בלעדיתביעה חושפת: משרד רה"מ הזמין עבודות שיפוץ שזלגו גם למעון הפרטי בקיסריה
בלעדי
תביעה חושפת: משרד רה"מ הזמין עבודות שיפוץ שזלגו גם למעון הפרטי בקיסריה
חברת שיפוצים תובעת את משרד ראש הממשלה וספקית שלו, בטענה שהספקית, טופ סקיי ליין, לחצה עליה לוותר על 800 אלף שקל שהגיעו לה עבור עבודות שביצעה במשרד ראש הממשלה, ואשר "זלגו" גם למעונו הפרטי בקיסריה
קבלן שנשכר על ידי משרד ראש הממשלה בתקופה כהונתו הקודמת של בנימין נתניהו טוען כי השיפוצים שהחלו בלשכה ברחוב קפלן בירושלים זלגו גם למעון הפרטי של נתניהו בקיסריה. טענה זו מופיעה בתביעה שהגיש הקבלן בנובמבר 2021, אך עד עתה היא נוהלה בדלתיים סגורות ותחת איסור פרסום. בעקבות עתירה של "כלכליסט" באמצעות עו"ד ירון חנין ממשרד ליבליך מוזר גליק התיר בית משפט השלום בראשון לציון לפרסם את התביעה. בעקבות בקשה של משרד ראש הממשלה העיון המלא בתיק נדחה למשך 30 יום, ולא ניתן להציג עד אז מידע מתוך 900 עמודי הנספחים שצורפו לתביעה ולתצהירים שהוגשו.
חברת השיפוצים כ.מ.א.כ יזמות ובניה הגישה את התביעה כחמישה חודשים לאחר שנפתלי בנט נכנס ללשכת ראש הממשלה. היא תובעת כי ישולם לה חוב של כ־1.5 מיליון שקל. הנתבעים הם משרד ראש הממשלה ואחראי הפרויקטים באגף ביטחון וחירום של משרד רה"מ רון שניידר. נתבעת נוספת היא חברת טופ סקיי ליין מערכות הנדסה, שהיא ספק של משרד ראש הממשלה למערכות ביטחון במתקנים קבועים, בין היתר מצלמות אבטחה ומערכות מחשב מתאימות. אבל על פי התביעה היא גם זכתה במכרז לשיפוץ לשכת רה"מ וחדר הקבינט הביטחוני. הפרויקט הזה יצא לדרך בספטמבר 2020, בשיאו של משבר הקורונה והמשבר הפוליטי. באותה עת כיהנה ממשלת החילופין נתניהו־גנץ.
על פי כתב התביעה, בספטמבר 2020 שניידר זימן את בעל חברת השיפוצים לפגישה שבה נכחו נציגי טופ סקיי ליין, אדריכלי התוכנית ומנהלת לשכת רה"מ באותה עת לינור אופיר. הוצגו בה החדרים שנדרש לשפץ בלשכת רה"מ ובהם חדר הקבינט המדיני ביטחוני. אבל על פי התביעה, באופן תמוה לא נחתם הסכם עבודה מפורט ולא נערך מסמך הזמנת עבודה או כתב כמויות. הטענה היא שהוסבר לאנשי השיפוצים שבגלל קוצר הזמן והסודיות, העבודות יבוצעו על פי סקיצות שיוצגו תוך כדי עבודה.
על פי כתב התביעה, מרבית הדרישות, ההוראות והצילומים מהשטח הועברו לחברה על ידי שניידר באמצעות אפליקציה שלא משאירה עקבות ותיעוד של המידע שהועבר. בכתב התביעה נטען כי הפרויקט הזה נמשך כחמישה חודשים, ותוך כדי עבודות הורחב וזלג בהוראת שניידר מהלשכה לחדר הקבינט, לקומה נוספת בלשכת רה"מ, ללשכתו בקריה ואף לביתו הפרטי של נתניהו בקיסריה. כך ההתנהלות התמוהה תוארה על ידי חברת השיפוצים בתביעה: "היקף העבודה לא נקבע ולא הוגדר על ידי הנתבעים מראש, כי אם בתחילה הוסכם כי התובעת תבצע עבודות בינוי ושיפוץ בחדר הקבינט ובחדר רה"מ, בהמשך היא התבקשה לבצע עבודות נוספות בקומה הראשונה והשנייה במשרד ראש הממשלה וכן במשרד ראש הממשלה בקריה ובמעון הפרטי של בקיסריה. במסגרת הפרויקט היא נדרשה לרכוש ציוד וסחורה נוספת מכיסה לצורך ביצוע הפרויקט".
על פי כתב התביעה, תוך כדי עבודה החברה המשפצת נדרשה לבצע שינויים בפרויקט, לבצע עבודות נוספות, וכן אילצו אותה לרכוש חלק מהציוד, לרבות תאורה, חיפויי קירות, וכלים סניטריים. חלק מהסכומים שאושרו נכתבו, על פי הנטען, ביומן עבודה שניהל מנהל חברת השיפוצים, וחלקם אושרו בהודעות ווטסאפ שהוחלפו בינו לבין שניידר.
המחלוקת הכספית צצה לראשונה בפברואר 2021, לאחר שחברת השיפוצים ביקשה לקבל את יתרת התשלומים שהגיעו לה. לטענתה, נמסר לה שהתגלעו ויכוחים בין טופ סקי ליין לשניידר בעניין היקף העבודה והתשלומים. כדי להסדיר את המחלוקות, מנהל החברה הכין לטענתו תחשיב לפי מחירון של הענף, שבו נמצא כי היקף העבודות 3.8 מיליון שקל כולל מע"מ.
על פי הנטען, חודש לאחר מכן זומן מנהל חברת השיפוצים לשיחה במשרדי טופ סקיי ליין. להפתעתו, זומנו לפגישה עורכי הדין של טופ סקיי ליין, שיחד עם מנהל החברה הפעילו עליו לחץ ולטענתו החתימו אותו על הסכם שבו ויתר על כ־800 אלף שקל. על תחושותיו של מנהל חברת השיפוצים נכתב בתביעה: "המום ומבויש בהבנה כי הוא נפל קורבן למעשי מרמה של הנתבעים שהוליכו אותו שולל, רימו אותו והציגו מצג שווא". בתביעה נטען כי בפגישה סוכם שישלמו לו כ־2 מיליון שקל, אך גם מרבית הסכום הזה לא שולמה ולכן הוגשה התביעה.
הסיבה לפיצוץ ולהחלטה לא לשלם לקבלן השיפוצים אינה ידועה. כמה חודשים אחר כך פרסם אביעד גליקמן בערוץ 13 כי אביחי מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה באותה עת, הנחה את המשטרה לבדוק חשד כי חברה קבלנית שביצעה עבודות בלשכת ראש הממשלה ביצעה גם עבודות פרטיות בביתו הפרטי של נתניהו בקיסריה.
בפברואר השנה ועדת הכספים אישרה את בקשת נתניהו כי המדינה תישא בהוצאות מעונו הפרטי בקיסריה. עד אז עבודות בביתו הפרטי במימון המדינה התאפשרו רק באישור חריג ובתנאי שהן לצורכי התפקיד. כך שבמועד שבו בוצעו לכאורה עבודות בביתו, אם לא התקבל לכך אישור מראש, הדבר לכאורה לא היה חוקי.
בדיקה של פרסומים לאורך השנים על שיפוצים בביתו הפרטי של נתניהו בקיסריה וכן בדו"חות של מבקר המדינה מעלה כי עד עתה המדינה מימנה עבודות בכ־3.4 מיליון שקל בבית.
על הבעייתיות בהעסקת חברת טופ סקיי לין והפעלתה על ידי רון שניידר הצביעה טיוטת דו"ח שהכין משרד רו"ח ליאון אורליצקי לבקשת מבקר הכספים בחשבות של משרד ראש הממשלה. הדו"ח נערך בתקופת ממשלת בנט־לפיד והוגש ב־6 בנובמבר 2022, 5 ימים לאחר שהתברר כי גוש נתניהו ניצח בבחירות. הטיוטה מצביעה על שורה של ליקויים בעבודה מול החברה, ובין היתר עלה כי משרד רה"מ שילם על מערכות שלא סופקו או סופקו חלקית.
בספטמבר 2022, בעת שיאיר לפיד שימש ראש ממשלה זמני, מנכ"לית המשרד נעמה שולץ זימנה את שניידר לשימוע. עם השבעת נתניהו לראש ממשלה ב־29.12, הוא מינה את ראש הסגל שלו צחי ברוורמן למנכ"ל הזמני של המשרד. ארבעה ימים אחר כך עצר ברוורמן את הליך השימוע. בנוסף, בשבוע שבו כיהן כמנכ"ל ברוורמן גם עצר הליכי מכרז לאיתור חברה שתספק שירותים במקום טופ סקיי ליין.
מטופ סקיי ליין נמסר: "יש מחלוקת מול התובעת לגבי כמות ואיכות העבודה שביצעה התובעת, שנמנעה במתכוון מלמלא יומני עבודה שנדרשה למלא. ב־3.3.21 הצדדים חתמו על הסכם פשרה, שגם אותו הפרה התובעת.
"התביעה היא ניסיון התנערות של התובעת מההסכם החתום, ולא בכדי בית המשפט ביקש תצהירים אך ורק לגבי תקפות ההסכם. בכתב תביעה כותבת התובעת דברי שקר ברורים ושרבוב קיסריה נעשה לשם הצהוב בלבד.
"טופ סקיי ליין עמדה בכל תנאי המכרז שזכתה בו. יובהר שלא מדובר במכרז לשיפוצים אלא להקמת מערכות ביטחון, שבמסגרתו פורקו קירות וכו' ושירותי התובעת נשכרו רק להחזרת המצב לקדמותו. התובעת מבצעת עבודות שיפוץ במסגרת התקשרות ישירה עם משרד ראש הממשלה, ללא קשר לטופ סקיי ליין ובמסגרת מסמכי התביעה הציגה התובעת הזמנה ישירה אליה מהמשרד".
לא התקבלה תגובת משרד ראש הממשלה.