בגלל האינפלציה: המים יתייקרו ב-3.1% ביולי
בגלל האינפלציה: המים יתייקרו ב-3.1% ביולי
בעוד שבועיים צפוי חשבון המים הממוצע למשק בית לגדול בכ־60 שקל בשנה. הגורם המרכזי להתייקרות: העלייה במדד המחירים לצרכן
תעריף המים יתייקר ב־3.08% החל מיולי הקרוב. בעקבות כך, חשבון המים הממוצע למשק בית (16 מ"ק) יגדל בכ־60 שקל בשנה, ויעמוד על ממוצע של כ־140 שקל בחודש. במטרה לעודד צריכה נבונה של מים, תעריף המים מחולק לשניים: הכמות המוכרת (עד 3.5 מ"ק לחודש לנפש), וצריכה נוספת לכל כמות מעבר. התעריף לצריכה עד 3.5 מ"ק יעמוד על 7.897 שקלים למ"ק, ומחיר הכמות הנוספת יהיה 14.5 שקל למ"ק.
תעריף המים מתעדכן פעמיים בשנה, בינואר וביולי, ונקבע לפי שלושה רכיבים: החלק המשמעותי ביותר (85%) הוא מדד המחירים לצרכן, הרכיב השני הוא מדד השכר במגזר הציבורי, האחראי ל־10% מעדכון התעריף, והרכיב השלישי הוא תעריף החשמל (5%). במילים אחרות – עלייה של 1% במדד המחירים לצרכן מוביל להתייקרות של 0.85% בתעריף המים.
אף שמחיר החשמל עלה ביותר מ־8% מאז עדכון תעריף המים האחרון, ומדד השכר עלה ב־5.6%, חלקם היחסי בקביעת תעריף המים נמוך, מה שמוביל לכך שהעלייה במדד המחירים לצרכן בשיעור של 2.47% היא הגורם המרכזי לעליית התעריף כעת. עדכון תעריף המים בוצע ללא הליך שימוע, מכיוון שמדובר בעדכון מחירים אוטומטי בהתאם למדדים בשוק.
כחלק מעידוד המגמה לצרוך מים בצורה חסכונית יותר – היחס בין תעריף הכמות המוכרת הנמוכה לכמות הגבוהה גדל בשנים האחרונות. ביולי 2010, למשל, היה התעריף הגבוה גדול ב־44% מהתעריף לכמות המוכרת. בעדכון התעריפים האחרון הפער עלה כבר ל־83%.
רכיב החשמל משמעותי בשוק המים, שכן הולכת מים והתפלה צורכות כמויות אדירות של חשמל. חברת מקורות לבדה, האחראית על הולכת המים ממתקני ההתפלה והכנרת לכניסה לערים, היא צרכנית החשמל הגדולה בישראל (כ־5%-4% מסך החשמל המיוצר בישראל).
עדכון תעריף המים נראה מוזר במידה מסוימת שכן הוא מוצמד למדד המחירים לצרכן – אך גם מהווה חלק ממדד המחירים לצרכן. כלומר, עלייה בתעריף המים מובילה לעלייה מסוימת במדד המחירים שמוביל לעלייה בתעריף המים. עם זאת, מכיוון שתעריף המים הוא חלק קטן ממדד המחירים לצרכן, ההערכה היא כי ההשפעה של עליית מחירי המים על המדד זניחה.