סגור
בחירות רשויות מקומיות אוקטובר 2018
בחירות לרשויות המקומיות

בלעדי
עקב דחיית הבחירות: הרשויות המקומיות דורשות להגדיל את תקציב הקמפיינים

הפנייה בנושא הוגשה על ידי הרשויות לשר האוצר ולוועדת הפנים, שהחלה לדון בכך אתמול, לקראת העלאתה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית בשבוע הבא. עו"ד מתן גוטמן:"הבחירות בפועל לא יוכלו להתקיים ללא התאמה של הסדרי המימון שלהן"


ברשויות המקומיות דורשים להגדיל את גובה מימון הבחירות שמשלמת המדינה למתמודדים ולהעניק הקלות בקבלת כספים למימון הקמפיין - זאת, נוכח הימשכות המלחמה בעזה. לשרי האוצר והפנים ולוועדת הפנים הדנה בהצעת החוק לדחיית מועד הבחירות מה-30 באוקטובר 2023 ל-30 בינואר 2024 הוגשה פנייה בעניין. אתמול החלה הוועדה לדון בהצעת החוק לקראת העלאתה להצבעה בקריאה השנייה והשלישית בשבוע הבא. תיאורטית, ניתן להגדיל המימון במסגרת הצעת חוק זו.
עו"ד ד"ר מתן גוטמן כתב: "אנו מצויים כשבועיים מסוף קמפיין הבחירות והמועמדים כבר הוציאו 80-90% מהתקציב. וכעת ישנה הארכה של 3 חודשים נוספים והמשמעות היא הגדלה הכרחית של תקציב הקמפיין. זאת, על מנת למנוע פגיעה קשה בשיוויון בבחירות ובייחוד בסיעות עצמאיות ומשותפות שאינן נהנות מתזרים מזומנים ומתמיכה של מפלגותיהן בכנסת".
גוטמן ציין כי "המועמדים והרשימות התקשרו בחוזים עם נותני שירותים כמו רואי חשבון, מנהלי קמפיין, אנשי מדיה, מנהלי מטות, מגייסי פעילים, חוזי שכירות של המטות, דפוס ועוד על בסיס תקופת הבחירות שהיתה אמורה להסתיים בסוף החודש הנוכחי. כעת, נוכח הארכת הקמפיין בעקבות דחיית מועד הבחירות צפויות הוצאות נוספות ומשמעותיות לכן יש צורך הכרחי בהגדלת תקרת ההוצאות המותרת ב-50%".
בנוסף, הועלתה דרישתה להעניק מקדמות מהמדינה לרשימות ולמתמודדים ללא צורך בערבות מדינה. "בעקבות הערכת תקופת הבחירות יהיה למועמדים קושי משמעותי ביותר לגייס כסף נוסף באמצעות הלוואות מימון ביניים, כי למעשה מקורות מימון הביניים שלהם אזלו", אמר גוטמן. "נוכח מצב החירום שנכפה על המדינה יש לאפשר למועמדים לקבל מקדמות מהמדינה ללא צורך בערבות בנקאית. בהתאם לכך, על משרד הפנים לאפשר תן מקדמות למועמדים ללא צורך בערבות בנקאית".
גוטמן הדגיש כי "כל דחייה בבחירות שלא תייצר התאמה בחוק המימון תביא לפגיעה אנושה בזכות לבחור ולהיבחר, והיא בעלת וטנציאל להביא לאסון כלכלי, שכן הבחירות בפועל לא יוכלו להתקיים ללא התאמה של הסדרי מימון הבחירות". סכום המימון לרשימה או לסיעה ברשות מקומית שזכתה במנדט אחד לפחות הוא סכום המימון הכולל לרשות, כשהוא מחולק במספר חברי המועצה שנבחרו באותה רשות ומוכפל במספר נציגי הסיעה או הרשימה שנבחרו.
אם לא זכתה סיעה או רשימה במנדט אחד, אך זכתה ביותר מ-50% ממספר הקולות הכשרים, היא תהיה זכאית למימון בסך של 60% מסכום המימון למנדט אחד באותה רשות. ברשות מקומית שבה מספר בעלי זכות הבחירה אינו עולה על 2,000, יתווסף לסכום המימון סכום נוסף בשיעור של 20-50%, לפי מספר בעלי זכות הבחירה. בירושלים, למשל, הסכום הממשלתי למנדט עומד על 1.4 מיליון שקלים, בבאר שבע 403 אלף שקלים ובתל אביב 951 אלף שקלים.