קריפטו ככוח פוליטי: השיעור שישראל יכולה ללמוד מטראמפ
קריפטו ככוח פוליטי: השיעור שישראל יכולה ללמוד מטראמפ
בעולם שבו הכלכלה הדיגיטלית מתפתחת בקצב מסחרר, ישראל, המתהדרת בתואר "אומת הסטארט-אפ", מוצאת את עצמה בפיגור מאחורי מהפכת הקריפטו. הבעיה אינה טכנולוגית, אלא פסיכולוגית. הפחד מפני הלא נודע, במיוחד ברגולציה, הפך אותנו לשחקן משנה בזירה הזו, דווקא בתקופה שבה היינו יכולים להוביל. בעוד מדינות כמו ארצות הברית וסינגפור מתקדמות לעבר אימוץ המטבעות הדיגיטליים, ישראל מהססת, ובכך מחמיצה הזדמנות להוביל בעידן חדש של ביזור כלכלי.
הקריפטו אינו רק מטבע דיגיטלי; הוא אידיאולוגיה. הבלוקצ'יין, שמניע את עולם הקריפטו, מביא עימו פרדיגמה חדשה של שקיפות, ביטחון וביזור כוח. בעולם שבו אמון הציבור במוסדות המסורתיים הולך ומתערער, הבלוקצ'יין מציע פתרון: מערכת שבה כל פעולה מתועדת ונגישה לכולם, מבלי להסתמך על גופים מרכזיים. אבל מה שמרתק הוא שהפוטנציאל האמיתי של הטכנולוגיה הזו רחוק מלהיות ממומש. בישראל, החשש ממטבעות קריפטוגרפיים, כביכול בשל עבירות כלכליות והלבנת הון, מונע מאיתנו לחבוק את העתיד.
דווקא טראמפ, דמות שנויה במחלוקת אך גם כזו שמאתגרת מוסכמות, עשוי להיות זה שיפרוץ את הדרך. טראמפ רואה בקריפטו לא רק כלי פיננסי, אלא מנגנון לשינוי כלכלי ופוליטי עמוק. הוא מבין שהבלוקצ'יין יכול להפוך למנוע צמיחה גלובלי ולכלי המבטיח שוויון כלכלי חדש. בתור מי שמסוגל לקרוא את המפה הפוליטית ולתמרן את המערכת הבינלאומית, טראמפ עשוי לקדם סטנדרט עולמי חדש שיבוסס על טכנולוגיה זו, תוך חיזוק עמדת ארצות הברית כמובילה גלובלית.
וזו לא רק הזדמנות, אלא צורך קיומי. השוק הגלובלי עובר שינויים דרמטיים, ומדינות שמאמצות את הקריפטו זוכות ביתרון תחרותי משמעותי. אנחנו עומדים בפני צומת דרכים: האם נמשיך לפחד ולהחמיץ הזדמנויות, או שנחליט להתגבר על החשש ולפעול בעוז? השוק הפיננסי המסורתי, עם כל יתרונותיו, כבר אינו יכול לספק מענה לאתגרים של העולם המודרני. קריפטו מציע אלטרנטיבה – לא רק כמערכת פיננסית, אלא כמודל כלכלי כולל.
הבעיה המרכזית בישראל היא שהרגולציה שלנו פועלת מתוך חשש ולא מתוך חזון. במקום להוביל את התחום, אנחנו מנסים להתגונן מפניו. זה הזמן לשנות כיוון. עלינו לפתח רגולציה חכמה שתאפשר אימוץ בטוח של מטבעות קריפטוגרפיים ותמנף את היכולות של טכנולוגיית הבלוקצ'יין. המדינות שיכולות לשלב בין ביטחון כלכלי לשקיפות, הן אלו שיזכו להוביל את הכלכלה העולמית בעשורים הבאים.
למעשה, בלוקצ'יין הוא לא רק טכנולוגיה; הוא מנגנון חברתי וכלכלי שמאתגר את המבנה הקיים. הוא מספק כלים לביזור אמיתי של כוח ומעמיד את השחקן הקטן על אותה רמה עם המוסדות הגדולים. אך כדי לממש את הפוטנציאל הזה, ישראל חייבת להשתחרר מהתפיסה המיושנת שלה. אנחנו צריכים להבין שטכנולוגיות חדשות כמו קריפטו הן לא האויב – הן השותף העתידי שלנו.
תחת הנהגה נכונה, ישראל יכולה להפוך למובילה עולמית בתחום הקריפטו. אבל כדי שזה יקרה, אנחנו צריכים להתחיל עכשיו. עלינו להראות שאיננו חוששים מהשינויים, אלא מאמצים אותם. אנחנו זקוקים להנהגה עם חזון, שלא רק רואה את האתגרים, אלא מבינה את ההזדמנויות האדירות שטמונות בהם. טראמפ, דווקא הוא, עשוי להוות השראה למהלך כזה. האם נבחר להוביל או להישאר מאחור? התשובה לשאלה הזו תעצב את עתידנו הכלכלי.
רו"ח גידי בר זכאי, לשעבר סגן מנהל רשות המיסים וכיום בעלים של חברת Bittax לאיתור עסקאות על גבי הבלוקצ'יין