האם מותר לחייב אתכם לעבוד בליל הסדר ומה החוק לגבי חמץ במשרד
האם מותר לחייב אתכם לעבוד בליל הסדר ומה החוק לגבי חמץ במשרד
החל משכר בחג, דרך מתנות ועד עבודה בחול המועד - כלכליסט עושה סדר בזכויות העובדים והמעסיקים בחג הפסח. מדריך
ערב חג הפסח, שיחול מחר (ד') הוא אירוע מיוחד בהרבה בתים בישראל. במידה והמעסיק צריך אתכם דווקא בתקופה הזו - האם מותר לחייב אתכם לעבוד בליל הסדר? במידה ותעבדו האם תקבלו שכר מוגדל ומה בנוגע לעבודה בחול המועד? מהחופשות, דרך השכר ועד לחמץ במקומות העבודה - כלכליסט עושה סדר בזכויות העובדים וחובות המעסיקים בחג בעזרת עו''ד אוהד גלעדי, שותף בנ. פינברג ושות' ומומחה בדיני עבודה.
האם ניתן לחייב אותי לעבוד בערב החג?
ערב החג הראשון והשני השנה חלים בימי רביעי בשבוע – כלומר, לא על ימי סוף השבוע בהם במקומות עבודה רבים אין עבודה ממילא.
בהתאם, מעסיק רשאי לדרוש מעובדיו לעבוד בערב החג.
לפי חוק חופשה שנתית - עובד רשאי לקחת יום חופש בערב חג הפסח כחלק מימי הבחירה המצוינים בתוספת לחוק – ובתנאי שהודיע על כך למעסיקו 30 ימים מראש.
מה אורך יום העבודה בערב החג?
על פי הוראות חוק שעות עבודה ומנוחה, יום העבודה לפני חג יהיה בן שבע שעות עבודה. הוראה זו התייחסה, עת חוקקה, למשק העובד במתכונת של שישה ימי עבודה בשבוע.
עם המעבר למתכונת של חמישה ימי עבודה בשבוע – ישנם מקומות עבודה בהם נקבעו הסדרים שונים בהסכם החל על ההעסקה, בצו הרחבה או על פי הנהוג במקום העבודה, לגבי אורכו של יום העבודה בערב החג. כך למשל, במקום בו חל בו צו ההרחבה לקיצור שבוע העבודה במגזר העסקי לחמישה ימי עבודה בשבוע, יום העבודה בערב החג יהיה בן שבע שעות ולעובד ישולם שכר עבור שמונה שעות, או לחילופין בן שמונה שעות והתשלום יהיה עבור 9 שעות.
האם עבודה בערב החג מזכה בתוספת שכר נוספת?
לא.
מה לגבי החג עצמו? המעסיק מבקש שאעבוד בחג. אני חייב?
שני ימי חג הפסח הם ימים בהם מתקיימת מנוחה במתכונת של המנוחה השבועית - כלומר הם כמו שבת.
לכן, ככלל, העסקת עובד ביום החג אסורה על פי הוראות חוק שעות עבודה ומנוחה, אלא אם קיים היתר לכך.
כמו בהעסקה במנוחה השבועית, בעסקים מסוימים קיימים היתרים כלליים או מיוחדים להעסקה במנוחה השבועית והם חלים גם על עבודה בחג עצמו. ככלל, גם במקום בו יש היתר, עובד רשאי לסרב לעבוד בחג בלבד כי הודיע על הסירוב 3 ימים לכל הפחות קודם ליום בו הוא נתבקש לעבוד.
מה לגבי עובדים לא יהודים שאינם חוגגים את הפסח?
עובד שאינו יהודי זכאי לבחור לקיים מנוחה בימי חג ומועד אחרים על פי מצוות דתו, במקום ימי החג ומועד האמורים.
עובד שאינו יהודי המנצל את זכותו להיעדר בחגים על פי מצוות דתו, יחויב בימי חופשה שנתית בגין היעדרות בימי חג על פי הדת היהודית.
ואם אני כבר עובד בחג. האם אני זכאי לתשלום מעבר לשכר הרגיל שלי?
אותו סט כללים החלים בהעסקה בשבת חלים בהתאמה גם כאן. העסקת עובד במהלך החג תזכה את העובד בתשלום נוסף לפי ההיתר להעסקתו במנוחה השבועית - בדרך כלל 150% מהשכר הרגיל וכן מתן מנוחה חלופית - או לפי ההסכם החל עליו ועל העסקתו.
במקרה שמדובר בעובד המשתכר על בסיס יומי או שעתי שעבד בחג "מתוך כורח", ישולמו לו דמי חג בשיעור של 100% נוספים, בנוסף לגמול בגין העבודה בחג כלומר, בנוסף לתשלום בערך של 150% מהשכר הרגיל).
ומה לגבי חול המועד? האם אהיה זכאי לקבל תוספת שכר בגין עבודה בחול המועד?
לא. החוק אינו מתייחס לעבודה בחול המועד כלל, ועל כן אנו מתייחסים אליהם כימי עבודה רגילים [כל עוד אין הוראה אחרת או נוהג במקום העבודה].
האם המעסיק יכול להוציא עובד לחופשה מרוכזת במהלך חול המועד?
ככלל, כן. מעסיקים רבים נוהגים להוציא את עובדיהם לחופשה מרוכזת בחול המועד. בחלק גדול ממקומות העבודה אף נוהג מקום העבודה להשתתף בחלק מימי החופשה של עובדיו בימים אלו. ככל שהחופשה נמשכת 7 ימים ומעלה, על המעסיק להודיע לעובדים על כך לפחות 14 ימים מראש.
האם המעביד חייב להכשיר לפסח את המטבח וחדר האוכל של מקום העבודה?
אין חובה חוקית לכך. יחד עם זאת, נוכח העובדה כי רבים מעובדי המשק שומרים על כללי כשרות הפסח, נוהגים מעסיקים המפעילים חדר אוכל להכשירו לפסח, ולספק ארוחות כשרות לפסח.
האם יכול עובד לכפות על המעסיק להוציאו לחופשה בחול המועד בטענה שהמטבח לא הוכשר?
לא, עובד אינו יכול לכפות על מעסיקו להוציאו לחופשה. יחד עם זאת, על מעסיק המספק ארוחות לעובדיו למצוא מענה הולם לעובדים אשר שומרים על כשרות לפסח.
האם ישנם שינויי הנחיות מפאת חוק החמץ שרוצים להעביר?
כרגע, לא. במידה שאכן הצעת החוק המכונה 'חוק החמץ' תעבור בכנסת בנוסחה העדכני, המדובר בהוראה העוסקת בהכנסת חמץ לבתי חולים בלבד לפי החלטת המנהל בבית החולים. זאת תוך פרסום באתר המרשתת על ההחלטה בעניין. לכן, ובמידה והחוק אכן יעבור בזמן, על עובדי בתי החולים להתעדכן באתרים הרלוונטיים. מנגד, רוב המשק צפוי להיות מושפע מכך לעומת המצב הקיים.
האם חלה חובה על המעסיק להעניק שי לחג?
לא. מתנה לחג אינה זכות המעוגנת בחוק ומקורה בהסכמים החלים על העובדים במקום העבודה או בנוהג המתקיים במקום העבודה. עם זאת, בפסיקה נקבע שאסור להפלות בין עובדים במתנה כלומר, אסור לתת רק לחלק מהעובדים מתנה לחג ולאחרים לא.
מה לגבי העסקת בני נוער?
במקומות עבודה מסוימים ישנה עליה בביקוש לעבודות זמניות בחג הפסח. עבודות זמניות אלה מאופיינות לעיתים בשיעור העסקה גבוה של בני נוער. על מעסיקים המעוניינים להעסיק בני נוער להחזיק אישור רפואי בתוקף של הנער או הנערה העובדים אצלו, וכן צילום של תעודת הזהות שלהם או של הוריהם.
מעבר למגבלות על שעות עבודתם של נוער בישראל, אסור להעסיק נער בערב חג וביום שישי מעבר ל-7 שעות.