סגור
אבי אנקורי יו"ר ועד כבאי ישראל
אבי אנקורי יו"ר ועד כבאי ישראל (צילום: יאיר שגיא)

יו"ר ארגון הכבאים, שהורשע בעבירות משמעת רבות, לא יפוטר אך שכרו ייפגע

למרות הרשעת אבי אנקורי בעבירות, ובהן השתלחות בנציב הכבאות לשעבר ואי קיום הוראות שיטתי ולאורך זמן, בית הדין למשמעת דחה בגזר דינו את דרישת המדינה לפטרו ולפסול אותו משירות המדינה, והסתפק בנזיפה, הפקעת משכורת והורדה בדרגות השכר. המדינה: "בוחנים הגשת ערעור"

יו"ר ארגון הכבאים אבי אנקורי לא יפוטר משירות המדינה חרף הרשעתו בעבירות משמעת רבות, והעונש שייגזר עליו הוא נזיפה חמורה, הפקעת משכורת אחת והורדה בשתי דרגות שכר למשך שלוש שנים. כך קבע בגזר דין מפתיע בית הדין למשמעת של עובדי המדינה בחיפה. בכך דחה בית הדין את דרישת הנציבות שדרשה לפטרו לאלתר ולהוציאו משירות המדינה. ההחלטה ניתנה בדעת רוב של שניים נגד אחד, כאשר אב בית הדין למשמעת סבר בדעת מיעוט שיש לפטר את אנקורי לאלתר ולפסול אותו משירות המדינה לכמה שנים.
אנקורי, שמלבד היותו יו"ר הארגון שימש כמפקד צוות בתחנת הכבאות בחיפה, הורשע בחודשים האחרונים בשבעה אישומים שונים במסגרת כמה תובענות משמעתיות שהגישה נגדו הנציבות. זאת אחרי שנים ארוכות של מאבק שניהלו נגדו רשות הכבאות וההצלה ונציב הכבאות לשעבר רב טפסר דדי שמחי, כמו גם נציבות שרות המדינה.
בתובענה אחת הורשע אנקורי בהפרעה לנציב הכבאות במילוי תפקידו ובהשתלחויות בו בכמה אירועים שונים. כך למשל בפגישה של הנציב עם מפקדים וכבאים בתחנת כיבוי ברמת גן, אנקורי שיבש את הפגישה וצעק לעברו: "תפסיק לשקר את העובדים, תהיה אמיתי, לא שקרן וטיפש".
בתובענה נוספת הורשע אנקורי בהפרת נהלים ואי קיום הוראות באופן שיטתי ולאורך זמן. בין השאר, אנקורי הורשע בכך שלא דיווח באמצעות כרטיס הנוכחות שלו על נוכחות בעבודה כנדרש וכי בהזדמנויות שונות החתים את כרטיסו בתחנה אחרת הסמוכה למקום מגוריו, בניגוד לנהלים, שבהזדמנויות רבות סירב לקבל את מרות מפקדיו ולציית להוראותיהם ולהנחיות רשות הכבאות וגם בכך שלא התייצב בשתי הזדמנויות שונות לחקירות המשמעת אליהן זומן.
בהרשעה האחרונה שלו בתחילת אוקטובר קבע בית הדין כי: "הנאשם, כדרכו, התעלם מהעובדה שבנוסף לתפקידו כיו"ר ארגון העובדים הוא עובד מן השורה כשאר עובדי רשות הכבאות. הנאשם לא היה רשאי להיתלות בענייני הארגון כל אימת שנדרש לקיים חובותיו כעובד מדינה ומפקד צוות בתחנת הכבאות. האם קיים בשירות המדינה יו"ר ארגון עובדים שמתנהל באופן דומה לנאשם, שקנה לעצמו חירות מוחלטת להתעלם מהוראות הממונים באשר לסדרי עבודתו? נדמה שהתשובה לכך שלילית בהחלט".
במסגרת הטיעונים לעונש, המדינה ביקשה לפטר את אנקורי לאלתר, לתת לו נזיפה חמורה, לפסול לצמיתות אפשרות שיעבוד ברשות הכבאות ולפסול אותו מלעבוד בשירות המדינה במשך עשר שנים. "מעמדו כיו"ר הארגון אינו מעמיד אותו מעל החוק, והנאשם אינו רשאי לעשות דין לעצמו בשם המאבק של ארגון העובדים", היא טענה בבית המשפט.
אנקורי מנגד, באמצעות עורכת הדין אילה הוניגמן, טען כי "עמדת המדינה שערורייתית", מאחר והרקע לדברים הוא מתח אדיר בין הפיקוד הבכיר בכבאות לבין ארגון העובדים, וכי "שמחי נלחם נגדי מלחמה אישית". לטענתו, כל המעשים שבהם הוא הורשע "קשורים בטבורם לתפקידו כיו"ר הארגון", כאשר לא עשה דבר לטובתו האישית ולא הפיק כל טובת הנאה אישית ממעשיו.
עו"ד הוניגמן טענה בבית הדין כי לו אנקורי היה מציית להוראות שניתנו לו, "המשמעות הייתה ריסוק ארגון העובדים. משמעות פיטורי הנאשם מעבודתו ופסילתו לשירות, היא ריסוק ארגון העובדים הואיל והנאשם מהווה סמל. רשות הכבאות אינה ארגון צבאי הגם שתפקידיה מבצעיים, וחשוב שבגופים מסוג זה יהיה ארגון עובדים חזק מאוד, כי האפשרות לפגוע בעובדים בשם המבצעיות היא מאוד גדולה". עוד הדגישה כי אנקורי לא הורשע בדיווחים כוזבים אלא באי החתמת כרטיס וכי הוא לא התייצב לחקירות אליהן זומן לאחר שקיבל הוראה מיו"ר ההסתדרות.
בגזר הדין היה אב בית הדין למשמעת עו"ד אורי כהן בדעת מיעוט, כשקבע שאין מנוס מפיטוריו של אנקורי ומפסילתו לעבודה בשירות המדינה וברשות הכבאות (לתקופה יותר קצרה מזו שדרשה המדינה), נוכח התנהגותו ש"חרגה באופן קיצוני ביותר מסטנדרט התנהגות רגיל של עובד סביר בשירות המדינה".
הוא קבע כי התנהגותו של אנקורי כלפי שמחי היתה "דורסנית, משפילה ופוגענית, ונעשתה בפרהסיה בפני עובדים ברשות הכבאות". עוד פסק שאנקורי "הפר משמעת באופן סדרתי, והגם שהוזהר על ידי הממונים עליו, המשיך בשלו ונהג באופן משולח רסן". לדבריו היתה זו "התנהגות פסולה, אם לא מופקרת, המאופיינת על ידי הפרות משמעת חוזרות ונשנות. הנאשם קעקע בהתנהגותו ערכים וסדרי מינהל בסיסיים בשירות הציבורי. דומה היה שלעתים התייחס לרשות הכבאות כאל אחוזתו הפרטית. דומני שקשה למצוא אח ורע להתנהגות כזאת בקרב מי מיושבי ראש של ארגוני העובדים בשירות המדינה".
אולם, שני המותבים האחרים בתיק (המשמשים למעשה כשופטים בבית הדין למשמעת) עו"ד אלון סבן וסלבה ורטקין סברו אחרת, וקבעו שאין לפטר את אנקורי לאלתר. הם קבעו בין השאר כי לקחו בחשבון את עמידתה האיתנה של ההסתדרות לצדו של אנקורי. "אנו מתנגדים לאמצעי ענישה הכוללים פיטורים ופסילה", קבעו בדעת רוב בגזר הדין. הם קבעו כי התנהלותו של אנקורי הייתה "שערורייתית, אשר נבעה משכרון כוח בשל תפקידו כיו"ר הארגון", אולם החליטו לתת משקל רב יותר ליחסי העבודה העכורים בין אנקורי לנציב לשעבר שמחי, "מה שלא תרם בלשון המעטה ליחסי עבודה תקינים, ולראייה לכך, לאחר שהתחלף הנציב (כיום נציב הכבאות הוא רב טפסר אייל כספי – ע.ק) קיים 'שקט תעשייתי' בין הנאשם להנהלת רשות הכבאות". בנוסף קבעו כי מעשיו של אנקורי, הגם שלא היו תקינים, "נבעו מדאגה לרווחתם של העובדים הרבים אותם הוא מייצג נאמנה כיו"ר הארגון ולא נבעו מעשייה לביתו", ואף ציינו שהפגין נחישות ותעוזה בבואו לייצג את עובדי הכבאות, "מול הנהלה קשוחה וכוחנית, ונראה כי המחלוקות הפכו לאישיות כנגד הנאשם".
כאמור, בעקבות דעת רוב זו, בגזר הדין נקבע שאנקורי לא יפוטר ולא יפסל משירות. עם זאת, ולאור האמירות החריפות בדעת המיעוט, ושנים של "דם רע", אפשר להניח שהמדינה תערער על גזר הדין. ואמנם, מהנציבות נמסר בתגובה לגזר הדין כי: "באגף המשמעת של נציבות שירות המדינה לומדים את גזר הדין ובוחנים הגשת ערעור".