בעקבות השריפה: שליש מהספק הייצור של תחנת הכוח בנאות חובב מושבת
בעקבות השריפה: שליש מהספק הייצור של תחנת הכוח בנאות חובב מושבת
אף שבסמוך למועד השריפה טענה שיכון ובינוי, המחזיקה בתחנה יחד עם אדלטק, כי הנזק שנגרם בעקבות האש מוגבל וכי ייצור החשמל בה לא נפגע, הבוקר היא דיווחה לבורסה כי בשל האירוע הושבתו שתי טורבינות. לטענת החברה, השריפה פרצה בעקבות עבודות ריתוך שנעשו במקום בניגוד לנהלים
השריפה שפרצה ביום חמישי בתחנת הכוח אורות יוסף שבנאות חובב שבדרום גרמה להשבתת שתי טורבינות שאחראיות לייצור של שליש מההספק הנקוב הכולל של התחנה. לטענת החברה, השריפה פרצה בעקבות עבודות ריתוך שנעשו במקום בניגוד לנהלים.
מדובר בתחנת כוח שפועלת באמצעות גז טבעי והבעלים שלה הם שיכון ובינוי וקבוצת אדלטק. השתיים מחזיקות בה שווה בשווה, לאחר שרכשו אותה מחברת החשמל בסוף 2020 ביותר מ-4.2 מיליארד שקל, וזאת במסגרת הרפורמה במשק החשמל. בתחנה 9 טורבינת שההספק הכולל שלהן הוא כ-1,200 מגה-וואט.
אף שבסמוך למועד השריפה בתחנת הכוח טענה שיכון ובינוי כי הנזק שנגרם בעקבות האש מוגבל וכי ייצור החשמל בה לא נפגע, הבוקר היא דיווחה לבורסה כי בשל האירוע הושבתו הטורבינות 8 ו-9, שמהוות יחידת ייצור במחזור משולב (מחז"מ) בהספק נקוב כולל של כ-388 מגה-וואט.
בהודעתה לבורסה כתבה שיכון ובינוי כי משך ההשבתה המרבי של שתי הטורבינות צפוי לעמוד על חודשים בודדים, ובמהלך תקופת ההשבתה התחנה לא תהיה זכאית לקבל עליהן תשלומי זמינות. החברה ציינה כי הערכותיה מתבססות על הערכת נזק ראשונית שנתנו לה יועצי הביטוח שלה ושל שותפתה, אדלטק. לטענת שיכון ובינוי, הערכת משך ההשבתה עשויה להתממש באופן שונה, בכפוף לזמינות של חלקי חילוף ושינועם לתחנה.
עוד מסרה החברה כי הנזק שנגרם לשתי הטורבינות מכוסה בפוליסת ביטוח הסיכונים של התחנה, ומכסה את אובדן הרווחים בעקבות השבתתן. החברה הוסיפה כי בשלב זה היא עדיין מתקשה להעריך את היקף הנזק הכספי שהסבה לה השריפה – וכי השלכותיו נבדקות.
בסוף 2021 השותפות אדלטק ושיכון ובינוי זכו במכרז חברת החשמל גם בתחנת הכוח חגית, שגם היא פועלת באמצעות גז טבעי. השתיים שילמו תמורתה 1.6 מיליארד שקל.
מחברת נגה, לניהול מערכת החשמל נמסר בהתייחס להשבתת הטורבינות בנאות חובב כי "מבדיקה שערכנו יש מספיק רזרבה גם ללא זמינות היחידה שבתקלה, כך שבשבועות הקרובים לא צפויה פגיעה בהספקת החשמל . נכון לעכשיו, ועל בסיס הערכות מצב עתיות, וכתוצאה מכך שיש מספיק יחידות בעלות כשר ייצור בגז אנו לא צופים צורך בגידול הייצור בפחם מעבר למתוכנן. למרות שאין צפי לכך בתקופה הקרובה, צריך להיות ברור, שכשהעומסים גבוהים מאוד ומתקרבים לשיאי ביקוש ונגיע למיצוי היכולת לייצר חשמל בגז, יהיה צורך להעלות את צריכת פחם על מנת לספק את הדרישה".