פרישה של 1,600 עובדים: תוכנית ההבראה בדואר יוצאת לדרך
פרישה של 1,600 עובדים: תוכנית ההבראה בדואר יוצאת לדרך
ועד העובדים הסכים לפרישה המסיבית שהכרחית מכיוון שכ-70% מהוצאות הדואר הן הוצאות שכר. תוכנית ההבראה מגיעה במקביל לתהליך ההפרטה של החברה. משרד התקשורת שואף להנפיק כ-40% ממניות הדואר עד סוף שנת 2022, ועד אמצע שנת 2023 למכור את החברה למשקיע אסטרטגי
בהמשך למינוי מנכ"ל הדואר החדש, דוד לרון, משרד התקשורת בראשות יועז הנדל פרסם היום לראשונה את תכנית ההבראה של החברה אשר נחתמה עם ועד העובדים. כחלק מהתוכנית, תהיה פרישה בהסכמה של כ-1,600 עובדים. הפרישה המסיבית קריטית מכיוון שכ-70% מהוצאות הדואר הן הוצאות שכר, מספר החריג לחברה בסדר גודל זה. למעשה, על אף תוכניות הפרישה במימון במדינה ב-2015 וב-2020, מספר העובדים בדואר רק גדל.
כפי שנחשף בכלכליסט, יחד עם תוכנית ההבראה משרד התקשורת חייב את הדואר להנגיש את כל השירותים בדיגיטל תוך 18 חודשים, והחליט להוריד את תדירות חלוקת המכתבים הפרטיים לפעם בשבוע בכל הארץ, במקום מספר פעמים בשבוע. המטרה של הצעד הזה היא לצמצם עלויות לשירות שולי, מכיוון שרק 7% מהאזרחים הפרטיים משתמשים בדואר פרטי, ורק 0.5% מסך המכתבים שנשלחו בשנים 2020-2021 היו מכתבים פרטיים מאדם לאדם. כדי להימנע מפגיעה באוכלוסיות המבוגרות, הדואר צפוי להשיק שירות פרימיום בו נציג יחלק את הדואר עד לבית הלקוח בתשלום נוסף, שיוענק לאזרחים וותיקים בחינם.
תוכנית ההבראה מגיעה במקביל לתהליך ההפרטה של החברה. המשרד שואף להנפיק כ-40% ממניות הדואר עד סוף שנת 2022, ועד אמצע שנת 2023 למכור את החברה למשקיע אסטרטגי.
בשבוע שעבר פרסם הדואר את הנתונים הכספיים שלו לשנת 2021, שהצביעו על הפסד של 175 מיליון שקל. לדוחות צורפה הערת "עסק חי" המצביעה על חשש לגבי יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה בטווח הקרוב. למעשה, מ-2016 עד 2021 הדואר הפסיד כמיליארד שקל, וההפסד התפעולי הוא 84 מיליון שקל. בשנים אלו המדינה שילמה 818 מיליון שקל כדי לכסות את הפסדי הדואר.
נקודה חשובה שהמשרד יידרש אליה כחלק מתהליך ההפרטה היא נכסי הנדל"ן היקרים בבעלות הדואר. נכסים אלו ניתנו לדואר מתוקף היותה חברה ממשלתית ולמטרה ספציפית, והעברת הנדל"ן לידיים פרטיות עלולה לייצר אי שוויון קיצוני בין החברות בשוק הדיוור. כחלק מדיוני הרפורמה, המשרד טען שבעתיד הוא יחייב את הדואר להשכיר מקום בסניפיו לחברות דיוור אחרות, אך כרגע הפעולה הדחופה היא להוציא את הדואר ממצבו הקשה לפני שהוא לא יוכל לחלק משכורות ולבצע שירות. אופן היישום של חלוקת הסניפים בעתיד צפוי לעצב את התחרות בשוק, ולהשפיע ישירות על השירות שיינתן לציבור.