דיוני הוועדה המוניטרית: אחד החברים תמך בהעלאת ריבית אגרסיבית של 0.75%
דיוני הוועדה המוניטרית: אחד החברים תמך בהעלאת ריבית אגרסיבית של 0.75%
זאת לעומת חמשת החברים אחרים בוועדה שסברו כי נכון להעלות את הריבית ב-0.5% - כפי שאכן קרה; העמדה הניצית מתבססת על כך שהיחלשות השקל מייקרת את המוצרים המיובאים, ועשויה לתרום לאינפלציה
דיוני הוועדה המוניטרית סביב העלאת הריבית שבוצעה בתחילת החודש חושפים כי חמישה מתוך ששת חברי הוועדה סברו כי נכון להעלות את הריבית ב-0.5%, כפי שאכן קרה. חבר הוועדה השישי סבר כי יש להעלות את הריבית באופן אגרסיבי לרמה של 0.75%. לפי סיכום הדיון, לא היה שום חבר שסבר כי יש להעלות את הריבית ב-0.25%, זאת בניגוד למספר חזאים שהעריכו כי ההעלאה תהיה מתונה יותר.
עמדת חבר הוועדה השישי מתבססת על כך שהאינפלציה מתפשטת למוצרים המיובאים, וכי התמתנותה ניכרת דווקא בסעיפים המקומיים. הוא נימק את הצורך בהעלאה חדה בעובדה שהשקל נחלש וחל בו פיחות, דבר שמייקר את המוצרים המיובאים, ועשוי לתרום לאינפלציה.
באופן דומה בראשית החודש פורסמו הדברים הבאים ב"כלכליסט" בשם כלכלן בכיר: "בנק ישראל הולך על העלאה של 0.5% כאשר צריכים ללכת על 0.75%. לא מובן לי למה להאט עכשיו. אינפלציית הלא סחירים ממשיכה לעלות, שוק העבודה עדיין הדוק, ולא נראה שיש פגיעה בצריכה הפרטית. זו היתה טעות להנחות את השוק לכיוון 3.5%. בכל מקרה יצטרכו להגיע לפחות ל־4%".
בזמן שבקרב אנשי המקצוע ישנה תמימות דעים בצורך להעלות את הריבית, והוויכוח הוא אם ללכת על העלאה אגרסיבית (0.5%) או על העלאה אגרסיבית מאוד (0.75%), הרי שגורמים רבים בסביבה העסקית, הפוליטית והאזרחית מותחים ביקורת על ההעלאות. עם זאת, היום (ב') נרשם שיא חדש בעימות בין בנק ישראל לפוליטיקאים, כשח"כ שלום דנינו מהליכוד הציע ואמר: "צריך לחשוב להוציא את העניין הזה של הריבית מהידיים של הנגיד בלבד. צריך לחזור לזה שתהיה התייעצות". דבריו של דנינו חריגים לעומת שאר המבקרים שכן הוא קורא באופן מפורש לשקול מחדש את הסמכויות שניתנו לבנק ישראל.
נגיד הבנק, פרופ' אמיר ירון, החל להקדיש בנאומיו האחרונים חלקים נרחבים להסבר מפורט של הנזקים שיהיו לכלכלה בכלל ולשכבות החלשות בפרט, אם האינפלציה לא תיעצר ותיבלם מיד. ביום חמישי האחרון אמר הנגיד כי אינפלציה מגבירה אי שוויון, וגורמת לעניים להיות עניים יותר. זאת מכיוון שחלק גדול יותר מההכנסה של העניים הולך לצריכה שוטפת ולא לחיסכון, ובנוסף העניים לא יכולים לוותר על חלק מסל הצריכה שלהם, שכן סל הצריכה כולל בעיקר מוצרי יסוד.