סגור
ראש הממשלה בנימין נתניהו לבד ב מליאה 1.5.23
ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: EPA/ABIR SULTAN)

הבחירות לוועדה למינוי שופטים הוכיחו: נתניהו איבד שליטה

התרגיל שניסה ראש הממשלה לסדר ברגע האחרון - דחיית ההצבעה לבחירת נציגי הכנסת לוועדה בחודש אחד - נכשל אחרי שח"כ גוטליב לא הסירה את מועמדותה, ומספר חברי קואליציה "ערקו" ותמכו בח"כ אלהרר

תוצאות הבחירות אתמול של נציגי הכנסת לוועדה לבחירת שופטים – שאישרו את בחירתה של ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) מהאופוזיציה לוועדה ודחו את מועמדותה של ח"כ טלי גוטליב (ליכוד) משקפות את אובדן השליטה של רה"מ בנימין נתניהו על הליכוד והקואליציה. יוצא איפוא שנתניהו גם אכל דגים סרוחים וגם גורש מהעיר. נתניהו כבר לא "קוסם", אלא פוליטיקאי כושל, שלא הצליח לכפות את רצונו למנוע בחירה של נציג כלשהו לוועדה.
באלהרר תמכו 58 ח"כים מול 56 שהתנגדו. מאחר ששני ח"כים מהאופוזיציה נמצאים בחו"ל, משמעות הדבר שלפחות ארבעה ח"כים מהקואליציה הצביעו בעדה. בגוטליב תמכו 15 ח"כים מול 59 מתנגדים. כלומר, לא כל הקואליציה, שמונה 64 ח"כים (מתוכם רק 61 נכחו בהצבעה), הצביעו נגדה, כפי שביקש נתניהו.
את המחיר לאובדן השליטה משלם המשק: הדולר זינק והבורסה עברה לירידות שערים כשהתפרסם המשבר סביב בחירת הנציגים לוועדה לבחירת שופטים. המגמה הזאת השתנתה, כשלאורך היום התרבו ההערכות כי סיכוייה של אלהרר להתמנות לוועדה לא קטנים – הערכות שהתממשו.
נתניהו אמנם לא פילל לתוצאה הזו, אבל הוא אשם בה. ההתנהלות הכושלת הזו מאפיינת אותו מתחילת הקדנציה. נתניהו כבר לא מצליח להוביל מהלכים שלטוניים ולהצליח בהם.
אין זו הפעם הראשונה שבה נתניהו דוחה את ההכרעות לרקע האחרון, עושה פליק פלאק, סלטות באוויר, ולבסוף מתרסק. בינואר 2023 נתן גיבוי מלא למסע ההרס של שר המשפטים יריב לוין כלפי מערכת המשפט. אבל במרץ, אחרי שהודיע על פיטוריו של שר הביטחון יואב גלנט, שדיבר על נזקי הרפורמה לצה"ל, ולאחר שהציבור יצא לרחובות – התקפל נתניהו והשעה את צעדי ההפיכה המשטרית.
אתמול ראינו את אותו דפוס התנהגות: בחודשים האחרונים הוא שתק בנוגע לעמדתו סביב איוש הוועדה בנציגת האופוזיציה. מלשכתו אמנם הדליפו שהוא צפוי לתמוך באלהרר (כדי לזכות בהזמנה מהנשיא ג'ו ביידן במיוחד לאחר שהנשיא יצחק הרצוג יבקר אצלו בחודש הבא, ומחשש לפגיעה בדירוג האשראי של ישראל).
אבל נתניהו כמו נתניהו פועל רק בדקה ה־90. רק אתמול בבוקר הוא נזכר לכנס את ראשי מפלגות הקואליציה ולבקש את תמיכתם בנציג מהקואליציה (יצחק קרויזר, איש עוצמה יהודית, בהתאם להסכם הקואליציוני) וח"כ אלהרר מהאופוזיציה. יו"ר הציונות הדתית שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ויו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר זרמו איתו, אף שצידדו בבחירת שני נציגי קואליציה.
נראה שנתניהו מצליח לשלוט במפלגות הקואליציה יותר מבחברי הכנסת של הליכוד. ח"כ גוטליב שאותה קידם בפריימריז במפלגתו התגלתה כעקב אכילס שלו. היא סירבה להסיר את מועמדותה לוועדה, כשיתר 8 מועמדי הקואליציה ויתרו. גוטליב נותרה בשלה גם לאחר פגישה קשה עם רה"מ שלאחריה טענה כי נתניהו, השר דודי אמסלם ויו"ר ש"ס אריה דרעי צעקו עליה. בלית ברירה החליטו בקואליציה להצביע נגד גוטליב ואלהרר ביחד, כדי לדחות את הבחירה ב־30 יום. למרות זאת, אלהרר נבחרה וגוטליב לא.
לפיד וגנץ זועמים על נתניהו. הם אמנם לא האמינו לו במהלך הדרך, אבל הוא משך אותם באף בשיחות בבית הנשיא. אמש הם כבר הודיעו שיש עתיד והמחנה הממלכתי מקפיאים את המשך השיחות בבית הנשיא עד להקמתה של הוועדה לבחירת שופטים. כלומר לפחות עוד חודש. לפיד הוציא תגובה חריפה במיוחד אמש: "נתניהו פעם היה רמאי וחזק, עכשיו הוא רמאי וחלש. הוועדה לא הוקמה, האיום על הדמוקרטיה לא הוסר. בלי ועדה לבחירת שופטים, לא נגיע לבית הנשיא. אין ועדה – אין שיחות.
בהיעדר נציג של הקואליציה בוועדה לבחירת שופטים, בחודש הקרוב היא לא תתכנס. במהלך התקופה הזאת יראה שר המשפטים לוין אם אפי נוה ייבחר לראשות לשכת עורכי הדין. אם נוה ייבחר ויהיו שני נציגים מטעמו בוועדה, ינסה לוין באמצעות רוב של 5 מבין 9 החברים (3 קואליציה, 2 לשכת עורכי הדין) בוועדה לבטל את שיטת הסניוריטי לבחירת הנשיא הבא של בית המשפט העליון.
אם הנשיא הבא ייבחר בתמיכת הליכוד, יצפו במפלגה לשיתוף פעולה מצידו ומצד שופט נוסף בעליון (כך שיהיו 7 מתוך 9) לבחירת יתר שופטי העליון החדשים בקדנציה הקרובה. ימים יגידו.