעי של 2023 כדי להביא את הריבית בסוף השנה ל-4.25% (לעומת תחזית בנק ישראל של 4%)".
בבנק אוף אמריקה מעדכנים גם את תחזית האינפלציה ל-2023 ל-3.4% בסוף השנה, לעומת 3.2% בתחזית הקודמת.