משרד התקשורת צפוי לדון במהלך השנה הקרובה בהפרדה המבנית בבזק. בתוכנית העבודה של המשרד ל-2025 מופיע הסעיף לפיו עד סוף דצמבר תפורסם החלטה בנושא ההפרדה המבנית. טרם ברור אם במשרד אכן יקבלו החלטה השנה בסוגיה.
ההפרדה המבנית בבזק נועדה לעודד את התחרות בשוק. בזק הייתה בעבר חברה ממשלתית וכיום היא חברה פרטית, כשבהדרגה נכנסו לשוק התקשורת מתחרות חדשות. החשש הוא שכוחה של בזק, שהייתה בעבר מונופול ממשלתי, לא יאפשר לשחקניות חדשות להתחרות בה. כיום תחת קבוצת בזק יש שלוש חברות: בזק קווי, פלאפון ו-yes וחברת בזק בינלאומי. ייתכן גם שיהיה מיזוג חלקי בלבד, למשל של בזק קווי ו-yes, כשפלאפון ובזק בינלאומי יישארו חברות נפרדות.
במשך שנים שואפים בקבוצת בזק, תחת היו"ר תומר ראב"ד, לבטל את ההפרדה המבנית שתאפשר לחברה להציע ללקוחות חבילות משולבות של טלוויזיה ואינטרנט, וגם לחסוך בעלויות שונות על ידי מיזוג פעילויות מסוימות. במשרד התקשורת בחנו בעבר את הסוגייה, כשנטען שטרם בשלה העת לאשר את המהלך.
צוות של משרד התקשורת שעסק בנושא פרסם את מסקנותיו ב-2020. "הצוות והמשקיפים מצאו כי לא בשלה העת לביטול מוחלט של ההפרדה המבנית בקבוצת בזק, שכן לקבוצת בזק כוח שוק משמעותי ודומיננטיות בשוק התקשורת, וכי ביטול ההפרדה המבנית כעת עלול להביא להגדלת כוחה של קבוצת בזק ולפגיעה במתחרותיה. ההפרדה המבנית במתכונתה בישראל נועדה לצמצם את היכולת של בזק מפ"א למנף את כוח השוק שלה משירותי התשתית הנייחת, שנובע בין היתר מהמידע על לקוחות בכלל ועל לקוחות סיטונאיים בפרט, לחיזוק האחיזה שלה בתתי-השווקים בהם פועלות חברות הבנות, ובהם כוחה של קבוצת בזק קטן יותר", נכתב.
עוד נכתב כי "לטווח ארוך, התלות של המתחרות בקבוצת בזק לא תיעלם, אלא לכל היותר תצטמצם. ככל שייפרשו תשתיות נייחות עצמאיות (בעיקר באמצעות התשתית הפסיבית של בזק מפ"א), יכולת ההשפעה של בזק לעשות שימוש לרעה במעמדה הסיטונאי במטרה להשפיע ולהקשות על התחרות במקטע הקמעונאי – תצטמצם. אך בכל תרחיש שניתן לשרטט, תישמר תלות מסוימת של המתחרות בבזק מפ"א. ככל שתלות כאמור תישמר, ביטול מלא של ההפרדה המבנית וחיבור מלא בין המקטע הסיטונאי למקטע הקמעונאי בקבוצה, תוך מעבר חופשי של נתונים וידע, צפוי להקנות לקבוצת בזק יתרון משמעותי ביחס למתחרות, נוסף על היתרונות המובנים העומדים לרשותה כבר כיום".
השיקול המרכזי בהחלטה הוא היקף התחרות בשוק התקשורת. נכון להיום, בזק היא עדיין חברת התקשורת הגדולה בישראל, ויש לה את תשתית התקשורת הגדולה בישראל. עם זאת, שוק התקשורת עובר שינויים, כמו המעבר לסיבים אופטיים. לכ-90% ממשקי הבית בישראל יש כיום נגישות לסיב אופטי, כשבצד הקמעונאי לבזק יש נתח שוק של 30%. מנגד, תשתית הסיבים של IBC חצתה את רף 2 מיליון משקי הבית, מתוך כשלושה מיליון משקי בית בישראל.