קופ"ח כללית עתרה לבג"ץ נגד מתווה קיצור תורנויות המתמחים
קופ"ח כללית עתרה לבג"ץ נגד מתווה קיצור תורנויות המתמחים
בשירותי בריאות כללית דורשים לדחות את המתווה: "איננו יכולים לשבת בצד ולחזות בחורבנה של מערכת הבריאות". שופטי בג"ץ חייבו את שרי הבריאות, האוצר, הכלכלה וההסתדרות הרפואית להשיב עד מחר בצהריים
תאגיד "שירותי בריאות כללית" המבטח 52% מאזרחי ישראל ושולט בשליש ממערך האשפוז, עתר הערב (ד') לבג״ץ וביקש להוציא צו ביניים על מנת לדחות את יישום מתווה קיצור תורנויות המתמחים עד להבשלת התנאים הנדרשים ליישומו. "איננו יכולים לשבת בצד ולחזות בחורבנה של מערכת הבריאות", נכתב.
בשירותי בריאות כללית מתריעים כי יש סכנה לבריאות הציבור במידה ולא תהיה דחייה. את העתירה הגישה כללית נגד שרי האוצר, הבריאות והכלכלה, אך גם נגד ההסתדרות הרפואית שמתנגדת למתווה. שופטי בג"ץ החליטו כי על כל הצדדים להשיב עד מחר בשעה 13:00. ביום שישי (מחרתיים) צפוי הצו האוסר על עבודה של יותר מ-24 שעות להיכנס לתוקף.
מנכ"לית שירותי בריאות כללית רות רלבג פנתה אמש לראש הממשלה נפתלי בנט, והתריעה כי במצב הנוכחי היא צריכה לבחור בין הפרת צו (הפרת חוק) או "לסכן חיים" (פגיעה בשירותי בריאות).
מוקדם יותר בצהריים, שלח פורום מנהלי בתי החולים מכתב לשרי האוצר, הבריאות והכלכלה ובו הודיע כי אין אפשרות ליישם את מתווה קיצור תורנויות המתמחים שרקם שר הבריאות, ניצן הורוביץ. "לא נאפשר פגיעה בחולים או במי ממנהלי בתי החולים בפריפריה באמצעות צו בלתי ישים מחד או היעדר משאבים מאידך", כתבו מנהלי בתי החולים. לטענתם, כבר ב-21 במרץ הם התריעו כי לצורך יישום המתווה, יש צורך לקבל את "האמצעים ליישום". הכוונה היא לתקנים חדשים, ולא את הזמן "לקליטת הרופאים והכשרתם".
לפי דו"ח של משרד האוצר, בתי החולים בפריפריה, שם אמור להתחיל המתווה החדש, הם שיאני תקנים (קיימים) שאינם מאויישים. בראש ובראשונה, זיו, פוריה ונהריה - קרי, בתי החולים הצפוניים שם שיעור התקנים הלא מאוישיים מעל 5% (בשני הראשונים מעל 6%) לעומת שיעור של כ-2% בבתי החולים במרכז. מכאן שהבעיה העיקרית איננה תקינה (את זה אפשר לפתור בכסף) אלא רופאים שמוכנים להעתיק את מקום מגוריהם וללכת לעבוד בפריפריה.
"כל מנהלי בתי החולים מאוחדים עם חברינו בפריפריה למען קידום מערכת האשפוז בארץ", נכתב על ידי מנהלי בתי החולים הממשלתיים של כללית והן בתי החולים העצמאיים. גם בכללית וגם מנהלי בתי החולים חזרו ושבו על מחויבותם לקצר את התורנות.