סגור
גג עמוד NSO דסקטופ
משרדי NSO במרכז ספיר ערבה
משרדי NSO בערבה (צילום: גטי )

ארה"ב נגד מכירת NSO: "מהווה סיכון ביטחוני רציני למדינה"

בתגובה לדיווחים על מגעים לרכישת NSO, הוציא היום הבית הלבן הודעה לפיה כל גוף שיבקש לרכוש את מפתחת הרוגלות הישראלית עלול לעמוד לבדיקת הממשל האמריקאי בחשד לאיום על ארה"ב. NSO: "עשרות מדינות דמוקרטיות מסתמכות על טכנולוגיות הסייבר שלנו לשמירה על ביטחון הציבור"

כל גוף שיבקש לרכוש את מפתחת הרוגלות הישראלית NSO עלול לעמוד לבדיקה של הממשל האמריקאי בנוגע לאם הרכישה מהווה איום ריגול נגדי לארה"ב – כך אומר ממשל ביידן בתגובה לדיווחים שלפיהם המפיק ההוליוודי רוברט סימודנס ואיל המסטיקים ויליאם ריגלי מנהלים מגעים לרכישת החברה. מוצרי החברה מהווים "סיכון ביטחוני רציני לארה"ב", נמסר.
לפני כחודש חשף "כלכליסט", שסימונדס, שנודע בין השאר כמפיק סרטיו המוקדמים של אדם סנדלר, מונה לדירקטוריון חברת האחזקות הלוקסמבורגית שמחזיקה בכל מניות NSO. הוא מכהן שם לצד מייסד NSO, עומרי לביא, שהוא היו"ר ובעל המניות היחיד בחברה. לפני כשבועיים דווח שסימונדס וריגלי, לשעבר מנכ"ל ויו"ר יצרנית הממתקים ריגלי, בודקים אפשרות לרכוש את השליטה ב-NSO.
כבר עם פרסום זה, גורמים שמכירים את התחום העריכו שהסיכוי שמשרד הביטחון יאשר רכישה שכזו נמוכים. זאת, בין השאר, בגלל הקשרים של סימונדס לסין וחשש להעביר את השליטה ב-NSO לתושב קליפורניה, שם מתמודדת החברה בימים אלו עם שתי תביעות ענק, של ווטסאפ ואפל. זאת, לצד הערכות שסימונס יתקשה לגייס את הסכום הדרוש לעסקה. חרף זאת, גורמים שמכירים את פעילות NSO ואת סימונדס, אמרו ל"כלכליסט" שסימונדס רמז לבעלי עניין שהמהלך שלו זוכה לתמיכת הבית הלבן, ושאם תאושר הרכישה צפוי הממשל להוציא את NSO מהרשימה השחורה של מחלקת הסחר.
ואולם עתה, הודעת המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן מבהירה שממשל ביידן לא תומך, ולו בקריצת עין. "כל חברה אמריקאית צריכה להיות מודעת לכך שעסקה עם ישות זרה ברשימת הישויות לא תביא אוטומטית להסרתה מהרשימה", נמסר מהמועצה לגארדיין.
בנוסף הבהירה המועצה שעסקה כזו יכולה גם להביא לפתיחת חקירה. חקירה שכזו יכולה לבדוק "האם הרכישה מהווה סיכון ריגול נגדי לממשל ארה"ב ומערכות המידע שלה, האם יש נכסים אמריקאיים אחרים שעלולים להיות בסיכון, ובאיזה היקף ישות או ממשלה זרה שומרת שליטה או גישה", נמסר. כן ציינה המועצה שכלים דוגמת פגסוס של NSO מהווים "סיכון ריגול נגדי וביטחוני רציני לאנשים ולמערכות של ארה"ב".
סימונדס לא הגיב לדיווח. מ-NSO נמסר בתגובה לגארדיין: "טכנולוגיות הסייבר של NSO אפשרו לממשלות להציל אינספור חיים באמצעות מניעת פשעים חמורים ומתקפות טרור בכל העולם, כולל חיים של אזרחים אמריקאיים. כיום, עשרות מדינות דמוקרטיות, בעיקר במערב אירופה, מסתמכות על טכנולוגיות הסייבר של NSO כדי לשמור על ביטחון הציבור".