בעקבות השבתת אסדת תמר: חברת החשמל תרכוש סולר ב-600 מיליון שקל
בעקבות השבתת אסדת תמר: חברת החשמל תרכוש סולר ב-600 מיליון שקל
רשות הכוח, שאחראית על ניהול מערכת החשמל בעת מלחמה, הנחתה את חברת החשמל להגדיל את מלאי הדלקים החליפיים הזמינים לטובת שמירה על רציפות תפקודית במשק החשמל
רשות הכוח (החברה לניהול מערכת החשמל כהגדרתה בעת מלחמה) הנחתה את חברת החשמל לרכוש באופן מידי סולר לשימוש תחנות הכוח בישראל בהיקף של כ-600 מיליון שקל. חברת החשמל היא האחראית במשק לרכש דלקים עבור כלל תחנת הכוח, ולאחר השבתת אסדת תמר עם פרוץ המלחמה נאלצה החברה להיערך לחודשי לחימה ארוכים ולהגדיל את מלאי הדלקים החליפיים הזמינים לטובת שמירה על רציפות תפקודית במשק החשמל.
בסמוך לתחילתה של מלחמת "חרבות ברזל" התבקשה החברה על ידי רשות הכוח ומנכ"ל משרד האנרגיה לרכוש כמות נוספת של פחם וסולר ולחכור מיכלי אחסון נוספים לסולר, וכעת, כך לפי דיווח חברת החשמל הבוקר (א׳) לבורסה, רשות הכוח הנחתה את החברה לרכוש כמות נוספת של סולר, בעלות כוללת הנאמדת בכ-600 מיליון שקל בקירוב. לפי הדיווח לבורסה, "נושא מימון רכש הסולר והבעלות על הסולר ידון ויוסדר בין החברה לבין רשות החשמל". זאת, שכן רכש דלקי גיבוי דוגמת סולר ופחם יקר משמעותית משימוש בגז טבעי, אך אסדת תמר, הספקית העיקרית של חברת חשמל, מושבתת בשל המלחמה.
בשבועות האחרונים התגלעו מחלוקות במשק האנרגיה בין מנכ"ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר, לבין הרגולטורים - רשות החשמל וחברת נגה. בין הגופים ישנם ויכוחים מקצועיים באשר להיקף הסולר הנדרש לשעת חירום וכך גם לגבי מקורות המימון להוצאות המלחמה, בהן חברת החשמל לא מעוניינת לשאת. לדברי מקורות בענף, רשות הכוח העבירה הנחיה מפורשת לחברת החשמל בנושא רכש הדלקים ברקע מחלוקות בין הצדדים שעדיין נמשכות.
בשל ההשלכות הסביבתיות והבריאותיות של השימוש בסולר, מוטל עליו מס בלו מוגדל שנועד לצמצם את השימוש בו. אותו מס הופך את השימוש בסולר ליקר משמעותית משימוש בגז להפקת חשמל. כדי להימנע מייקור תעריף החשמל בשל הצורך להגדיל את מלאי החירום של הסולר המזהם העומד לרשות חברת החשמל, הוחלט בשבוע שעבר במשרד האוצר להפחית את מס הבלו על רכישת סולר לייצר חשמל כמעט עד כדי אפס.
דירקטוריון חברת החשמל אישר עם תחילת המערכה לבצע שימוש בכמיליארד שקל מכרית הביטחון של החברה בכדי לממן רכש דלקים וציוד לשעת חירום. בשבוע שעבר חברת החשמל השלימה את השלב המוסדי במסגרת הרחבת 2 סדרות אג"ח צמודות מדד. במסגרת ההנפקה נרשמו ביקושים בהיקף של כ- 5.1 מיליארד ש״ח, וגוייסו בסך הכל שלושה מיליארד שקל.
לפי רשות החשמל, מכירת תחנת הכוח אשכול עתידה לממן את הפסדי משק האנרגיה בשעת המלחמה, אך בין מנכ״ל חברת החשמל מאיר שפיגלר והרגולטורים של חברת החשמל, מתקיים בשבועות האחרונים ויכוח באשר לשאלה כיצד ימומנו עלויות המלחמה המושתות כעת על חברת החשמל. שפיגלר טען לפני כשבועיים בדיון בוועדת הכלכלה בכנסת שברשות החשמל ובמשרד האוצר מסרבים לדרישות הרכש הדחופות של החברה, ואילו ראש רשות החשמל, אמיר שביט, טוען כי בחברת החשמל מבקשים להגדיל מלאים שלא בהכרח ישמשו את המשק בעת המערכה הנוכחית, אלא נדרשים לשנים הבאות.