"מה יש לי לעשות איתו חוץ מלצעוק 'בושה'?": אנשי עסקים סירבו להצטרף לברקת באסיה
"מה יש לי לעשות איתו חוץ מלצעוק 'בושה'?": אנשי עסקים סירבו להצטרף לברקת באסיה
שר הכלכלה ניר ברקת ניסה לגייס אנשי עסקים שילוו אותו לנסיעותיו לווייטנאם ולסינגפור, אך קיבל בעיקר תשובות שליליות שנשענו על "המצב הפוליטי והכלכלי הרעוע" ויסתפק במשלחות מינימליות
משרד הכלכלה והתעשייה התקשה לגייס אנשי עסקים שילוו את השר ניר ברקת בשתי נסיעות רשמיות שמתוכננות לו לווייטנאם ולסינגפור וזאת במחאה מצדם על ההפיכה המשטרית שמקדמת הממשלה שבה הוא חבר, כך נודע ל"כלכליסט".
ברקת ייצא לווייטנאם מחר, ישהה בה ארבעה ימים ובמהלכם ישתתף בדיונים של פורום כלכלי שיתכנס בבירה האנוי, יסייר במפעלי תעשייה ברחבי המדינה וישתתף בקבלת פנים חגיגית בבית השגריר. בסוף השבוע הוא ימריא לסינגפור שבה ישהה עד אמצע השבוע הבא וייפגש, בין השאר, עם סגן ראש הממשלה ומספר שרים.
חרף התכנון המתואם והמדוקדק של נסיעותיו לאסיה, האווירה העכורה בישראל נוכח מהלכי הממשלה והקרע החברתי העמוק תרדוף את ברקת עד שם. משלחות אנשי העסקים שילוו את ברקת יהיו בהיקף מצומצם וימנו כעשרה חברים בלבד בכל משלחת. זאת בעוד שלרוב, נסיעות רשמיות של שרים בכירים, הן בהיקף של עשרות משתתפים. ביקור שעשה בווייטנאם נשיא המדינה לשעבר רובי ריבלין ב־2017 לווה במשלחת של יותר מ־30 חברות.
גורם במשרד הכלכלה סיפר כי אנשי המנהל לסחר חוץ התקשו לגבש בחודש האחרון את המשלחות, ונכון לסוף השבוע האחרון טרם נסגר ההרכב הסופי של המשלחת שתלווה את ברקת בסינגפור.
מדובר בשתי משלחות שונות, שכל אחת פונה למאפיינים הייחודיים בכלכלה של המדינה המארחת ולפוטנציאל העסקי בה. זאת שתלווה את ברקת בווייטנאם כוללת נציגי חברות סייבר, תוכנה ובינה מלאכותית כמו גם בתחומים של חקלאות מדברית. במשלחת שתלווה אותו בסינגפור נציגי חברות מתחומי האנרגיה המתחדשת, תעשיות מתקדמות, רובוטיקה וטכנולוגיות להפחתת פליטות ומזהמים לסביבה.
"היו הרבה תשובות שליליות והן הוסברו במצב הפוליטי בארץ. לא מעט אנשים התרעמו על המצב הכלכלי, אמרו שהם כבר מפסידים כסף ושאין שום סיבה לעשות עם ניר ברקת מפגן של עסקים כרגיל", אמר ל"כלכליסט" גורם שמעורה בפרטים.
בעלים של חברה שמקיימת פעילות ענפה באסיה, ובייחוד בווייטנאם, וסירב להתלוות לברקת, אמר ל"כלכליסט": "היחיד שמרוויח מנסיעה כזאת הוא ברקת בעצמו, שרוצה להגיע לווייטנאם כשהוא מוקף באנשי עסקים ישראליים. אני לא מוכן להיות ניצב בשואו הזה. אני לא עובד עבור ברקת ואת האינטרסים של החברה שלי בווייטנאם כמו בשאר המדינות באסיה אני יכול לייצג בעצמי. כרגע אין לי שום סיבה לנסוע לשם, בטח לא כחלק ממשלחת שמכבדת שר בממשלה שמטריפה את ישראל בהפיכה משטרית והופכת אותה לדיקטטורה".
אנשי עסקים אחרים הביעו תמיהה על ההצעה שיתלוו לברקת בנסיעתו לווייטנאם לאור הביקור הרשמי של משלחת וייטנאמית בישראל רק לפני כשבועיים. בראש אותה המשלחת עמדו סגן ראש ממשלת ווייטנאם קואנג טראן ושר המסחר והתעשייה נוהיין הונג דיין, שיצאה לכבוד חתימה על הסכם אזור סחר חופשי בין ישראל לווייטנאם ובמלאת 30 שנה ליחסים בין המדינות.
"מי שהיה לו דחוף לפגוש בכיר מווייטנאם יכול היה לסגור את זה בתל אביב לפני שבועיים. אין שום דבר על הפרק כרגע שמחייב נסיעת גומלין בכזאת סמיכות. זאת נסיעה מיותרת", אמר בכיר בחברה שסירב לנסוע עם ברקת.
לדברי הבכיר, "המצב הכלכלי רע, רע מאוד. אנחנו חיים בסיוט. בחודשים האחרונים הפעילות העסקית שלי צנחה ב־25%–30%. כולם מקפיאים השקעות, כולם במגננה ובחרדה. מה יש לי לעשות איתו באסיה חוץ מלצעוק לו 'בושה' בכל הזדמנות? עדיף בשבילו שלא אסע ואני יודע על מישהו שכן נוסע ומתכוון להגיד לו שם בדיוק מה הוא חושב על הממשלה שהוא חבר בה".
ההשתתפות במשלחות כאלה כרוכה בתשלום ומכון הייצוא גובה מכל חברה ששולחת נציג מטעמה כמה אלפי דולרים על כרטיס טיסה, שהייה במלון והוצאות נלוות נוספות: "עבור חברה שמנסה לחדור לשוק חדש או מנסה לבסס פעילות במקום שהיא מעוניינת בו מדובר בהוצאות שיווק לכל דבר. כאן אני לא רואה שום סיבה לעשות את הנסיעה הזאת שבועיים — שלושה אחרי שכבר נפגשנו עם נציגים מווייטנאם, ללוות שר שאני לחלוטין לא יכול להרגיש נוח במחיצתו ועוד לשלם על זה? לא תודה", אמר בכיר שסירב להיענות להזמנה שקיבל.
גורמים בסביבתו של ברקת טענו כי הקושי העיקרי בגיוס חברים לשתי המשלחות נובע מכך שרבים נמצאים בחופשה ובכל מקרה, מדובר בנסיעות שתוכננו כבר לפני כארבעה חודשים וזאת עוד טרם היה ידוע על ביקור המשלחת מווייטנאם לרגל החתימה על הסכם הסחר החופשי.
אחד מהם נימק כי המשלחות שילוו את ברקת באסיה תוכננו להיות קטנות מלכתחילה וזאת כדי לאפשר התמקדות בעולם התוכן שבנסיעה המתוכננת. הוא הוסיף כי בשל כך שאינו "שר נורבגי" שלא התפטר מהכנסת, ברקת יכול לקיים נסיעות כאלה רק בתקופת פגרה בכנסת כיוון שאינו רוצה להיעדר מהצבעות במליאה.
במהלך החודשים האחרונים ברקת היה יעד לפעולות מחאה רבות ומתוקשרות על ההפיכה המשטרית. לפני כחודש הופרע נאומו במהלך כנס של איגוד החברות הציבוריות שהתקיים בבורסה לניירות ערך.
ברקת ממעט מלהתייחס בפומבי להפיכה ומנסה לא להעיר גל ביקורת נגדו בתוך הליכוד מצד תומכיו המושבעים של ראש הממשלה, כאשר לפי סקרים שונים שפורסמו הוא נהנה מתמיכה גבוהה במרכז ביום שאחרי נתניהו.
בחודש פברואר נפגש ברקת עם ראשי הפורום העסקי בביתו של מנכ"ל פוקס, הראל ויזל, בניסיון להידבר איתם ולמנוע את התגייסותם למחאה נגד מדיניות הממשלה, מתוך אמונה שהגעתו מהמגזר העסקי תסייע לו. עם זאת, ברקת נתקל בביקורת מצד אנשי העסקים שהזהירו אותו מהשלכות הרפורמה של לוין ורוטמן.
הסחר שבין ישראל לסינגפור נמצא במגמת צמיחה. ב־2022 היקף הסחר עלה ב־67% לעומת 2021 והסתכם בכ־3.8 מיליארד דולר. בדומה לכך, בין 2017 ל־2021 היקף הסחר בין ישראל לווייטנאם עלה בכ־60%.
ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה כי "לשתי המשלחות יצטרפו נציגים מכ־20 חברות וזאת כפי שתוכנן. הביקור יעמוד בסימן הסכם הסחר החופשי שעליו חתם השר ברקת במטרה לחזק את הקשר בין המדינות ולהגביר את הסחר ביניהן".