סגור

דעה
הממשלה ממשיכה להפקיר את הרכוש היהודי בפולין

אסור שהממשלה תאשר את הסכם חידוש מסעות הנוער מישראל לפולין. פולין לא תומכת בישראל כראוי בפורומים בינלאומיים והסדרת היחסים הדיפלומטיים המלאים עימה לא שווה את המחיר ההיסטורי שישראל נדרשת לשלם תמורתם - בתוכם הפקרת הרכוש היהודי שהושאר מאחור בפולין בזמן השואה

שר החוץ אלי כהן חתם לאחרונה על הסכם עם ממשלת פולין על חידוש מסעות הנוער מישראל לפולין. בעת כתיבת שורות אלו ההסכם עדיין לא פתוח לעיון הציבור עד שיאושר בממשלה, אך לגורמים שעיינו בו ושוחחו איתנו ביקורת חריפה עליו. ההסכם נותן הכשר נוסף לפוליטיקה ההיסטורית הלאומנית של ממשלת חוק וצדק בוורשה, לפיה הפולנים נרדפו וסבלו בשנות הכיבוש הנאצי לא פחות מהיהודים ואף מתעלם כליל מהסגרות ורציחות יהודים על ידי הפולנים בתקופת השואה. בכך גורם ההסכם לנזק ארוך טווח לזיכרון השואה. ברמה הפרקטית הוא מאפשר הצבת "משגיח" פולני לכל קבוצת נוער ישראלית בכל אתר שתבקר בו, תוך העברת סמכויות הבטחה לידי גורמים פולניים, בניגוד לנוהג שהיה קיים בעבר.
אסור שהממשלה – קל וחומר הכנסת – יאשרו את ההסכם. הסדרת היחסים הדיפלומטיים המלאים עם פולין לא שווה את המחיר ההיסטורי שישראל נדרשת לשלם תמורתם. מי שיבחן את עמדות פולין בפורומים בינלאומיים יגלה כי בשנים האחרונות ברוב המקרים פולין לא תמכה בישראל ואף הצטרפה להצבעות גינוי נגדנו.
בהתקרב יום השואה, ההסכם המוצע הוא לא פחות מיריקה בפניה של יהדות פולין בארץ ובעולם, כולל השורדים ויורשיהם. נראה כי שר החוץ כהן רוצה להציג השג מדיני ויהי מה, לפני שהוא מפנה את מקומו בדצמבר הקרוב לח״כ ישראל כץ ברוטציה שנקבעה ביניהם מראש.
לדיונים עם ממשלת פולין יש עוד היבט חשוב: ישראל מחמיצה בהם, שוב, את הדרישה להסדר הוגן של הרכוש היהודי הגזול שנותר בפולין אחרי מלחמת העולם השנייה והועבר ללא תמורה לידיים פולניות. ההחמצה הקודמת התרחשה בשנת 2021 כששר החוץ דאז יאיר לפיד התנגד בתוקף לחקיקה פולנית שמנעה בפועל מניצולי ושורדי השואה מקרב יהודי פולין להגיש תביעות להשבת רכושם (שהולאם על ידי הממשל הקומוניסטי אחרי מלחמת העולם השנייה). אף שהקפיא את היחסים הדיפלומטיים עם פולין, השר לפיד לא השיג דבר מעבר לדחייה זמנית ביישומה של החקיקה המפלה. כעת מחמיץ גם שר החוץ אלי כהן את הזדמנות, אולי האחרונה, להגיע להסכם בנושא טעון זה, שמשקלו רב והוא ימשיך להטיל צל כבד על היחסים בין שתי המדינות.
רכוש היהודיים בפולין היווה ב-1938 רבע מכלל הרכוש היהודי באירופה ונאמד אז בשלושה מיליארד דולר. כיום שווי הרכוש מוערך ב-62 מיליארד דולר עד 208 מיליארד דולר, תלוי באופן החישוב הריאלי; הושבו ממנו ליורשיו לכל היותר 3% . את החישובים עשה הכלכלן אמריקאי סידני זבלודוף, שהועסק בזמנו במשרד האוצר האמריקאי, בבית הלבן וב-CIA.
זאת ועוד, פולין תובעת כיום מגרמניה 1.4 טריליון דולר על נזקי הכיבוש הנאצי במלחמת העולם השנייה וכוללת בהם גם את שווי הרכוש היהודי שנהרס או נשדד על ידי הנאצים. באם פולין תקבל פיצויים אלה ובאם לאו, התביעה הפולנית יצרה בסיס כמותי-כספי לדיון על חלקה של יהדות פולין בה, דבר שלא נעשה עד היום. יש לכך חשיבות מיוחדת בזמן שראש ממשלת פולין מתיאוש מורבייצקי הכריז ב-2021 כי ממשלתו בשום מקרה לא תשלם ליהודים זלוטי, יורו או דולר אחד.
הפקרת המאמץ להשבת רכוש יהודי פולין שורדי שואה ויורשיהם עומדת בניגוד בולט לדו"ח הביקורת החריף של מבקר המדינה שפורסם במרץ 2022 על טיפולה הכושל של הממשלה בנושא. הוועדה לביקורת המדינה בכנסת דנה לאחרונה בדו"ח ביקורת זה ועוקבת אחר ביצוע המלצותיו. מתבקש לכן שהממשלה תקים מחדש את ועדת השרים להשבת רכוש יהודי שהייתה קימת בעבר ושזו תפקח על המו"מ עם פולין בכלל הסוגיות המתמשכות השנויות במחלוקות.
ד"ר אהרון מור הוא חוקר השבת רכוש יהודי ומייסד קבוצת העבודה להשבת רכוש יהודי. שימש יועץ בכיר להשבת רכוש יהודי במשרד ראש הממשלה, מנהל אגף בכיר להשבת רכוש יהודי במשרד לאזרחים ותיקים (שוויון חברתי) וחבר המועצה המייעצת של המכון למורשת השואה בפראג
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.