סגור

הנדל שוקל מכירת תדרי דור 4 לפלסטינים, מחלוקת לגבי הטווח ומועד החלוקה שלהם

משרד התקשורת הביע נכונות למכור את התדרים לחברות הפלסטיניות, אך להקצות רק שליש מטווח התדרים בדור 4 שהמליץ הבנק העולמי

שר התקשורת יועז הנדל שוקל לאשר לחברות הסלולר הפלסטיניות הפועלות בעזה ויהודה ושומרון לספק שירותי דור 4 למשתמשיהן.
משרד התקשורת הסכים למכור לשימוש החברות הפלסטיניות תדרי דור 4, אך כעת יש חוסר הסכמה לגבי טווח התדרים ומועד חלוקתם, כשטווח תדרים קטן מדי יכול להביא לניתוקים בשיחות והעברת מידע אטית.
לפי הבנק העולמי, משרד התקשורת הסכים להקצות רק שליש מטווח תדרי הדור 4 שהבנק העריך שהחברות הפלסטיניות זקוקות לו, ומסרב להקצות תדרי דור 5. במסגרת המשא מתן שר התקשורת נועד עם נציגי הבנק העולמי והקוורטט לענייני המזרח התיכון. במקביל שר התקשורת הפלסטיני עלאם מוסא שלח מכתב ישיר להנדל וביקש ממנו לטפל בנושא.
מטרת השינוי היא תיקון המצב בו חברות הסלולר הפלסטיניות, ג'וואל ו-Ooredoo, יכולות להציע רק שירותי דור 2 בעזה ושירותי דור 3 ביהודה ושומרון, בזמן שחברות הסלולר הישראליות מציעות שירותי דור 4 כבר מ-2015.
1 צפייה בגלריה
שר התקשורת יועז הנדל
שר התקשורת יועז הנדל
שר התקשורת יועז הנדל
(צילום: אלכס קולומויסקי)
מכיוון שקליטת חברות הסלולר הישראליות חולשת על שטחי יהודה ושמרון, פערים אלה הובילו לכך שכ-20% מהפלסטינים מנויים לחברות סלולר ישראליות. לפי נתוני הבנק העולמי, מצב זה פוגע בהכנסות חברות הסלולר הפלסטיניות. בשנים 2015-2013 הוערך כי חברות הסלולר הפסידו עד 1.15 מיליארד דולר בעקבות נתון זה, כאשר המסים שהחברות היו משלמות לרשות על הכנסות אלו מהווים 3% מהתמ"ג הפלסטיני.
מלבד ההפסד הישיר, שהתעצם עם מעבר חברות הסלולר הישראליות לדור 4 ב-2015, צמיחת חברות הסלולר הפלסטיניות תשפיע על צמיחת הכלכלה הפלסטינית כולה ותוריד את שיעור האבטלה.
סוגיית הקצאת דור 4 נמצאת על הפרק מספר שנים, אך שרי התקשורת עד כה סירבו לקבל החלטה בה. עד כה הטיעון למניעת חלוקת תדרי דור 4 לחברה הפלסטינית היה בעיקרו ביטחוני, אך לאחר בדיקה של הנושא התברר כי אין מניעה ביטחונית.
מלבד הטיעון הביטחוני, יש סיבה נוספת שישראל לא מיהרה לחלק טווח תדרים לחברות הפלסטיניות - ספקטרום תדרים הוא משאב יקר. ישראל היא מדינה צפופה בעלת תעשייה ביטחונית גדולה, מה שמוביל לכך שיש ביקוש רב לתדרים בשטח מצומצם. אך משרד התקשורת מבצע עבודה בנושא במטרה להקצות תדרים מתאימים לחברות הפלסטיניות.